21/09/2013

Piper Banks - Geek High (#1, #2, #3, #4)

Séria Geek High nie je síce žiadna novinka ani extra známa, no myslím, že si zaslúži viac pozornosti. Z toho dôvodu som sa rozhodla pridať svoj názor a to rovno na všetky štyri diely. Ešte predtým by som však chcela poďakovať Annie, keďže by som si bez nej Geek High zrejme vôbec nevšimla.

Séria pozostáva z rovnomenného prvého dielu, Geek Abroad, Summer of the Geek & záverečnej Revenge of the Geek. Obálky (vedľa a nižšie) ma bohužiaľ absolútne nenadchli, možno s výnimkou druhej knihy, tá je fajn.

Tu je anglická anotácia prvého dielu, aby ste si urobili akú-takú predstavu a zároveň podotýkam, že v článku nie sú žiadne spoilery pre hociktorý diel, takže smelo do čítania: At this school, everyone's a geek. And Miranda Bloom still can't fit in...
Miranda is a math genius with divorced parents, an evil stepmother, and no boyfriend in sight. She can't even fit in with the other geeks at the Nottingham Independent School for high-IQ students, because they actually have useful talents. Miranda, on the other hand, is known as "The Human Calculator," which doesn't amount to much when people have, you know, their own calculators.
Then Miranda gets stuck planning the school's Snowflake Gala. And as she struggles to find a date and drum up some school spirit at Nottingham-aka "Geek High"-she finds that who you are means more than where you fit in.

Všetky knihy sa vyznačujú vážne dobrým štýlom písania, čítali sa nesmierne ľahko a rýchlo, plus sa nájde dostatok vtipných situácií a poznámok. Autorka zvládla vytvoriť veľmi zaujímavé prostredie, či už sa jedná o samotnú Geek High plnú niekedy podivných géniov alebo Mirandinu rodinu. 

Navyše doň zasadila kopu rôznorodých svojských postáv, ktoré mi doslova ožívali pred očami a postupne som si ich viac či menej obľúbila (obzvlášť rada som mala Mirandiných kamarátov, Finna a Charlie, tí boli super). Dokonca ani Miranda, čiže hlavná hrdinka, mi neliezla na nervy, bola ľudská, nedokonalá a sympatická, rada som všetko sledovala z jej pohľadu a držala som jej palce.

Aby som bola úplne objektívna, určite by sa v príbehu dalo nájsť nejaké to klasické klišé či občasné preháňanie (napríklad pri už spomínanom Finnovi a jeho zarobených miliónoch za vytváranie PC hier), ale osobne mi to dojem z čítania vôbec nepokazilo, dalo by sa povedať, že práve naopak.

Čo sa mi ale na tejto sérii páčilo úplne najviac, je fakt, že je skutočne taká "zo života". Nenájdete v nej dramatické vážne situácie pri ktorých by šlo o život, hlavné postavy sa zaoberajú aj inými vecami, ako zamilovanosťou, romantika nie je presladená a prehnaná ako pri niektorých iných knihách... Namiesto toho sa Piper sústreďuje na rôzne bežné problémy, sú tam veci so vzťahmi (rodinnými, kamarátskymi a samozrejme i tými romantickými), ktoré sa tiahnu cez celú sériu, ale i rôzne menšie zápletky v jednotlivých dieloch. Navyše sa autorke párkrát podarilo príbeh vziať - aspoň pre mňa - vskutku nečakaným smerom.

Mala som pocit, že sa tiež snažila do textu zakomponovať vždy aj akési "poučenia", respektíve, čo je (ne)správne v takej&onakej situácii. Je teda dosť možné, že sú knihy určené hlavne mladším čitateľom, no zároveň som presvedčená, že pokiaľ si chcete oddýchnuť a máte radi podobné príbehy, Geek High sa vám bude páčiť bez ohľadu na vek. Ja som si čítanie nenormálne užila a udeľujem jej veľmi subjektívne 4 hviezdičky.

PS: V každej knihe je dosť veľa pripomínania, takže ich môžete pokojne čítať s odstupom a to aj v prípade, ak trpíte jemnou knižnou sklerózou.

PPS: Ešte musím knihám vytknúť nejaké preklepy, teda skôr chyby v menách, skrátka že tam občas očividne malo byť napísané nejaké iné, avšak to si už každý domyslí, right.


Anotácia a obálky z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

12 komentárov:

  1. Pekná recenzia 8)
    Tiež som si knihu všimla už minule, vyzerá naozaj dobre, nejak extra ma zase neláka, ale možno sa k nej dostanem 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Tak, vyžiješ bez prečítania, ale keby bol čas a nálada...:)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to dosť zaujímavo. Jednoduchý príbeh, ľahké čítanie - to by sa mi teraz hodilo. Ako stvorené na čítanie v škole pod lavicou :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Napríklad!:D Niekedy niečo také človek potrebuje.:)

      Odstrániť
  3. chcela by som si knihu prečítať.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa tiež najviac páči druhá obálka. Zatiaľ som sa knihám úspešne vyhýbala kvôli slovu Greek. Neviem prečo, evokuje to vo mne univerzitné spolky a akosi som s tým nechcela nič mať, ale teraz to vidím v inom svetle: za skúšku nič nedám. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada, že sa ti ten náhľad zmenil.:) Hádam sa ti to bude páčiť, ak sa k nej dostaneš.:)

      Odstrániť
  5. Mě tohle docela láká a vypadá to, že bych to možná mohla zvládnout i v angličtině :D Že bych (konečně, konečně, konečně :D) našla něco, kvůli čemu bych se fakt, fakt pustila do té angličtiny ? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to pokiaľ sa nemýlim písané dosť jednoducho, takže určite aspoň skús.:)

      Odstrániť
  6. Neznie to zle, ale nemyslím, že by to bola moja šálka kávy. Dokonca ani na oddych - ak by som zvykla čítať knihy kvôli oddychu :D Inak, ďakujem a dúfam, že si na nový design rýchlo zvykneš :D

    OdpovedaťOdstrániť