22/08/2012

Maggie Stiefvater - Forever (#3)

Moje názory na prvé dva diely nájdete tu. Opäť som sa snažila, aby nebola recenzia vôbec spoileroidná a to ani pre tých, ktorí nečítali Triašku a Váhanie.

Hoci som čítala anglický originál, kniha už vyšla aj v Čechách a na Slovensku. Práve slovenskú anotáciu som použila, lebo knihu oveľa lepšie vystihuje. Forever totiž nie je len príbehom Sama a Grace, v stávke je omnoho viac a naďalej sa dostávame do hlavy Coleovi a Isabel. Našťastie.:)

Vydavateľstvo: SJ – Ikar (Navždy) | ČJ – Argo (Splynutí) | AJ - Scholastic

Rok vydania: SK – 2012 | CZ, EN - 2011

Anotácia: S príchodom jari sa Grace mení na človeka, po mesiacoch odlúčenia je konečne opäť pri Samovi. Isabel s Colom objavujú čaro vzájomnej príťažlivosti, úplne iné ako pokojný vzťah ich priateľov. Nič však netrvá večne, svorke hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Tom Culpeper sa nikdy nezmieril so stratou syna. Keď sa objaví ďalšia obeť vlkov, neváha a rozhodne sa svorku zničiť za každú cenu. Helikoptéry a ostrostrelci zabrali aj inde, tak prečo nie v Mercy Falls?

Po prečítaní Váhania som sa takmer okamžite pustila do trojky a vážne, jeden by ani nespoznal rozdiel. Opäť je tu Maggin štýl písania, ktorý je unikátny, zapamätateľný, čitateľný, pútavý a ja som si ho zamilovala.

Opäť sa toho spočiatku veľa nedeje, kniha je zameraná najmä na postavy, ich životy, vzťahy a problémy, no neprekážalo mi to ani najmenej, pretože...

...všetky postavy sú opäť úžasné, realistické a úžasne napísané. Nikto mi neliezol na nervy – Sam dospel, Grace mi bola veľmi sympatická, Isabel a Colea som si obľúbila ešte viac (obaja mali absolútne úchvatné scény). Takže za hlavnú štvoricu palec hore, no ani vedľajšie postavy neostali zanedbané, i tie boli realistické a nie len tak do počtu.

K tomu všetkému sa pomaly pridalo ďalšie zamotávanie a najväčší problém, ktorý bolo treba vyriešiť. Niekedy v tomto období ma čítanie na chvíľu trochu prestalo baviť, nemala som veľa času a akosi ma nelákalo.

Onedlho som sa však znovu začítala a stálo to za to. Kniha ma absolútne strhla a pohltila. Bola som vynervovaná, obávala som sa... Keď prišlo na lámanie chleba, k nervom sa pridalo aj pomerne veľké množstvo sĺz.

Forever mohlo byť akčnejšie. Navyše som dokonca aj ja (!) čosi z deja uhádla dopredu. Rozhodne sa nejedná o dokonalú knihu, avšak po niektorých skvelých scénach, po tom, ako som sa s každou postavou v knihe zžila a najmä po posledných cca 60 stranách mi to nevadí. Odpúšťam jej nedostatky, lebo ma emočne absolútne prevalcovala a  bola pre mňa skrátka úžasná...

Zároveň jej udeľujem možno nie úplne objektívnych, ale predsa nutných

5*.

Anotácia z martinus.sk, obálka z goodreads.com

10 komentárov:

  1. Tahle série mě celkem mate. Čtu na ní dost rozporuplné recenze, a tak se stále nemohu rozhodnout, zda se do ní pustím nebo ne. Možná když bude někdy první díl k dispozici v knihovně, zkusím štěstí. Na nějaké cílené vyhledávání to ale nevidím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, tiež som ju pre podobný dôvod veľmi neplánovala čítať, lenže som prvé dva diely našla v knižnici...:)

      Odstrániť
  2. No, tak jak vidno, na tohle máme dost (řekla bych úplně, ale jsou tu detaily :D) odlišné názory...
    Btw, kaju se a jdu doplnit do Two points.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to dobre. Viac než dobre. Asi to bude prvá rezervovaná kniha z knižnice pre tento školský rok. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to vyzerá, že napätie tejto série stúpa s každým dielom, páči sa mi tvoje stupňovité hodnotenie :D Ale ja stále neverím tomu, že by to mňa osobne nejako chytilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teba nechytili TMI, takže radšej neodhadujem...xDD Ale hej, tiež sa mi páči, ako moje hodnotenie stúpa.xD

      Odstrániť
  5. Tieto knihy som ešte nečítala, možno by ma aj bavili, recenzia je fajn, takže uvidíme či z toho môjho čítania nakoniec niečo bude. Zaujalo ma to že ťa rozplakala kniha o.o Ono už sa to stalo aj mne, že ma nejaký príbeh rozplakal, akurát to bol film (Harry Potter keby niečo ;D), takže to muselo byť dosť dobre napísané, asi si ju zaobstarám od jedničky ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aspoň skús.:D Ách, hej, HP.:D Neviem, ja som v poslednej dobe taká citlivka, akonáhle sa trochu zžijem s charaktermi, sú realistické a obľúbim si ich, tak sa čosi naplačem.:D

      Odstrániť