19/08/2012

Maggie Stiefvater - Triaška (#1), Váhanie (#2)

Rozhodla som sa, že prvé dva diely trilógie Vlci z Mercy Falls zrecenzujem naraz. Rada by som podotkla, že recenzia druhého dielu neobsahuje spoilery k prvému dielu.

Tretí diel mám momentálne rozčítaný v angličtine a po dočítaní mu venujem samostatnú recenziu. Ako postupujem môžete samozrejme sledovať na goodreads.

Ešte chcem poďakovať Annie & Alii, ktoré so mnou tieto knihy ochotne rozoberali na facebooku.

Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2010, 2011
Anotácia prvého dielu: Jedného dňa napadnú malú Grace vlci. Jeden z nich, ten so žltými očami, ju však ubráni a odtiahne do bezpečia. O niekoľko rokov Grace nájde na verande svojho domu postreleného chlapca so žltými očami...

Chlad
Grace roky pozorovala vlčiu svorku v lese za domom svojich rodičov. Jeden zvláštny vlk so žltými očami – jej vlk – zas tajne sledoval Grace. Zdalo sa jej, že ho pozná, ale netušila odkiaľ.

Horúčava
Sam viedol dva životy. Ako vlk ticho sprevádzal dievča, do ktorého sa zamiloval. Na krátky čas v roku, v lete, sa z neho stával človek. Grace sa však neodvážil osloviť... až teraz.

Triaška
Grace a Sam si nikdy nepripúšťali, že by mohli niekoho milovať, ale láska si ich napokon celkom podmanila. Sam musí bojovať, aby zostal človekom, a Grace – aby zostal s ňou, aj keď to znamená prijať bolestnú minulosť, krehkú prítomnosť a budúcnosť bez nádeje. 


Recenzia – Triaška (#1)

Názory na túto knihu (čo knihu, sériu) sú dosť rozporuplné a ja to veľmi dobre chápem – niekomu sadne, niekomu nie.

Ako prvé musím pochváliť samotný nápad s vlkmi, páčil sa mi, nejednalo sa o žiadnu nezáživnú kópiu. Maggie má navyše osobitý štýl písania a strieda – niekedy v dosť krátkych kapitolách – postavy, z ktorých pohľadu píše. I toto sa mi vcelku pozdávalo, hoci som si najprv musela zvyknúť. Text bol ozvláštnený aj využívaním poézie. (Cudzej, Samovej...). Osobne ma to zas tak veľmi nenadchlo, avšak zároveň je to pre sériu typický znak, čo oceňujem.

Problém som mala so samotnými postavami. V Triaške sa dostávame do hlavy len Grace a Samovi, oni sú tá ústredná dvojica, na nich a ich vzťah sa sústreďuje väčšina knihy. A títo dvaja mi ako pár teda absolútne nesadli, Sam ani ako jednotlivec... Niekomu sa ich príbeh môže stať milý, romantický a úžasný, no mne z toho cukru takmer vypadali zuby.

Triaška bola navyše veľmi chudobná na dej, poriadnej akcie sa dočkať nedalo, takže ma čítanie z väčšej časti veľmi nebavilo. Zmenilo sa to až na konci, kedy sa konečne niečo začalo diať a ja som mala akési nečakané nutkanie okamžite nadviazať druhým dielom, čo som aj urobila.

Aby som to zhrnula – Triaška je osobitý romantický príbeh zameraný hlavne na postavy. Niekomu sa bude páčiť viac, niekomu menej, niekomu vôbec. Odo mňa si zaslúžila

3*.


Recenzia – Váhanie (#2)

Ani pri názoroch na Váhanie sa ľudia tak ľahko nezhodnú – niekomu sa páčila viac, niekomu menej ako prvý diel. Ja som po Triaške toho veľa neočakávala a bola som nesmierne prekvapená, ako som si čítanie napokon dokázala užiť.

Neobyčajný štýl písania si Maggie zachovala a ja som sa s ním už medzičasom plne stotožnila a nechala sa príbehom unášať. Ani tentoraz sa nejedná o najnapínavejšiu knihu, no nevadilo mi, vôbec som sa nenudila.

