23/03/2013

Amanda Hocking - Prímerie (#2)

Minule ste mali možnosť prečítať si moju dosť nadšenú recenziu na knihu Dedička - prvý diel Tryllskej série od Amandy Hocking. Dnes som sa rozhodla spísať i dojmy z druhého dielu. Spoilery pre prvý diel som sa snažila minimalizovať.

Ani tentoraz vás však neukrátim o obálku a anotáciu (spoileroidnú): Keď sa Wendy Everlyová dozvedela pravdu – že je podhodenec, dieťa, ktoré príslušníci mocného trolského kmeňa Trylovia vymenili hneď po narodení, uvedomila si, že jej život už nikdy nebude taký ako predtým.
Navyše vôbec netušila, aké úzke väzby ju spájajú s nepriateľskými Vitrami, ktorí sa nezastavia pred ničím, aby ju získali. Nádej ochrániť Trylov pred hrozbou vojny má iba vtedy, ak ovládne svoje schopnosti a vydá sa za rovnako mocného príslušníka najvyššej šľachty. To však znamená definitívne sa vzdať zakázaného vzťahu s Finnom, svojím príťažlivým osobným strážcom, a zabudnúť na princa Vitrov Lokiho, ktorý ju čoraz väčšmi opantáva.
Wendy sa musí rozhodnúť medzi volaním srdca a zodpovednosťou voči ľudu, medzi láskou a povinnosťou. Ak si vyberie zle, môže stratiť všetko a všetkých
.



Na "kliatbe druhých dielov" niečo asi vážne bude. Poznáte to, nie? Veci sa v nich možno neprestávajú diať, no predsa sú akýmisi slabšími spojkami. Neprinášajú so sebou závan osviežujúcej novoty a prekvapenia prvých dielov, ani v nich nedôjde na šokujúce rozriešenie, vyvrcholenia, odhalenia a definitívne konce. Príbeh skrátka pokračuje s akousi nižšou schopnosťou zaujať a uchvátiť.

Prímerie sa tomuto bohužiaľ nevyhlo. Narozdiel od niektorých sérií ma však nesklamalo až tak výrazne a zachovalo si mnohé svoje klady.

Tak napríklad - Amanda medzi dielmi celkom určite nestratila schopnosť dobre písať. Čítanie som si užila, oddýchla som si pri ňom a vždy som sa tešila na chvíľu, kedy vypnem pri nejakej tej kapitole.

Svoje čaro nestratila ani väčšina postáv, skôr naopak. Wendy sa mi ako hlavná hrdinka ešte vždy pozdávala, ešte väčšmi som si obľúbila Toveho, on je jednoducho taká svojská a veľmi sympatická postava. Taktiež Eloru mám o čosi radšej, keďže sme dostali možnosť viac nahliadnuť pod jej chladnú masku a spoznať ju. Nuž a Loki? To je zlatíčko. Nemá to ľahké, nie je perfektný... No fandím mu. Veľmi.

Skrátka - postavy sú v tejto sérii skvelé a táto kniha ma v tom len a len utvrdila. Jediný, kto mi ešte stále nesadol je Finn. Nebaví ma. Škoda, že sa to isté nedá povedať o Wendy...

V Prímerí si pre svojich čitateľov autorka pripravila aj nejaké tie prekvapenia a odhalenia. Pre mňa boli nečakané, na druhej strane nad dejom dopredu veľmi nepremýšľam, čo si budeme hovoriť. Každopádne sa v ňom oveľa hlbšie zahrabávame do sveta Trylov & Vitrov a rôzne aspekty sa v príbehu znovu vhodne dopĺňajú.

V podstate sa nemám na čo sťažovať. Kniha však vo mne zanechala akýsi slabší dojem, menšiu stopu než v prvom dieli (vravím, kliatba druhých dielov) a už tam mi chýbalo také malé "čosi", čím by si vyslúžila 5*. Preto dávam Prímeriu také trochu slabšie 4 hviezdičky. Rozhodne ale neprestávam dúfať, že mi posledný diel vyrazí dych.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

4 komentáre:

  1. Knihu by som si chcela prečítať 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosiiiiim ,moja dcéra zbožňuje vaše knihy ,zohnali sme jednotku a trojku a nemôžeme nikde zohnať druhu cast Prímerie ,prosím neviete mi poradiť či sa k nej dá niekde dostať ,ďakujem velmi

      Odstrániť
    2. Fuu, netuším, asi jedine v nejakých bazároch? :/

      Odstrániť