22/11/2012

Lisa McMann - Wake (#1)

O tejto knihe ste už možno počuli, hoci s najväčšou pravdepodobnosťou pred nejakým časom. (Lenže kým som sa k jej prečítaniu dostala ja...) Vyšla aj v slovenskom a českom preklade ako Precitnutie/Procitnutí, poďakovať za to môžete vydavateľstvu Fragment. Je to prvý diel trilógie (prekvapení? že nie? myslela som si), hádam až príliš úvodný, no o tom o chvíľu.

Najprv sa opäť sa môžeme pozrieť na anotáciu, tentoraz českú: Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...


Neviem ako vás, ale mňa anotácia rozhodne zaujala. Ten nápad, že je tu niekto, kto vie, o čom sa iným sníva... Len si to predstavte. Zoberte si hocijaký šialený sen, ktorý sa vám sníval a predstavte si, že ho niekto uvidí. A vzhľadom naň prispôsobí svoj názor na vás. Alebo si predstavte, že tie sny iných ľudí vidíte vy, no vezmite do úvahy i ďalší fakt - má to mnoho záporov. Taká Janie o tom určite vie svoje.

Čítala som niekoľko recenzií a zaujalo ma aj, že všetci zmieňovali netypický, veľmi svižný a stručný štýl písania. Niekomu vyhovoval viac, niekomu menej, pre mňa je jednoznačne obrovským plus, na opisy si nepotrpím, príbeh mal takto svoju dynamiku a hlavne to knihu tak trochu odlišuje od ostatných.

Takže áno, fajn nápad, fajn štýl písania. Bohužiaľ, to je asi tak všetko pozitívne.

Čo dej? Nechcite ma rozosmiať. Totiž, niežeby sa nič nedialo - jednalo sa o udalosti Janinho netypického života, jej vzťahy s ostatnými. V podstate tam bol aj malý náznak akejsi hlavnej zápletky, no mne nestačil ani náhodou. Skrátka som čítala a čítala, čakala na nejaký poriadny zvrat a potom bol zrazu koniec a ja som sa jednoducho nedočkala. Pointy, napätia, ničoho.

Plusovým bodom mohli byť postavy. Všimnite si však tú časť "mohli byť". Neboli - akosi ma totiž nezaujali. Neožívali mi pred očami. Z môjho pohľadu knihe síce neuškodili, avšak ani neprilepšili, Janie aj Cabel sa mi zdali skrátka nemastní, neslaní.

Kniha má rozhodne potenciál byť zaujímavým a svojským čítaním. Pre mňa bola ale hlavne sklamaním. To však neznamená, že sa nebude páčiť vám, hodnotenia sa výrazne líšia. Za mňa dve hviezdičky.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

11 komentárov:

  1. Aspoň viem, čo čítať nebudem :D AJ tak mám v to-read liste toho veľa. Neviem, či sa mi vôbec podarí niekedy k tým knihám dostať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa táto séria zdá celkom fajn, nič extra, ale rozhodne neľutujem prečítanie, námet je skvelý, 2. diel sa mi páčil najviac, tam bola aj nejaká tá akcička, ale asi sa všetky diely mohli vpohode vtesnať do 1 knihy, možno ešte aj skrátiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, mňa to nezaujalo natoľko, aby som si chcela prečítať i pokračovanie, hoci nikdy nehovor nikdy...xD A s tým vtesnaním do 1 knihy si to vystihla.

      Odstrániť
  3. No, tak třeba je tam míň děje právě proto, že je to trilogie. I když, no, myslím, že tuhle knížku si stejně s klidem na seznam k přečtení nezapíšu... XD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznám trilógie, kde je toho deja viac už v prvom dieli, preto sa sťažujem...:D

      Odstrániť
  4. Obálka vypadá úúúúžasně (jsem zaostalec, českou ani slovenskou jsem neviděla. Nebo možná jo, ale nepamatuju si ji :D). I když ve mě vyvolává pocit, že kniha bude spíše hororvě laděná. Ale jak se zdá, je to vše jen zástěrka! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ani si ju radšej nepozeraj, lebo dostaneš šok z takých očí na vrchu a hrubého obočia. :D

      Odstrániť
  5. Ja som práve dočítala posledný diel a poviem ti, že lepšie hodnotenie ako toto jej pravdepodobne ani nedáš. Už sa to len zhoršovalo. (podľa mňa)

    OdpovedaťOdstrániť