06/01/2021

Najlepšie knihy za rok 2020

Nastal čas predstaviť vám to najlepšie z kníh, ktoré som prečítala v roku 2020. Tentoraz nebudem rátať pokračovania ani re-readingy - aj bez nich je o čom písať.

V. E. Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue - dospelácke fantasy z roku 2020

Addie uzavrie dohodu so stelesnenou temnotou - výmenou za svoju dušu sa môže potulovať po zemi, ako dlho bude chcieť. Háčik? Nikto si ju nepamätá.

Toto je ten typ knihy, ktorú si buď zamilujete úplne alebo vôbec. Za mňa však ide o jedinečne napísané atmosferické čítanie. Hlavná hrdinka sa vyznačuje tichou, nenápadnou vnútornou silou, ktorá mi bola sympatická, a príbeh sa zaoberá rôznymi zaujímavými témami ako ľudská povaha, umenie či stopy, ktoré po sebe zanechávame.

Scott Reintgen: Ashlords (#1) - YA fantasy z roku 2020

Dcéra šampiónov, syn revolucionárov a nadané dievča bez dostatočných finančných prostriedkov sa zúčastnia závodov na phoenix horses v krajine plnej korupcie a útlaku.

Zatiaľ ide iba o prvý diel, no autor svoju hru rozohral dobre. Predstavil nám svet nabitý spoločenskými problémami hneď z troch rôznych pohľadov, dodal k nemu zaujímavé nápady (najmä fungovanie mágie, či skôr alchýmie) a k tomu do knihy zakomponoval množstvo akcie. Vlastne mi Ashlords pripomína fantasy verziu Hier o život.

Kass Morgan & Danielle Paige: The Ravens (#1) - YA fantasy z roku 2020

Keď sa Vivi rozhodne pridať k sesterstvu Kappa Rho Nu, nečaká, že sú všetky členky (a aj ona, samozrejme) čarodejnice. A už vôbec nečaká, že im niekto ide po krku.

Zaujímavá kniha, ktorá nám prostredníctvom dvoch odlišných pohľadov predstavuje sesterstvo čarodejníc a obsahuje tú správnu dávku starého dobrého čarovania, skvelej atmosféry, záhad, súdržnosti, girl power i štipku neprehnanej romantiky.

Holly Bourne: To sa môže stať len vo filme - YA contemporary z roku 2017 (slovenský preklad z roku 2020)

Audrey pre zlé skúsenosti so vzťahmi v lásku veľmi neverí. Keď pri práci v kine spozná očarujúceho zlého chlapca, zamiluje sa... Ale zároveň sa uistí, že v skutočnom živote veci nefungujú ako vo filme.

Holly Bourne celkovo píše vtipné, ľahké YA contemporary, v ktorých sa nedrží zaužívaných vzorcov, s chuťou prechádza klišé buldozérom a odkazuje svojim čitateľkám dôležité veci. Ak chcete čítať o realistickom fungovaní vzťahu so zlým chlapcom a máte radi humor a narážky na filmy, práve táto kniha by vám mohla sadnúť.

C. G. Drews: The Boy Who Steals Houses - YA contemporary z roku 2019

Sam a jeho autistický brat to v živote nemali ľahké - rodina ich zavrhla a oni sa teraz skrývajú po prázdnych domoch. Potom náhodou spoznajú istú veľkú, chaotickú rodinu a všetko sa skomplikuje.

Od autorky som čítala tiež Tisíc dokonalých tónov a v oboch prípadoch ide vyslovene o trpko-sladké čítanie s krásnym štýlom písania. Tentoraz si ma navyše veľmi získala téma bezdomovectva a dôraz na rodinu.

Akemi Dawn Bowman: Harley in the Sky - YA contemporary z roku 2020

Harley sa vždy túžila stať akrobatkou a keď jej rodičia nedovolia pridať sa k ich cirkusu, utečie z domu a pripojí sa ku konkurencii. Útek však rozhodne nie je riešenie všetkých jej problémov...

