18/11/2020

Minirecenzie: Zn. Pochmúrna historická atmosféra

Tentoraz som si na minirecenzie vybrala dve diela s pochmúrnou historickou atmosférou. Jedno z nich bolo napísané v roku 1939, takže je atmosféra logický dôsledok času vzniku, v druhom prípade ide o novinku, ktorej dej sa odohráva v minulosti.

Daphne du Maurier: Rebecca

Hlavná hrdinka je mladá, zakríknutá a naivná sirota. Pre pracovné povinnosti sa ocitne na francúzskej riviére a podarí sa jej nejakým zázrakom zaujať staršieho, bohatého Maximiliana de Wintera. Ten nedávno za dosť záhadných okolností prišiel o svoju prvú manželku, Rebeccu. Dvojica sa v rekordnom čase zosobáši a zamieri do legendárneho sídla de Winterovcov. Tam na hlavnú hrdinku čaká neľahká úloha - zaujať miesto krásnej, inteligentnej, sebavedomej a všetkými zbožňovanej Rebeccy.

Rebecca je veľmi zaujímavé čítanie, no na rozdiel od obálky by som rozhodne nepoužila označenie "ľúbostný príbeh". Skôr ide o psychologicky ladené dielo s komplikovanými postavami, toxickými vzťahmi a množstvom morálnych dilem. Pozerať sa na svet očami hlavnej hrdinky vyžaduje istú dávku trpezlivosti, už nehovoriac o podrobných opisoch. Keď som sa však odpútala od svojich pôvodných predstáv a prehrýzla sa menej záživnou prvou polovicou, dostala som napokon pútavý dej so svojskou atmosférou a viacerými (minimálne pre mňa) nečakanými zvratmi. Knihu rozhodne považujem za dosť čitateľnú klasiku, takže jej môžete dať šancu aj keď staršia literatúra nie je vaša šálka kávy. Zároveň ide jednoznačne o povinnú jazdu pre milovníkov majestátnych sídel, luxusných bálov, nebezpečných morských vĺn a intenzívnych citov.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na bux.sk. Za poskytnutie recenzného e-booku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.

: Kingdom of the Wicked (#1)

Emilia a jej dvojička patria do rodiny čarodejníc v Taliansku devätnásteho storočia. Musia si dávať pozor, aby sa neprezradili pred ľuďmi a chrániť sa pred zlými nadprirodzenými silami. Jedného dňa Emilia nájde znetvorenú mŕtvolu svojej sestry a pre pomstu je ochotná siahnuť po temnej mágii aj spolupracovať s jedným z pekelných princov. Wrath nielen strašne dobre vyzerá, ale dokonca tvrdí, že majú s Emiliou spoločný cieľ – chytiť vraha mladých čarodejníc.

Na tomto príbehu oceňujem ponurú mrazivú atmosféru, netradičné prostredie... a to je asi všetko. S historickým zasadením si autorka veľa práce nedala a chvíľami z neho neostávalo viac než pekné šaty. Kniha je napísaná povrchným a unáhleným spôsobom, ktorý mi nedovolil ponoriť sa do čítania, ani sa poriadne zaoberať postavami. Emilia pôsobí skôr ako bábka, ktorej pocity sú síce občas opísané, lenže ako čitateľ som jej ich neverila. Nebezpečný zlý princ zase... ani nie je zlý? Autorka sa síce občas snaží pripomenúť, že Wrath nie je človek, no nie tak často, ako pripomína jeho ohromujúcu hruď. 

Do toho sa dej hýbal neskutočne pomaly a odhalenie vraha nebolo práve nepredvídateľné. Najväčším lákadlom má byť zrejme také to dramatické koketovanie s temnotou. Nuž, ja si na to nepotrpím. A už vôbec nie, keď si autorka nie je schopná vymyslieť vlastnú mytológiu a radšej na tento účel nevkusne a bez štipky rešpektu zneužije existujúce náboženstvo. Kingdom of the Wicked pre mňa zlyhalo na všetkých úrovniach a dávam mu 1*.

obálky z bux.sk & goodreads.com

4 komentáre:

  1. Wau, tak to som teda nečakala :D Mám dojem, že Kingdom of the Wicked niekto teraz spomínal na booktube (neviem, úplne strácam prehľad pod tym množstvom kníh :D). *Odmlka, kým som si išla pozrieť, či to mám v zozname kníh, ktoré chcem prečítať.* Ale nepridala som si to na svoj TBR, takže asi ma to nepresvedčilo a po tvojej recenzii, fuuu asi ani nepresvedčí potom :D na Rebeccu som bola zvedavá, lebo veľa ľudí aj v zahraničí o nej teraz písali, tak som uvažovala, že možno do ďalšieho roka :D Môj cieľ s klasikami tento rok nevyšiel, keďže som okrem povinného čítania chcela prečítať ešte ďalších 8 klasik a prečítala som až 2 :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, ani ja som to nečakala, nedávam veľa knihám 1*. Akože keby ma autorka nenaštvala tým prístupom k náboženstvu, tak by to asi boli 2*, ale aj tak si stojím za tým, že to nie je dobre napísaná kniha. :D
      Heh, 2 je lepšie ako nič? :D V rámci klasík je Rebecca určite to čitateľnejšie z nich.:)

      Odstrániť
    2. Veľmi si chcem prečítať niečo od Jane Austen. Každý ju ospevuje a ja neviem, lebo som nič nečítala :DD Aspoň Pýchu a Predsudok a Emmu by som mohla dať (keď už sa tak volám! Kto má také šťastie, že sa volá ako kniha od jednej z najslávnejších autoriek všetkých čias?)

      Odstrániť
    3. Noooooooo, mne príde Austen celkom overrated popravde. Hlavne Pýcha a predsudok. Jasné, irónia pekná, zobrazenie danej doby trefné, ale nechápem, že to niekto vníma ako romantiku. Alebo... ako nenudné čítanie. Inak som čítala len Persuasion, čo sa mi páčilo viac, ale rozhodne nie som Austen gal. :D Čo sa týka Emmy, videla som len zľahka inšpirované Clueless, ak mi to dá nejaké body. :D V každom prípade som zvedavá, ako dopadnú jej knihy u teba a či sa nebudeš chcieť dať premenovať. :D:D

      Odstrániť