13/01/2021

Zaujímavé novinky 01/2021

Rozhodla som zaviesť novú rubriku a každý mesiac vám prinášať výber (pre mňa) zaujímavých knižných noviniek, ktoré v daný mesiac vychádzajú buď v angličtine, alebo v preklade. Rozhodne nečakajte komplexný prehľad, pôjde o čisto subjektívne voľby. Možno vás však aspoň sem-tam inšpirujú.

Mimochodom, nemusíte sa obávať žiadnych spoilerov!

 

ko sa s nami mozog zahráva

Slovenské vydanie: Ikar; už vyšlo

Viac info: goodreads | bux

O čo ide? Prostredníctvom tejto knihy od francúzskeho psychológa by sme sa mali oboznámiť s novými poznatkami z oblasti neurovedy a trochu lepšie pochopiť, ako vlastne funguje náš mozog. Reč by mala byť napríklad o fóbiách či hoaxoch.

Prečo ma kniha zaujala? Raz za čas si rada prečítam aj niečo odbornejšie a práve psychológia a fungovanie ľudských myslí ma obzvlášť fascinujú. Nehovoriac o tom, že takéto informácie môžu byť skutočne užitočné. Preto som si túto knihu vypýtala na recenziu od vydavateľstva Ikar a som veľmi zvedavá, čo sa na tých 200 stranách dozviem.


Cassandra Clare: Zlaté puto (#1)

Slovenské vydanie: Slovart; vychádza 27.1.

Viac info: goodreads | slovart

O čo ide? Prvý diel ďalšej tieňoloveckej série, ktorá sa odohráva v eduardovskom Londýne a zameriava sa na novú generáciu mladých tieňolovcov - presnejšie na potomkov známych postáv.

Prečo ma kniha zaujala? Voči knihám o Tieňolovcoch mám síce svoje výhrady, no v konečnom dôsledku sa mi skôr páčia ako nepáčia. Rozhodne sa teda chystám i na túto novú trilógiu, akurát si radšej počkám, kým vyjdu všetky diely. V každom prípade som považovala za zaujímavé, že sa blíži vydanie jednotky v slovenčine.


Suzanne Collins: Balada o hadoch a vtáčatkách (#0)

Slovenské vydanie: CooBoo; vychádza 15.1.

Viac info: goodreads | albatrosmedia

O čo ide? Tento prequel k Hrám o život sa odohráva 64 rokov pred udalosťami z hlavnej trilógie a venuje sa príbehu mladého Snowa. Ten sa nemôže dočkať svojej možnosti zažiariť a stať sa mentorom jedného z vyvolených - lenže dievčina z chudobného dvanásteho obvodu celkom nespĺňa jeho očakávania.

Prečo ma kniha zaujala? Úprimne povedané, stále som sa celkom nerozhodla, či si chcem Baladu prečítať. Túto sériu mám veľmi rada, ibaže si nie som istá, či sa potrebujem po toľkých rokoch vracať do jej sveta - navyše s knihou, ktorá je podľa ohlasov úplne iná ako zvyšné diely a hlavne dosť hrubá. Uvidíme...


Amélie Wen Zhao: Krvavá dedička (#1)

Slovenské vydanie: CooBoo; vychádza 29.1.

Viac info: goodreads | albatrosmedia | môj článok

O čo ide? Prvý diel grišoidného YA fantasy o princeznej, ktorá je pre svoju schopnosť manipulovať s krvou považovaná za monštrum. Keď ju navyše neprávom obvinia z vraždy kráľa, ocitá sa na úteku a ak chce chytiť pravého vinníka, potrebuje pomoc uväzneného sexy kriminálnika.

Prečo ma kniha zaujala? Túto knihu som minulý rok čítala v origináli a dosť si ma získala, či už postavami, zaujímavým svetom alebo pôsobivou atmosférou. Ak vás podobný typ príbehov ešte neomrzel, Krvavá dedička určite stojí za skúšku.


Mike Chen: We Could Be Heroes

Dátum vydania: 26.1.

Viac info: goodreads

O čo ide? Jednodielny príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí sa jedného dňa zobudia s vymazanými spomienkami a superschopnosťami, ktoré využívajú pri každodenných povinnostiach. Keď sa napokon stretnú, zistia, že spolupráca je zrejme jediná cesta, ako získať svoje spomienky späť.