Harley v sebe spája magickú atmosféru akrobatického putovného cirkusu s diverzným osadenstvom, správnu dávku drámy i zlatej romantiky. Navyše sa šikovne venuje osobnostnému rastu a duševnému zdraviu hlavnej hrdinky, čo si cením asi najviac.


Ďalšie knihy, ktoré stoja za pozornosť:

-> Najhoršia - silná slovenská kniha o šikane a depresii písaná formou denníka s geeky prvkami

-> Not Your #Lovestory - podnetné YA contemporary o odvrátených stránkach popularity na internete a o tom, čo sme ochotní urobiť pre peniaze

-> Veru Dietzovú si láskavo nevšímajte - osobité YA contemporary o strate, rodine a skutočnej realite života tínedžerov bez príkras

-> Dark Blue Rising (#1) - dynamický YA thriller s ekologickými témami

-> The Bone Charmer (#1) - vydarený prvý diel YA fantasy dilógie o mágii a alternatívnych budúcnostiach

-> Blood Heir (#1) - oddychové grišoidné YA fantasy o krvavej mágii, princeznej na úteku a sexy zločincovi

-> Legendborn (#1) - chytľavé YA fantasy prrerozprávanie artušovskej legendy v kombinácii s dejinami amerického Juhu

-> The Shadows Between Us - zábavná slizolinská romantika vo fantasy prostredí o dvoch nie-práve-dobrých postavách

-> Gideon the Ninth (#1) - svojské fantasy o lesbických nekromantkách vo vesmíre s typicky bad-ass hrdinkou

-> Gwind: Nezabiješ? (#1) - slovenská fantasy o nájomných vrahoch, ktorá v sebe spája poriadnu dávku akcie aj morálnych dilem

Keby ste mi mali odporučiť jednu knihu, ktorú ste prečítali v roku 2020, aká by to bola a prečo?

4 komentáre:

  1. Ver tomu, či nie, ale nečítala som ani jednu knihu z tvojho zoznamu :D :D Ktorú z nich by si mi ty odporučila najviac?
    A ak by som ti mala odporučiť jednu zo svojich kníh, tak s čistým svedomím a presvedčením, že by si to nemusela nenávidieť by som ti asi odporučila iba You're Never Weird on the Internet :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je ale šok.:D Hm... Najväčšiu šancu vidím u Shadows Between Us, keďže sa ti páčilo S&D a majú čosi spoločné.
      Alebo potom možno Gwind. Aspoň by si čítala niečo slovensky.:P
      Hehe, to mám už na tvoje odporúčanie aj v čítačke.:D Takže otestujem.

      Odstrániť
  2. Páči sa mi, ako si vybrala veľmi rôzne knihy a také, o ktorých som často ani nepočula (mimo tvojich článkov, samozrejme). Pre mňa je veľmi ťažké vybrať najlepšiu knihu roka, ak naozaj nie je žiadna taká ako SoC napríklad :D Podľa mňa by si si mohla prečítať The Risk (lebo mám dojem, že si to ešte určite nečítala, nie? :D) a je to podľa mňa najlepšia kniha od Elle :D Oh a tiež Isla and the Happily Ever After :D Hoci tebe sa páčila Lola, nie? A ja mám dojem, že ľuďom, ktorým sa páčila Lola, sa Isla nepáčila, haha. Tak by si možno zistila, či je moja teória pravdivá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, dík, tiež mám pocit, že o nich veľa nepočuť, tak sa to snažím nejako vyvážiť.:D
      Ja vyberám podľa hviezdičkového hodnotenia, ale rozumiem, čo myslíš. :D Ommm, Risk som skúšala, lebo sa mi páčilo Chase a... akosi som ho nedočítala.:D Nesedelo mi to až tak. Mám proste komplikovaný vzťah s Elle. :D:D
      Čo sa týka Anny, Loly a Isly tak som ich čítala všetky už dosť dávno, čiže neviem, ako by pôsobili na mňa teraz, no vtedy sa mi veľmi páčila Anna a Lola a Isla tak narovnako priemerne. :D Čiže teóriu asi nepotvrdím. Hoci teda chcelo by to rereading.:D

      Odstrániť