25/02/2021

Predstavujem + minirecenzia: Toto je Kórea (Soo Kim)

Pozor, pozor, zvolávam fanúšikov kórejskej popkultúry i nadšených cestovateľov (aspoň na mape) - chcem vám totiž predstaviť jednu skvelú novinku. Pokojne tento článok vnímajte ako komentované virtuálne prelistovanie.

O čo ide?

V roku 2020 vyšla v angličtine kniha How to Live Korean od autorky Soo Kim - Kórejčanky, ktorá vyrastala v New Yorku a momentálne pôsobí v Londýne, kde píše o cestovnom ruchu a kultúre pre medzinárodný časopis. Začiatkom roka 2021 sme sa vďaka vydavateľstvu Ikar dočkali slovenského vydania. Táto publikácia prináša na zhruba 220 stranách nielen prekvapivé množstvo informácií, ale tiež nádherné ilustrácie a fotografie.

"Kórea je práve v kurze – či už ide o Oscarmi ocenený kórejský film Parazit, explóziu záujmu o K-pop, gurmánov, ktorí milujú pibimbap a kimčchi, alebo o nevídaný dopyt po K-kozmetike. Koľko však toho viete o skutočnej Kórei a o tom, ako svoju krajinu vnímajú jej obyvatelia?
Tento knižný sprievodca vás zoznámi s pôsobivými dejinami a úžasnou geografiou Kórey, jej jedinečnými zvykmi aj osobitosťami každodenného života. Prináša vyčerpávajúci prehľad všetkého, čo je kórejské – spoznáte kuchyňu, dejiny, architektúru, umenie, svojráznu módnu scénu, inovatívny dizajn, rodinný život, tradície, filozofiu, hudbu, zemepis a najnovšie technológie.
Ak sa chcete naučiť randiť po kórejsky, dozvedieť sa, kam chodia miestni obyvatelia na dovolenku, objaviť správny spôsob konzumácie kórejských pokrmov alebo si zlepšiť emočnú inteligenciu pomocou umenia nunčchi, tento sprievodca srdcom a dušou Kórey nesmie chýbať vo vašej knižnici."
(obálka a anotácia z bux.sk)

Fotky v lepšom rozlíšení zobrazíte kliknutím.

Prečo ma kniha zaujala?

Ak ste čítali môj najnovší príspevok do rubriky Zo života knihomoľa, zrejme viete, že si ma v roku 2020 získali kórejské seriály a k-popová skupina Blackpink. Tento novoobjavený záujem o kórejskú kultúru vo mne odvtedy len rástol, takže som sa rozhodla doplniť videá na YouTube o tohto knižného sprievodcu kórejským svetom - a dostala som presne to, čo som chcela.

Čo som v knihe našla?

Kniha je rozdelená na 7 hlavných kapitol, ktoré obsahujú ďalšie podkapitoly, a dopĺňa ich krátky úvod. Aby ste si vedeli lepšie predstaviť, čo všetko v nej nájdete, rozhodla som sa vám jednotlivé časti priblížiť okrem iného prostredníctvom citátov a fotiek.

1. Stručné dejiny

Koľko ste sa toho naučili o dejinách Kórey na dejepise? Ja skoro nič - aspoň kým sa do nich nezačali miešať Američania. Táto kniha mi teda stručne a trefne doplnila historický prehľad. Venuje sa totiž dejinám tohto územia od úplných počiatkov, cez krutú japonskú okupáciu (o ktorej som doteraz ani netušila) a rozdelenie na dva štáty, až po modernú dobu. Nájdete tu dokonca 10 fascinujúcich faktov, ktoré ste o Južnej Kórei zrejme nevedeli (minimálne ja určite nie).

"V jednom období bolo dokonca protizákonné hovoriť po kórejsky a navyše podľa odhadov Japonsko odnieslo z Kórey takmer 75 000 artefaktov." 


2. Kórejský polostrov

Keďže sa kniha venuje celému polostrovu, v tejto časti nájdete základné informácie o geografii Severnej i Južnej Kórei. Zísť sa môžu najmä praktické rady pre turistov, či už v podobe tipov, kam zájsť, alebo zhrnutia možností dopravy.

"Skutočná krása hlavného mesta však tkvie v tom, že sa vedľa seba nachádza staré a nové, že je domovom najfuturistickejších budov na svete a zároveň historických pokladov, akými sú chrámy, svätyne a paláce."

3. Duch Kórey

"Stredoškoláci často bývajú v hakwonoch do desiatej až do polnoci, čiže v priemere študujú 12 až 16 hodín denne."

V tretej kapitole sa môžete lepšie oboznámiť s tým, ako v Južnej Kórei funguje rodinný život, politický systém aj s úlohou vzdelania a duchovna v živote obyvateľov. Nechýba ani priblíženie ich fascinujúceho jazyka s príkladmi a zoznam 10 úžasných Kórejčanov, z ktorých budete minimálne niektorých určite poznať.