Prečo ma kniha zaujala? Mám rada netypické poňatie superhrdinov a anotácia zároveň sľubuje, že v knihe svoju úlohu zohráva tiež priateľstvo - veď to znie ako napísané pre mňa! Naozaj dúfam, že sa mi k tomuto titulu podarí čoskoro dostať a okrem iného zistiť, či je to literatúra pre mládež alebo pre dospelých, keďže sa goodreads akosi nevie rozhodnúť.


Kristin Cashore: Winterkeep (#4)

Dátum vydania: 19.1.

Viac info: goodreads

O čo ide? Pokračovanie YA fantasy série, ktoré sa odohráva niekoľko rokov po udalostiach Iskrivej a sleduje ďalšie dobrodružstvo Bitterblue a jej blízkych.

Prečo ma kniha zaujala? Milujem Výnimočnú, Ohnivú a Iskrivú! Avšak podobne ako pri nových Hrách o život, aj tu ma zneisťuje fakt, že od vydania prechádzajúceho dielu prešlo veľa rokov. Trochu sa bojím, že mi táto kniha pokazí dobré spomienky, takže sa na ňu určite nevrhnem okamžite, ale... Časom zrejme áno.


Emma Lord: You Have a Match

Dátum vydania: už vyšlo

Viac info: goodreads

O čo ide? V tomto hádam-roztomilom-romantickom contemporary by mala hlavná hrdinka okrem zamilovania riešiť i svoju novoobjavenú staršiu sestru.

Prečo ma kniha zaujala? Pretože dobrých oddychových YA príbehov zo života nikdy nie je dosť! No dobre, až tak často ich nečítam, ale v tomto prípade ma oslovil námet a fakt, že nemá ísť čisto o romantiku, takže keď budem mať na niečo podobné náladu, rada dám šancu práve tejto knihe.


Chystáte sa na niektorú z kníh? Ktorá januárová novinka láka vás? Poteší ma každý komentár.

obálky z goodreads.com

6 komentárov:

  1. Tá štvrtá kniha od K. Cashore mi pripomenula, že som stále neskúsila prečítať druhý diel. K prvému mám síce taký meh vzťah, ale chcela by som otestovať aspoň tú dvojku. Okrem toho ma akosi láka tá Krvavá dedička, ale pamätám, že si mi vravela, že to asi nebude pre mňa, tak teraz neviem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dvojka je moja obľúbená, ale neviem takto s odstupom povedať, ako na teba zapôsobí. :D No poteším sa, ak ju skúsiš. Hah, Krvavá dedička je proste také fajn napísané solídne YA fantasy, nemyslím si, že by sa z toho stala kniha tvojho života - na druhej strane fajn oddychovka by to mohla byť, ak máš pre zmenu náladu na také.:D

      Odstrániť
  2. Moc pěkné tipy. :) Já se neustále chystám na Baladu o hadech a ptácích. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páči sa mi nová rubrika a aj tie knihy :D (už ani nehovorím, ako mám rada také neznáme knihy, hoci z toho slovenského YA výberu sa veľmi nedá vybrať nič, o čom človek nepočul :D). Na Chain of Gold sa teším, lenže som ešte nedočítala všetky predošlé knihy (ktorého síce nemusím čítať a TID som čítala, ale aj tak chcem ísť podľa publication order), takže to ešte chvíľu potrvá :D Baladu aj Krvavú dedičku mám predobjednanú (a dnes mi prišiel mail o Ninth House, čo si musím tiež predobjednať). Čo ti povie, objavila som čaro predobjednávania :D (keď si uvedomím, že si tú knihu kúpim tak či onak, tak teraz budem mať aspoň super zľavu :D A takých 15-20 percent a dokonca až 25 na Dedičke, tak to nie je zas nič :D) A tiež sa celkom teším na novú knihu od Emmy Lord, lebo Tweet Cute bolo cute :D Ale asi budem čakať na všetky anglické contemporary kým sa vytlačia v malom paperbacku, takže sa k veľa z nim asi tento rok nedostanem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada. :D No, slovenských YA asi fakt nevychádza toľko, aby sme v nich nemali prehľad, heh. :D
      Publication order je imo u Cassie najlepšie. :D Zľavy vždy potešia. :D
      Tweet Cute som ešte nečítala, no chcem, takže to rada počujem a hádam sa dostanem k obom. :D Tým paperbackom úplne rozumiem.

      Odstrániť