03/05/2012

Miroslava Varáčková - Prežila som svet

Vydavateľstvo: Motýľ
Rok vydania: 2011
Anotácia: Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili. Prišla som o svoju rodinu, priateľov, susedov a vo svojich sedemnástich rokoch som ostala celkom sama. Kedysi som chodila do školy, so spolužiačkami do kina, či len tak sa flákať mestom. Dýchala som čistý vzduch a jedla čerstvé rožky. Teraz väčšinu času trávim v starej stuchnutej pivnici a deň, kedy mám plný žalúdok, môžem pokojne nazvať šťastným. Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili...
Napínavý príbeh zakázanej lásky, ktorá sa rodí v čase úpadku civilizácie. Svet je v ruinách, budúcnosť neistá, boj o život neúprosný. Podľahne Ela nádeji a túžbe milovať? Vráti jej ukrývaný vzťah do duše svetlo, alebo ju uvrhne do ešte väčšieho zúfalstva? A... prežije Ela vôbec najbližšie svitanie?

Už od prvej stránky si ma podmanil štýl písania. Miroslava sa vie nádherne pohrať so slovíčkami. A nielen to, dokáže tiež presne uznať potrebnú mieru opisov. Čítalo sa mi teda skutočne príjemne, výborný estetický zážitok.

Prostredie a námet boli fajn. Nevyrazili mi úplne dych, avšak ani sa mi nespájali so žiadnym iným dielom a vôbec, nemám čo vytknúť.

Ďalšia vec - pokiaľ žijete v Elinom krutom svete, smrť vás a vašich blízkych – ak vám ešte nejakí zostali – neustále prenasleduje. To je niečo, čo si vyžaduje dostatočne pochmúrnu atmosféru a taktiež určité obete. Kniha spĺňala i túto podmienku, hoci sa nejednalo o nič zbytočne prehnané. Našťastie.

Prežila som svet sa rozbiehala pomalším tempom, a predsa nie príliš pomalým. Postupne sa predo mnou odhaľovala minulosť, prítomnosť, mala som príležitosť spoznať charaktery a prostredie. Nastali komplikácie, prišla akcia. Super.

Celý čas som však čakala na niečo väčšie, viete, riešenie problémov sveta a tak podobne. Dočkala som sa až takmer v závere, autorka ale nezachádzala do nejakých podrobností, čo ma prekvapilo a mierne sklamalo. Je to zrejme moja chyba – nič podobné predsa sľúbené nikde nie je. Základom príbehu bol motív zakázanej lásky, zmienený aj v anotácii. Aj v tomto ohľade bola kniha zvládnutá veľmi dobre, všetky scény boli napísané príjemne a minimálne mne do očí neudrelo žiadne klišé. Skrátka som na to iba nebola pripravená.

Keď sa nad tým zamýšľam... Kniha je písaná z Elinho pohľadu a nie každý človek stojí v centre diania a vykonáva hrdinské činy, všakže. Napriek tomu by som uvítala rozpísanie aspoň niektorých udalostí.

Normálne by som sa asi ešte vyjadrila ku charakterom, no tu nemám veľmi čo dodať. Nikto z nich mi nevadil, ale ani neprirástol k srdcu.

Aby som to nejako zhrnula – veľmi dobre napísaná kniha, ktorá určite stojí za prečítanie, nečakajte však novú mániu. A keď už sme pritom, ani záchranu sveta v priamom prenose, jedná sa hlavne o Elin osobný život.

4*

Anotácia a obálka z martinus.sk

14 komentárov:

  1. Na to, jak jsi vyšilovala... recenze se ti hodně povedla :))
    Knížka zní zajímavě, právě jsi mě navnadila k tomu, abych si ji přečetla^^
    Myslíš, že půjde sehnat i v Česku? Teď ji vidím na knihcentru, takže by to snad neměl být problém... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, nevyšilovala som!:D Ďakujem.:) Akurát potrebovala dve verzie, spojenie a doladenie.:D
      Juj tak to ma teší.^^
      Hádam hej.:)

      Odstrániť
  2. Ježiš, ja som asi divná, no mne sa to páčilo :DD Ale s tým koncom súhlasím, bolo mi fakt dosť ľúto, že to autorka len tak rýchlo odbila, zaslúžilo by si to viac strán :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo sa ti páčilo?:D Temná akadémia (či ako sa to volá)?:D
      Nj.:/ Ale som rada, že nie som jediná, kto si to myslí.:D

      Odstrániť
    2. Táto kniha sa mi páčila, reagujem na tvoju+Norahinu recenziu, ktorá z toho veľmi nadšená nie je :D

      Odstrániť
    3. Aháá.:D Norahinu recenziu som tuším nečítala.:D Asi napravím.:D

      Odstrániť
  3. Vypadá to zajímavě, ale jak poukazuješ na ty nedostatky. Myslím, že to je to stejné, co by asi vadilo i mně.
    Ale docela jsi mě navnadila. Jestli se mi podaří ji někde sehnat, tak bych si ji přečetla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No jo, ale zase kníh skvelých vo všetkých ohľadoch, "dokonalých", je málo a táto tak či tak stojí za prečítanie, myslím. Super, good luck.:)

      Odstrániť
    2. Tak vzhledem k tomu, že nikdo nejsme dokonalý, se nedivím, že není dokonalá knížka. Jen některá má holt více a jiná méně chybiček nebo nevychytávek.

      Odstrániť
  4. Táto kniha je podľa mňa úžasná. Prečítala som ju nedávno a teraz na ňu tiež píšem recenziu. Mne ani tak nevadí, že to nie je v centre diania a nejaké tie povstalecké boje. Pekne sú tam spísané emócie, pocity hlavnej postavy. Vžila som sa do deja a všetko si živo predstavovala. Niekedy som sa radovala, inokedy mi bolo smutno, občas ma to až desilo...Pre mňa je táto kniha skvelá. A hlavne, od slovenskej autorky. Väčšinou teraz frčia knihy anglických autorov. U tých slovenských rozlišujeme medzi známymi a medzi tými skutočne kvalitnými, aspoň v mojom prípade. Napríklad také Evitovky podľa mňa nie sú príliš kvalitné, ale vďaka Evite, ktorá je považovaná tak ako tak za celebritu sú známe...Táto kniha od Varáčkovej ma prekvapila a podľa mňa má autorka talent. Vie to skvele originálne podať. Samotný príbeh je originálne prevedený. Pretvorila minulosť 2. svetovej do budúcnosti, vyspelejšej, veľmi realistickej.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Túto knihu som čítala, a mňa ten koniec dosť sklamal, pretože som fakt čakala že sa dozviem niečo viac. :)

    OdpovedaťOdstrániť