18/01/2021

Práve čítam #4: Albert Moukheiber - Ako sa mozog s nami zahráva + minirecenzia

Mám rada populárno-náučné čítanie a zároveň sa rada niečo dozviem o psychológií, takže som sa rozhodla vypýtať si od vydavateľstva Ikar knihu Ako sa mozog s nami zahráva od francúzskeho psychológa Alberta Moukheibera. Ako to dopadlo sa dozviete v tomto článku.

"Iných hodnotíme na základe ich konania, ale sami seba hodnotíme skôr na základe dôvodov konania, pretože ich poznáme."

Strana 55:

Prvá časť je za mnou! Zatiaľ nejde o vyslovene nové informácie, viaceré z nich som v minulosti počula. Rozhodne sú tu však zhrnuté jasným, zrozumiteľným spôsobom a doplnené o fascinujúce príklady, takže kniha zatiaľ spĺňa moje očakávania.

Och a ešte mám zase raz taký nepríjemný pocit, že ani neviem, či chcem vedieť, koľko z mojich spomienok je aspoň zhruba správnych, ehm...

Strana 98:

Na malom počte strán stihol autor maximálne úderne zabŕdnuť do tém ako sú stres, úzkosť, zákernosť sociálnych médií a podobne. Opäť ide väčšinou o známe veci a neriešia sa práve do hĺbky, no ako úvod či pripomenutie problematiky toto dielo poslúži skvele. Plus som pri ňom osobne pochopila nejaké nové súvislosti. A naše skreslené vnímanie ma hádam nikdy neprestane fascinovať...

Ale asi najlepšie sú tie konkrétne, často aj zábavné príklady. Och a na osobnostné testy sa už asi nikdy nebudem pozerať ako doteraz!

"Ak si kúpite iPhone, najdrahší telefón na trhu, nemôžete si myslieť, že ide o priemerný telefón. [...] Priemysel luxusu a súčasného umenia funguje na tomto princípe finančnej zaujatosti. Čím viac zaplatíme, tým je pocit, že sme si kúpili niečo luxusné, silnejší."

Strana 111: 

Tak napokon došlo i na pre mňa nové informácie. A tá časť, kde autor všetko prepojil s klimatickými zmenami? Proste super! Celkovo som dosť nadšená.

Strana 177:

Hlásim, že tu ako téma nechýba ani feminizmus. Moukheiber sa ďalej snaží vysvetliť, prečo ľudia občas veria naozaj čudným veciam a správajú sa priam nepochopiteľne - to je veľmi aktuálne a podnetné. Nehovoriac o tom momente, keď si uvedomíte, že aj vy sa niekedy stávate obeťou vlastného mozgu... Našťastie sa posledná kapitola  venovala praktickým tipom, ako si s tým zradcom poradiť. Inými slovami, zvyšok knihy bol rovnako skvelý ako začiatok. Nasleduje ešte slovník a zdroje.

"Domnievať sa, že nemáme dosah na svoje okolie, a utápať sa v ničnerobení či apatii je pasca. Myslieť si, že sme všemocní a všetko závisí len od našej vôle, je tiež pasca. [...] Rovnováha sa dá nájsť jedine tak, že sa budeme vždy snažiť čo najlepšie zanalyzovať situáciu a určiť, do akej miery môžeme veci ovplyvniť."


VERDIKT aka MINIRECENZIA: Ako sa mozog s nami zahráva sa snaží čitateľom priblížiť, ako funguje ľudský mozog a vnímanie i s tým spojené úskalia. Na malom počte strán sa venuje najrôznejším témam, či už ide o psychiku individuálnych osôb, celospoločenské problémy, hoaxy, fóbie,... Povzbudzuje čitateľov, aby sa skutočne zamysleli nad vlastnou schopnosťou kriticky uvažovať a ponúka im tiež niekoľko užitočných tipov.

Jednotlivé témy sú často aktuálne, dobre poprepájané, stráviteľne podané a doplnené o konkrétne príklady zo života alebo o opis zaujímavých vedeckých experimentov. Na malom počte strán je zhromaždených množstvo užitočných informácií. Na druhej strane autor pre obmedzený rozsah nikdy nejde do hĺbky. Ak sa teda v tejto oblasti orientujete, je možné, že sa nedozviete toľko nového. Ako úvod do problematiky alebo ako skvele napísané pripomenutie vám však túto knihu vrelo odporúčam.

Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Zaujímajú vás knihy s podobnou tematikou? Chystáte sa na túto konkrétnu?

2 komentáre:

  1. To bych neřekla, že by kniha mohla být až tak zajímavá. ._. A teda dost jsi mě na ni nalákala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sama som bola prekvapená, ale určite choď do toho.:)

      Odstrániť