13/01/2013

Janet Lee Carey - Dragonswood

Tentoraz som prečítala - a recenzujem - jednodielnu historickú YA fantasy knihu. Táto kombinácia dopadla dobre, hoci som čítala i lepšie diela... No nepredbiehajme.

Podarilo sa mi nájsť anotáciu, ktorá nevyspoileruje všetko dôležité, takže nech sa páči: Wilde Island is in an uproar after the recent death of its king. The uneasy pact between dragons, fairies, and humans is fraying, and a bloodthirsty witch hunter with a hidden agenda whips villages into frenzies with wild accusations. Tess, a blacksmith’s daughter from a tiny hamlet near the mysterious Dragonswood, finds herself caught in the crosshairs of fate when she is accused of witchery and has to flee for her life along with her two best friends.

Not even Tess’s power to see the future can help the girls as they set off on their desperate journey, but she keeps having visions of a man wielding a sword. And when she finally meets him, Tess has no idea how to handle the magnetic attraction she feels for him, or the elusive call she hears from the heart of the Dragonswood.



Úplne najočividnejším a nezanedbateľným kladom je, že sa jedná o uzavretý príbeh. Seriózne. Do konca ani love-hate-otvorený koniec nebol! Vcelku úľava. Ako ďalší si je potom treba všimnúť originálny nápad. Nasleduje ešte veľmi uveriteľné historické zasadenie a skvele premyslený svet. Skrátka... klobúk dole pred autorkou. Vie, čo robí a vytvorila pre svoj príbeh úžasné pozadie.

V podstate môžem s tou chválou ešte chvíľu pokračovať. I postavy mala totiž premyslené. Páčilo sa mi, že sa nejednalo len o romancu (ktorá sa mimochodom vyvíjala pekne postupne), naopak dôležité bolo i priateľstvo. Taktiež by ste tu nenašli žiadnu plochú postavu. Tess, Poppy, Meg, Garth - všetci sú jedineční. A realistickí. A v podstate i sympatickí... Nuž a v neposlednom rade dôležití pre príbeh, nejedná sa iba o hlavné postavy, ako niekedy býva zvykom. Napriek tomu si však nenašli tak úplne cestu k môjmu srdcu a nedokázala som sa s nimi úplne zžiť, čo rozhodne uberalo na mojom čitateľskom zážitku.

Najviac mi na knihe vadilo asi to, že dej plynul až priveľmi pomaly a pokojne. Áno, veci sa v konečnom dôsledku vyriešili. Okrem avizovaných udalostí z anotácie sa mi dostali navyše aj nejaké tie zamyslenia a... posolstvá? Týkajúce sa obviňovania z čarodejníctva, riešenia problémov, ktoré vyplývali z pozície žien vo vtedajšej spoločnosti a domáceho násilia. To všetko oceňujem. Napriek tomu som ale mala často pocit, že sa nič nedeje. Nedá sa povedať, že by som sa veľmi nudila... lenže... miestami trochu áno.

Navyše hoci Janet píše príjemne a čitateľne, nedokázala ma úplne pohltiť a strhnúť. V konečnom dôsledku som teda rada, že som si knihu prečítala a je vážne kvalitná, ibaže nezanechala až taký silný dojem. Z toho dôvodu jej dávam len tri hviezdičky. Rozhodne vás od nej ale nechcem odradiť.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

16 komentárov:

  1. Vyzerá skvele, už len tá obálka a fakt, že je 1dielna! 8D To sa často nevidí!
    Pekná recenzia, rozhodne si ma navnadila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obálka je nádherná a vypadá to vcelku zajímavě, ale asi se po tom teď hned nevrhnu :) Možná časem, až nebude co číst...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný13/1/13 16:04

    Ach, najprv ma očarí obálka, hneď na to žáner a pridajme k tomu fakt, že kniha nemá pokračovanie.
    Som v siedmom neby. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ta obálka! Ta obálka! Ta obálka!

    (Kdyby nic jiného, jenom kvůli ní bych si to přečetla.)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Má to brutálnu obálku a anotácia vyzerá zaujímavo. Keby si nenapísala, že to má príli pokojný a zdĺhavý priebeh, možno by som si to aj prečítala, ale inak...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. túto knihu máš už dlhšiu dobu v čítačke, predovšetkým kvôli obálke a anotácii, tak uvidím, či sa mi to bude páčiť, ale zas 3* je celkom dobré hodnotenie, takže to s ňou risknem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jednodielnu? JEDNODIELNU? Dajte mi to dakto ihneď!!!
    btw: super recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ty vado, to je tak překrásná obálka... :) Kniha mě moc nezaujala, ale obálka je prostě pecka. ))

    OdpovedaťOdstrániť