"Ale štátna príslušnosť sa v Južnej Kórei v súčasnosti udeľuje skôr na základe národnosti alebo etnického pôvodu jedného, prípadne oboch rodičov, a nie podľa miesta narodenia."

4. Vzťahy a spoločenský život

"Vzťahy a spoločenská komunikácia medzi Kórejčanmi, či už platonická, romantická alebo v rámci rodiny, sú zakorenené v čongu, čo je, podľa môjho názoru, jedinečné slovo."

Ako funguje rodinná dynamika a spoločenský život, aké sú typické zvyky a tabu pri randení, čomu sa Kórejčania najčastejšie venujú vo voľnom čase, kam chodia na dovolenku a ako ich neuraziť nesprávnym oslovením? Aj to vám prezradí štvrtá kapitola.

"Preukazovanie úcty sa začína spôsobom, akým oslovujete osobu staršiu od vás."

"Je bežné vidieť dvojice v ladiacich tričkách kchopchultchi (párové tričká), prípadne majú iné zladené kusy oblečenia, či už mikiny, bundy, alebo len niečo niečo malé ako rovnaké kľúčenky."

5. Pri stole

Kórejská kuchyňa je pre nás netypická už na prvý pohľad. V časti Pri stole si teda môžete (s úžasom alebo občas s hrôzou) prečítať o typických kórejských potravinách, jedlách, nápojoch a stolovacích zvyklostiach. Dozviete sa, aký majú v tejto krajine vzťah k alkoholu a ak radi experimentujete v kuchyni, možno vás zaujme zbierka základných receptov.

"Nakči: tieto živé chobotničky sa podávajú buď celé, alebo nakrájané na kúsky. V oboch prípadoch sa ešte metajú na tanieri, ale aj po ceste do žalúdka, pretože ich treba prehltnúť."

6. K-kultúra

Na túto kapitolu som sa vyslovene tešila a nesklamala ma. Nájdete tu dejiny k-popu, odporúčania na významné kórejské filmy a seriály i oboznámenie so svetom pokročilých technológií. (Dokonca padla zmienka o mojich obľúbených Blackpink!)

"Mnohé z týchto seriálov ponúkajú letmú exkurziu do života v Kórei z pohľadu Kórejčanov, hoci ide o mimoriadne idealizovanú, niekedy aj prikrášlenú podobu, kde hrajú postavy s prepracovaným charakterom."

7. K-životný štýl

Ďalším fascinujúcim aspektom v súvislosti s Kóreou je bezpochyby vnímanie krásy, kozmetika, móda a životný štýl celkovo - a práve tomu sa venuje posledná kapitola.

"Starostlivosť o pleť je v Južnej Kórei veľkým odvetvím, ale aj významnou súčasťou tradície. Pokožka sa vždy považovala za cenné vlastníctvo, o ktoré sa treba starať a ktoré si treba chrániť."

...A ak máte pocit, že som toho spomenula veľa, ubezpečujem vás, že v samotnej knihe nájdete množstvo ďalších zaujímavostí a detailov!

Minirecenzia:

Toto je Kórea predstavuje stručný a zároveň komplexný pohľad na kórejský polostrov doplnený o pôsobivú vizuálnu stránku - či už ide o textúru obálky, krásne fotografie alebo nápadité ilustrácie. Nájdete tu všetko od dejín, cez geografiu a jazyk, až po rôzne aspekty kultúry a popkultúry. Bonusom sú užitočné tipy pre prípadných turistov.

Samozrejme, žiadny národ nemožno vnímať ani prezentovať ako monolit. Autorka si to našťastie uvedomuje a svoje postrehy nezovšeobecňuje. Práve naopak, vždy sa snaží uviesť, v akej miere, prípadne u koho sa s daným postojom stretla. Túto publikáciu vnímam ako bohatého sprievodcu Kóreou. Môže poslúžiť ako úvod pre tých, ktorý o "k-svete" nič nevedia, a zároveň sa zíde aj tým, ktorí si chcú rozšíriť svoje neúplné poznatky. Osobne som z knihy nadšená a vrelo vám ju odporúčam.

Kam ďalej? 

-> Pridajte si knihu na Goodreads.
-> Zamierte na bux.sk pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť.

Zároveň touto cestou ďakujem vydavateľstvu Ikar za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu.

Čo vy a Kórea? Zaujala vás kniha? Budem rada za vaše postrehy a dojmy v komentároch.

2 komentáre:

  1. Jo, tuhle knihu bych si chtěla pořídit. :) Je skvělé, že jsi přiblížila, co se v knize nachází. :)

    OdpovedaťOdstrániť