16/07/2012

Tara Hudson - Hereafter (#1)

Vydavateľstvo: Harper Collins
Rok vydania: 2011
Anotácia: Can there truly be love after death? Drifting in the dark waters of a mysterious river, the only thing Amelia knows for sure is that she's dead. With no recollection of her past life--or her actual death - she's trapped alone in a nightmarish existence. All of this changes when she tries to rescue a boy, Joshua, from drowning in her river. As a ghost, she can do nothing but "will" him to live. Yet in an unforgettable moment of connection, she helps him survive. Amelia and Joshua grow ever closer as they begin to uncover the strange circumstances of her death and the secrets of the dark river that held her captive for so long. But even while they struggle to keep their bond hidden from the living world, a frightening spirit named Eli is doing everything in his power to destroy their newfound happiness and drag Amelia back into the ghost world... forever. 

Na túto knihu som sa nechala nalákať hlavne nádhernou obálkou (a tuším aj nejakou pozitívnou recenziou). Veľmi rýchlo som však zistila, že to bola chyba, Hereafter mi vôbec nesadlo a párkrát som sa dokonca pohrávala s myšlienkou, že knihu ani nedočítam.

Napokon som to však zvládla. Čo mi vlastne vadilo? Nuž, už samotný nápad mi bol nesympatický. Nemyslím tamto s posmrtným životom a celú tú duchárinu, tá bola taká priemerná, neurazí, nenadchne. Ide mi o to, že Joshuovi vôbec neprekážalo, že je Amelia mŕtva, veselo sa s ňou bozkával (pardon za malý spoiler, no kto to nečakal) a podobne, zdalo sa mi to nechutné. Ale v poriadku, keby som venovala viac pozornosti anotácii, asi by som s tým rátala (=> knihe sa vyhla).

Lenže i keď sa nad túto skutočnosť povznesiem, stále vadila kopa ďalších vecí. Tak napríklad ona "láska" vznikla unáhlene, neprirodzene a v podstate z ničoho. Ani postavy úroveň nepozdvihli.

Celá kniha je písaná z Ameliinho pohľadu, no napriek tomu mi k srdcu vôbec neprirástla. Nešlo o to, že by ma otravovala (hoci sa občas správala hlúpo), bola jednoducho príliš plochá a taká nemastná neslaná. Joshua taktiež neprišiel vykreslený práve realisticky a Eli? Záporák, aby sme nejakého mali, charakterom skrátka chýbala "duša", ak ma chápete.

Dej sa sústreďoval hlavne na spoločné chvíle Amelie a Joshuu, pomedzi to sa sem-tam udialo niečo iné, ale nič závažné. Akcia prišla až na koniec a príliš ma neohúrila...

Na druhej strane sa kniha rýchlo a bezproblémovo čítala, hoci ma nestrhla. Pokiaľ teda hľadáte nejakú nenáročnú romantickú oddychovku, nad ktorou nemusíte vôbec premýšľať, Hereafter môže byť tou správnou voľbou. Rozhodnúť sa musíte sami, ja si bohužiaľ nedokážem pomôcť a dávam knihe iba

2*.

Anotácia a obálka z goodreads.com

9 komentárov:

  1. Ta obálka je překrásná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Takových obálek se u nás nikdy nedočkáme, tady vždycky vymyslí nějaký horší :( No, vždycky ne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vždy nie, ale je škoda, keď náhodou áno... A už úplná škoda je, keď je kniha navyše dobrá a obálky nie.

      Odstrániť
  3. Ach ty obálky! Musím říct, že jsem už mnohokrát přemýšlela, že bych si Hereafter objednala, avšak myslím, že bez téhle knihy dokážu přežít, vezmu-li fakt, že jsem zatím moc pochvalných recenzí nečetla. Mimochodem, super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) No byť tebou by som si radšej keď tak zohnala e-book, sama ju - našťastie - nevlastním.:)

      Odstrániť
  4. Obálka je dokonalá... bohužel to vypadá na to jediný větší plus na knize. :(
    A tu unáhlenou lásku taky nemám ráda. Jasně, láska na první pohled a blablabla, ale i tak to není přirozený... Nevím, asi po tom nesáhnu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, minimálne pre mňa určite...
      Presne, tiež to málokedy autorovi uverím.:)

      Odstrániť