Zatiaľ čo prvý diel pre mňa na postavách padal, v druhom je to naopak. Ku Grace a Samovi (ktorí sa spolu stali omnoho znesiteľnejšími, moje zuby sú v poriadku a začala som im ten ich vzťah priať:) sa pridávajú iné postavy a dostávajú svoj priestor – Isabel a Cole. Oboch som si postupne obľúbila (a v tretej knihe už úplne).

No nejde iba o to, každému môže sadnúť niekto iný... Skutočným plusom je, že – a teraz hovorím o všetkých – postavy v tejto knihe zrazu nie sú ploché, naopak, sú realisticky vykreslené, svojské, zaujímavé.

Stručne povedané, v druhej knihe si ma Vlci podmanili. Aby som zároveň zostala objektívna (sú i lepšie diela, od sto percent to malo predsa len ďaleko), udeľujem jej také slabšie

4*.

Anotácia a obálky z goodreads.com

12 komentárov:

  1. Nemáš vůbec za co^^
    Vypadané zuby mě pobavily úplně stejně jako včera, když jsem recenzi četla poprvé. Vážně geniální nápad. :D
    No, jinak vesměs souhlasím - až na to, že mi styl psaní nesedl a Sama s Grace jsem si oblíbila až v poslední díle. A taky na moje hodnocení, so. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada.:D (Aj že nemám za čo, aj že som ťa pobavila.:)
      No, sto ľudí, sto chutí.;D

      Odstrániť
  2. ja si túto sériu velmi chcem prečítať 8) ešte som nečítala nič čo by bolo samostatne o vlkoch 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne?:) V podstate asi ani ja, hmm. Je to príjemná zmena.

      Odstrániť
  3. Al v první knížce taky skoro přišla o zuby, ale nakonec to přežili. :'D
    Jinak, jak už jsem ti psala, jednička je spiš váhavá, asi poměnili ta jména, protože po dvojce jsem se třásla nedočkavostí (ikdyž to je asi silné slovo :'D) kvůli třetímu dílu. Jen se k němu dostat, že. >__>

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Al, skvele vystihnuté, súhlasím.:D Dúfam, že ju zoženieš.:)

      Odstrániť
  4. Váhanie som si zamilovala. Krásne napísané, krásne skončené. Dostala som šok, keď som zistila, že to má byť trilógia. Podľa mňa by stačil prvý diel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmmm, lenže keby bol iba prvý diel, proste by sa mi to nepáčilo.:DD Tretí bol dokonalý, hlavne koniec.:D

      Odstrániť
  5. Tieto knihy na mňa čakajú na poličke, ale nejako sa mi to nich nechce pustiť. Nie som si tým istá, ale mám dojem, že som z čistej a nevinnej zuby lámajúcej romantiky vyrástla :D V každom prípade, ak sa do toho predsa len pustím, som zvedavá, či sa zhodneme alebo nie :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď ich už máš, mohla by si im dať šancu, s nulovými očakávaniami a tak.xD Ono je taká strašne romantická len jednotka, ďalšie sa dajú. Inak ty si z nej vyrástla, mňa nikdy nechytila...xD Každopádne to by aj mňa zaujímalo.:D

      Odstrániť
    2. Ano, aj Michelle vie občas okomentovať niečo :P A asi som sa zle vyjadrila, myslela som skôr YA všeobecne - čo vo veľkej miere tú zuby lámajúcu romantiku zakaždým zahŕňa - pretože nemám chuť čítať už vôbec nič, kde má hrdinka 16 až 17 :D Čo zahŕňa asi tri štvrtiny mojej knihovníčky :D A šancu tomu hádam dám, ale kedy, to je už úplne iná otázka :D

      Odstrániť
    3. Cením si.:P
      Ahaa, no tak to ti nezávidím, keď už si do toho vrazila peniaze.:P Ja už mám toho miestami dosť, ale čo iné čítať.:DD
      Jasné.^^

      Odstrániť