08/11/2020

5 dôvodov, prečo si prečítať Mesto duchov

(aj ak už dávno nie ste cieľovka)

Mesto duchov je prvý diel duchárskej fantasy pre deti od uznávanej autorky Victorie Schwab. Práve jej meno v kombinácii s týmto pochmúrnym jesenným obdobím ma na knihu nalákali, takže som si ju vypýtala od Slovartu (ďakujem pekne).

Ide jednoznačne o titul, ktorý môžete podstrčiť všetkým deťom od 10 rokov v okolí. No zároveň môžete zbystriť pokiaľ patríte k starším/dospelým čitateľom, čo si občas radi oddýchnu pri dobrom middle-grade. V dnešnom článku vám prezradím, čím si ma Mesto duchov vlastne získalo.

Keď Cassidy, ktorej najlepší priateľ je duch, natiahne ruku a odhrnie Oponu, vstupuje do sveta duchov. Túto schopnosť nadobudla, keď sa takmer utopila (dobre, utopila sa, ale nerada na to spomína). Už sa teší na prázdniny na pláži, kde jej nič podobné nehrozí a kde si bude užívať leto.

Lenže jej rodičia zmenia plány - idú nakrúcať televízny seriál o najstrašidelnejších miestach na svete a ich prvou zastávkou je škótsky Edinburgh, mesto s dávnou históriou a množstvom nepokojných prízrakov.

Tam sa Cassidy zoznámi s Larou, ktorá má rovnaký dar ako ona. Postupne zisťuje, koľko sa toho ešte musí naučiť o svete za Oponou, a na vlastnej koži zistí, aké nebezpečné je jej poslanie. Ponorte sa spolu s ňou do sveta duchov, prízrakov a zjavení a odhaľte tajomné zákutia svetov, o ktorých ste nemali ani tušenia.


1. Cassidy
Cassidy má dvanásť a je fakt divná - taká divná, že jej rodičia natáčajú dokumenty o duchoch, ona duchov skutočne vidí a jeden z nich je dokonca jej najlepším kamošom. Okrem toho sa Cassidy nikam nepohne bez svojho starého fotoaparátu a robí také cool fotky, až mi bolo ľúto, že ich nevidím. Ak ste to náhodou nepochopili, Cassidy je podľa mňa úplne super hlavná hrdinka, bavilo ma byť v jej hlave a celý čas som jej držala palce.

2. Jacob
Jacob je Cassidin najlepší kamarát - akurát už nepatrí medzi živých. V tomto prvom dieli je zároveň očividné, že má svoje tajomstvá a celkovo potenciál stať sa komplikovanou, rozporuplnou a predovšetkým fascinujúcou postavou. Takže viac Jacoba prosím! 

3. Edinburgh plný duchov
Edinburgh sa mi síce zatiaľ navštíviť nepodarilo, no mám ho na svojom zozname cestovateľských plánov a som rada, že som sa doň mohla zatiaľ pozrieť aspoň takto. Páčilo sa mi, že autorka všetky miesta sama navštívila, veľmi vierohodne opísala atmosféru mesta a zároveň využila rôzne miestne duchárske historky na vykreslenie mierne strašidelnej atmosféry.

4. Popkultúrne narážky
Cassidy je fanúšikom Harryho Pottera a dokáže v Edinburghu oceniť i geeky miesta. Nehovoriac o tom, že sa musí pred cestou so svojím kamošom-duchom dohodnúť, ktoré komiksy si zbalia. Toto všetko dodáva príbehu extra milý a súčasný nádych.

5. Mačka!
Niežeby mal kocúr Chmuro v knihe veľa priestoru, ale napriek tomu so svojou mačacou dôstojnosťou tvorí presne ten druh detailov, ktoré si cením.

BONUS: Kniha naživo vyzerá vážne, vážne pekne.

Ak vás Mesto duchov zaujalo, viac sa môžete dozvedieť na slovart.sk (je tam napríklad ukážka), prípadne si počkajte na minirecenziu, ktorá sa čoskoro objaví na blogu.

Čítali ste Mesto duchov/chystáte sa? Alebo možno niečo iné od autorky?

2 komentáre:

  1. Ta obálka vypadá moc hezky a už jen kvůli ní bych po knize šáhla. :D A jak říkáš, jednou za čas je dobré si odpočinout u knih pro mládež. :D

    OdpovedaťOdstrániť