12/08/2012

L. J. Smith - Zvláštna sila (#1)

Vydavateľstvo: Fragment
Rok vydania: 2011
Anotácia: Študentku strednej školy Kaitlyn pre jej nezvyčajné oči a jasnovidecké schopnosti považujú za čarodejnicu. Keďže ľudia sa jej boja, nemá nijakých priateľov. A tak prijme pozvanie do Zetesovho inštitútu, aby začala nový život a študovala s rovesníkmi s podobným neobvyklým nadaním. Kaitlyn tu spozná dvoch príťažlivých spolužiakov – sympatického Roba, ktorý svojou liečivou silou rozdáva len dobro, a tajomného a nebezpečného Gabriela s telepatickými schopnosťami. Študenti postupne odhaľujú, prečo ich do inštitútu priviedli. A Kaitlyn sa musí rozhodnúť, komu veriť... a koho milovať.

Už ste tento názor asi počuli mnohokrát, no i ja ho musím potvrdiť – Zvláštna sila je lepšia ako Upírske denníky. Nie je teda fér zatracovať ju kvôli autorke. Zároveň si však musíme rovno povedať, že sa ani v tomto prípade nejedná o žiaden zázrak.

Nápad síce vyslovene neohúri, ale dobrý rozhodne je a ponúka viac než dosť možností na zaujímavé a napínavé spracovanie. Lenže toho sa tak úplne nedočkáme. Dej je jednoduchý, priamočiary a bohužiaľ nie práve napínavý.

Skóre nevylepšia ani postavy. Nedá sa povedať, že by ma otravovali, no chýbala im realistickosť, "duša"... Čítala som o nich, no nezaujímali ma. Nehovoriac už o tom, že klišoidnejší námet na milostný trojuholník sa hádam využiť ani nedal.

Napriek tomu je tu čosi, čo príbeh čiastočne zachraňuje. Konkrétne Lisin štýl písania. I ten je jednoduchý, L. J. rozhodne nestráca čas zbytočnými opismi. V konečnom dôsledku príbeh príjemne plynul, nenudila som sa a po dočítaní som mala z knihy vlastne veľmi dobrý pocit.

Takže áno, Zvláštna sila sa mi svojím spôsobom páčila, hoci sa mi nedostala pod kožu. Náročnejším čitateľom ju odporúčam len ako krátku oddychovku, ktorá sa dobre číta a neurazí. Skrátka, správne očakávania (prípadne žiadne) dokážu divy. Čo sa týka čitateľov bez väčších nárokov, ktorí toho nemajú tak veľa načítané, Zvláštna sila by ich mohla aj strhnúť. Koniec koncov, už zmienené Upírske denníky tiež majú svoj fanklub a aj mňa kedysi bavili (prvé diely).

Pokračovanie si s najväčšou pravdepodobnosťou neprečítam, minimálne nie v blízkej dobe, no Zvláštna sila si odo mňa zaslúžila také lepšie
3*.

Anotácia a obálka z goodreads.com

8 komentárov:

  1. ja som z nej tiež nebola nejako extra ohúrená, ale predsa som jej dala 4 hviezdičky...bohužial pokračovanie bolo pre mňa slabšie a malo len slabé 3 hviezdy
    napriek tomu som zvedavá na koniec a tak si zaobstarám aj 3. diel
    dúfam, že to nebude predlžované ako Upírske denníky 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, tiež som zvažovala 4 hviezdičky, ale neobstála v konkurencii.:P Čo sa týka ďalších dielov, je skrátka priveľa kníh, ktoré si chcem prečítať viac ako pokračovanie Temných vízií...
      A hádam nie.:D Pri Lise človek nikdy nevie.;D

      Odstrániť
  2. táto kniha bola fajn na začiatku ale potom ma prestala baviť neviem od autoorky ma najviac bavil tajný kruh nič iné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. TK som zatiaľ nečítala, neviem, či niekedy budem...

      Odstrániť
  3. táto kniha bola jednoznačne lepšia než knižné TVD. páčil sa mi dej a konečne to bolo niečo iné. samozrejme Gabriela netreba komentovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný13/8/12 20:05

    Vyzerá to fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť