30/12/2020

Knižný súhrn: November & december 2020

Počas posledných dvoch mesiacov som riešila prevažne svoj podcast a školu. Napriek tomu sa mi na blogu podarilo posvietiť si v rámci spoluprác na:

Ďalej som sa v minirecenziách venovala i knihám Gideon the Ninth, The Invisible Life of Addie LaRue, Kingdom of Wicked či Instant Karma a s Michelle sme napísali spoločný článok o filmoch a seriáloch nášho života.

Podarilo sa mi prečítať tiež svoju prvú knihu po fínsky. Konkrétne šlo o fínsku YA paranormálku z roku 2013 Noaidin tytär. Kniha ma zaujala predovšetkým tým, že spracúva sámsku mytológiu, no inak ide o maximálne priemerný produkt svojej doby s ultra výnimočnou (a otravnou) hrdinkou, instantným milostným trojuholníkom a biednym dejom. No bolo to vo fínčine! A som si viac-menej istá, že som to pochopila! Hip hip hurá.

Priemerne hodnotím tiež YA fantasy Fable. Veľmi sa mi síce páčilo prostredie lode či komplikované morálne otázky, ale romantika pôsobila dosť odfláknuto (kniha odo mňa rozhodne získava ocenenie za najviac klišé bozk, aký som kedy videla) a samotná zápletka bola až smutne jednoduchá. 3*.

O čosi viac ma zaujalo Horrid. Nejde o dlhú ani komplikovanú knihu, no stavia na vďačnej otázke "je to príbeh o duševnom zdraví alebo duchársky horor?" a úspešne sa odkláňa od vzorca a tém väčšiny vychádzajúcich young adultiek. Celkovo knihu vnímam ako rýchle, atmosferické čítanie s fajn námetom a podnetne otvoreným koncom. Na druhej strane mohla podľa mňa autorka skúsiť uplatniť o čosi menej klišé a menej naťahovať odhalenia, ktoré boli jasné. Inými slovami – bolo to dobré, ale mohlo to byť lepšie. 3,5*.

Čo sa týka zhrnutia uplynulého roku, prečítala som dokopy 107 kníh. Zoznam tých naj pribudne snáď čoskoro. Dovtedy budem rada, ak mi napíšete, koľko ste toho v roku 2020 prečítali vy. Zároveň vám chcem veľmi pekne poďakovať za podporu v uplynulom roku a popriať vám šťastný nový rok 2021. 💙

MIMOCHODOM: Nový rok plánujeme s kamarátkami odštartovať spoločným čítaním knihy 10 Blind Dates alebo Mojich 10 rande naslepo! Ak by sa k nám niekto chcel pridať, dajte mi vedieť a dohodneme sa. Čítali by sme od 4. 1. každý deň jednu kapitolu a následne o nej diskutovali v spoločnom chate buď na facebooku alebo na instagrame.

8 komentárov:

  1. Aj napriek všetkému sa ti podarilo prečítať naozaj veľa kníh :D
    O Fables som vôbec nič nepočula a zrazu za dva dni až od troch ľudí :D Horrid vyzerá zaujímavo, ale aj trochu strašidelne ( ten cover jednoznačne). Ja som zvládla 104 kníh a z toho tretina bola po anglicky, za čo som veľmi vďačná ( a hlavne, viac ich bolo po anglicky ako po česky!). Na ďalší rok si dávam cieľ len 52 kníh (každý týždeň jedna). Ďakujem za pravidelné prispievanie v tomto roku a za skvelý podcast! Želám do ďalšieho roka všetko dobré :)
    Je mi ľúzo, že som už 10 Blind Dates čítala ( a kúpila aj kamarátke na Vianoce), ale dúfam, že sa Vám budú páčiť (podľa mňa to bolo super, trochu Kasie vibes, len ten koniec mohol byť trochu dlhší :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Horrid je trochu strašidelné, ale zase dá sa. :D Congrats k tvojmu číslu a good luck s budúcoročným cieľom aj celkovo novým rokom. A ďakujem pekne. <3 Ja ešte zase raz ďakujem za čítanie a počúvanie a skvelé komentáre. :)
      Juj, škoda, že už si to čítala, ale teda verím, že ak to pripomína Kasie, bude sa mi to páčiť. :D Uvidíme. :D
      Mimochodom, ty si niekde na gr/ig/whatever, kde by som ťa mohla sledovať? :D

      Odstrániť
    2. Nah, nemám ig a ani fb a ani Twitter :D Ale Goodreads mám a myslím aj, že sme *friends* :D

      Odstrániť
    3. Fakt a pod akým menom tam si? :O

      Odstrániť
    4. Dúfam, že došlo :)

      Odstrániť
  2. Hodně bych si chtěla přečíst Gumpa, ale zároveň se ho i trochu bojím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nebooj, nie je to až také ťažké čítanie! Do toho.:)

      Odstrániť