28/06/2012

Minirecenzie: Kruté leto; Crossed (#2)

Alyson Noël: Kruté leto

Colby Cavendishová sa pripravuje na úžasné leto plné plážových večierkov. Plány jej však skrížia rodičia, ktorí ju pošlú na prázdniny k tete Tally do Grécka. Opustená na nudnom ostrove bez nákupných centier, telefónneho signálu a s tetou, ktorá sa rozpráva so svojimi rastlinami, má Colby strach, že na ňu jej priatelia zabudnú. Všetko sa zmení, keď stretne milého gréckeho chlapca Jannisa, s ktorým prežije niečo viac ako len obyčajný letný románik.

Keď som siahla práve po tejto knihe, prekvapila som samu seba. Zväčša dievčenské romány nečítam a predsa má táto knihu zaujala. Čím? Ukážkou, ktorú nájdete u Judit. Jednoducho som usúdila, že bude kniha príjemným a vtipným čítaním vhodným na leto.

Nemýlila som sa. Kniha sa tiež čítala veľmi rýchlo, bola akoby "pozliepaná" z denníka, článkov na Colbinom blogu (!), komentárov, listov... Samotnú Colby som síce mala miestami chuť prefackať, ale človek nemôže mať všetko.

Čo sa týka samotného nápadu, nie je práve prevratný, ale nejedná sa ani o čisté klišé. Letný románik, nejaké tie klamstvá, áno, toho všetkého sa dočkáme. Zároveň má však Colby problém v podobe rodičov, ktorí sa rozvádzajú a snaží sa zbytočne zapadnúť niekam, kam nepatrí...

Skrátka, ak máte náladu na podobný žáner, po Krutom lete môžete smelo siahnuť. Zároveň vás však varujem – nemôžem knihu porovnávať s inými podobnými, nakoľko ich zväčša, ehm, nečítam. 3*.


Ally Condie: Crossed (#2)
Chasing down an uncertain future, Cassia makes her way to the Outer Provinces in pursuit of Ky--taken by the Society to his sure death--only to find that he has escaped into the majestic, but treacherous, canyons. On this wild frontier are glimmers of a different life and the enthralling promise of a rebellion. But even as Cassia sacrifices every thing to reunite with Ky, ingenious surprises from Xander may change the game once again.

Matched (alebo tiež Dokonalý pár), prvý diel, sa mi páčil a vtiahol ma do seba. Nebola to úplná láska, to nie, no predsa... Aj v tomto prípade sa však zopakovala tá nešťastná situácia, keď ma pokračovanie ani zďaleka tak nenadchlo.

Crossed je jednoducho a čitateľne napísané, páčilo sa mi striedanie pohľadu Cassie a Ky-a, bola to vítaná zmena. Zaujímavá je aj samotná Spoločnosť, dôležitosť slov a poézie... Kniha je fajn, neurazí.

Na druhej strane – takmer nič sa nedialo a keď na nejakú tú akciu došlo, nechala ma úplne chladnou. S postavami som sa nebola vôbec schopná zžiť, akurát čo ma Ky začal trochu iritovať.

Moje pocity sú veľmi vlažné, hoci ma to mrzí. Ak sa vám páčil prvý diel, dajte šancu i druhému, možno sa vám bude pozdávať. Možno sa len od čias, kedy som čítala Matched príliš zmenil môj náhľad. Ktovie. 3*.

Anotácia a obálka Krutého leta z martinus.sk, anotácia a obálka Crossed z goodreads.com

8 komentárov:

  1. Přijde mi, že vám na Slovensku všechny ty knihy vydávají mnohem rychleji než nám. :( Vůbec mě to neštve. :D O Krutém létu jsem už slyšela a je od mé docela oblíbené autorky, takže jsem zvědavá, jestli mě zklame. :)) A já se chystám teprve na Dokonalý pár, takže nemůžu posoudit druhý. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, s niektorými knihami predbehnete vy nás.:)
      No, ja som od Alyson čítala len pár dielov Nesmrteľných (či ako, tamto s Ever) a ehm, bolo to dosť crazy.:P
      Jasné.:))

      Odstrániť
  2. Crossed si prečítam, ak budem mať čas niekedy cez leto. :) (Dúfam, že budem.)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To na Maškarádu je teda pěkná mikrorecenze. XD S body jedna až tři plně souhlasím. K bodu čtyři bych ráda řekla tolik, že poznámky překladatele fakt miluju. Je to přesně ten humor, co se k Zeměploše hodí... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem.xDDD
      No, hodí, ale je to také zvláštne, vieš, keď priamo zasahuje do knihy.:)

      Odstrániť
  4. Vážně se mi líbí ty "nahuštěný" minirecenze :) Docela přemýšlím, že bych to taky zkusila...docela totiž bojuju s časem - čtu daleko rychleji než píšu a nějak nestíhám :)

    A ke knížkám: První jsem nečetla, takže se nemůžu vyjádřit, ale Maškaráda - tam naprosto souhlasím s tvým hodnocením :D Já osobně považuju Mškarádu a Morta za nejlepší díly Zeměplochy vůbec :) I když u Maškarády na tom nejspíš bude mít lví podíl i moje láska k Fantomovi opery .)

    A Crossed - asi před měsícem jsem dočetla Matched, takže Crossed je rozhodně na seznamu :) Jsem zvědavá, co na něj řeknu, protože jestli něco nemám ráda, tak když se v knížce nic moc neděje... Ale uvidíme :) Hrozně nerada nechávám nedočtený série :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Pokojne tie minirecenzie skús. Ja ich využívam keď si pri nejakej knihe nie som istá hviezdičkovým hodnotením (viz. Kruté leto - nemala som ho s čím porovnať, teda by hodnotenie nebolo fér), prípadne takmer vôbec nemám čo dodať (viz. Maškaráda), ale určite to aj šetrí čas.:)

      Morta som ešte myslím nečítala, hádam ho nájdem v knižnici.:)

      Určite potom napíš, či sa ti Crossed páčilo. Mimochodom, čo si myslíš o Matched?:)
      Tiež neznášam nedočítané série, no pri takomto množstve trilógii (v tom lepšom prípade) sa obzerám len po pokračovaní kníh, ktoré za to stáli (alebo som príliš zvedavá).

      Odstrániť