31/12/2013

Stojí za zmienku aka rok 2013 v knihách

Najlepšie jednodielne knihy

Rainbow Rowell - Fangirl (odkazy vedú na goodreads)

Túto knihu absolútne milujem. Skvelý nápad, realisticky spracované, úžasne napísané, ľudská hlavná hrdinka, s ktorou sa človek stotožní, pomalý vývoj romantickej dejovej linky, sympatický chalan... Navyše obsahuje lásku k písaniu & knihám a úryvky z fiktívnej série (a fanfiction), ktorá je sama o sebe super.

Cat Clarke - Entangled, Torn

Cat Clarke je geniálna britská contemporary autorka, ktorá nielenže vie písať, ale vie si aj poradiť s nesmierne ťažkými témami. Jej knihy človeka donútia zamyslieť sa, vezmú mu dych, vyvolajú emócie a utkvejú v pamäti dokonca i takému knižnému sklerotikovi ako mne.

Katie McGarry - Pushing the Limits

Táto kniha nesadne každému, ale ja mám Katin štýl rada a PtL je pre mňa jej najlepšou knihou. Strhla ma, dostala sa mi pod kožu, udržiavala ma v napätí, vyčarovala úsmev na tvári a hlavne - zaryla sa mi do pamäte. Nie, Sea of Tranquility podľa mňa nie je lepšie.


Najlepšie novoobjavené série

Gail Carriger - Finishing School

Z tejto plánovanej tetralógie som prečítala oba vydané diely a zamilovala som sa! Gail má typický svojský štýl písania a humor, v knihách nájdete prepracované steampunkové prostredie, fajn postavy a obrovský potenciál na mind-blowing finále. (Moja recenzia na oba diely.)

Maggie Stiefvater - The Raven Cycle

Ďalšia plánovaná tetralógia, ďalšia talentovaná autorka s vlastným a originálnym štýlom, skvelé postavy, do detailov prepracovaný nápad, realistické, neskutočný potenciál... O týchto knihách ešte u mňa budete počuť/čítať.

Julie Kagawa - Blood of Eden 

V tejto trilógii Julie Kagawa dokazuje, že upíri a budúcnosť ešte stále môžu ponúknuť niečo nové. Skvele napísané s neopakovateľnou atmosférou a vydarenými postavami. Teším sa na trojku!

Hoci sú vyššie zmienené série pre mňa úplne top, za povšimnutie tiež stoja niektoré série, ktoré vyšli u nás - Kruh (, Tryllská trilógia (A. Hocking), Chlapec Nikto (A. Zadoff) - či sľubný anglický debut Splintered (A. G. Howard).


Slovenské, nevydané, a predsa skvelé!

Majka Danihelová - Kronika strateného impéria 

Možno ste už počuli o Majke aka Lyn v spojení s prvým dielom tejto série, V znamení ametystu. Ak ste čítali nejaké recenzie, viete, že toto jednoducho stojí za prečítanie! Vážne, jedná sa o skvelý príbeh, ktorý by sa podľa mňa mohol pokojne porovnávať s vydanými knihami a neostáva mi nič iné len dúfať, že ho raz budem mať na poličke a hlavne, že Majka napíše pokračovanie.

Majkin knižný blog, kde sa dozviete i viac o jej knihách a písaní.


Zvažovala som, že sa vyjadrím k tohtoročným sklamaniam a pokračovaniam sérií... No potom sa rozhodla sústrediť radšej na knihy, o ktorých by ste mali vedieť, lebo sú úžasné!:) Tak teda, čítame sa budúci rok, prajem krásny zvyšok dňa a zajtra bude hádam na blogu prekvapenie.^^

Btw: Aké sú vaše naj tohto roku? Zhodujeme sa v niečom alebo skôr naopak?

13 komentárov:

  1. Asi by som sa k tomuto článku ani nemala vyjadrovať, keďže som z tvojho výberu prečítala až, no, ehm, dve knihy, z toho jedna je moja, ehm, a tá druhá zatiaľ tiež nevyšla, no :D Niektoré už mám ale na zozname, zvyšné si tam pridám a možno že sa k nim aj raz niekedy dopracujem. (Viem, že v mojom prípade toto vyjadrenie nemá veľkú váhu, ale tak nemôžem sa v každom komentári priznávať k svojej lenivosti, to by znelo čudne :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh, ešte som sa zabudla vyjadriť k ďalším veciam, tak ti to tu trochu zaspamujem :D Ja snáď žiadne tohroročné veľké naj ani nemám, jediná mi v pamäti utkvela Kate Daniels... A Hositeľ... a Nikdykde... a VZA :D Vo všeobenosti som však prečítala viac kníh, ktoré boli možno fajn, ale nič extrémne srdcervúce, s výnimkou kníh spomínaných hore. Môj priemer určite kazia najmä tie slovenské knihy, ktorými som sa bola nútená prehrýzť - vážne, až na jednu výnimku, ich všetky neznášam :D

      No a napokon by som ti ešte teda chcela popriať všetko dobre do nového roku, veľa zdaru v škole a hlavne veľa času na čítanie nových kníh, aby si mi potom mohla dávať odporúčania, až budem zase potrebovať dohnať GR Challenge :D A ešte ďakujem, že si stále taká ochotná čítanie tie moje koniny (alias "knihy") a dúfam, že na to budeš mať chuť aj v novom roku, lebo si - ako som už spomínala - naozaj užitočný čitateľ :P

      Odstrániť
    2. Ja viem, že som to už určite vravela, ale tieto tvoje dlhé komenty milujem.:D

      A že ma to tvoje pridanie na zoznam potešilo som ti už vravela, ale tak pokojne to zopakujem - robíš mi radosť, Michelle.:D Len dúfam, že ak sa k niečomu z toho dopracuješ, bude sa ti to aspoň trochu páčiť.:D

      Tak ja z tvojho zoznamu zase poznám až Hostiteľa a VZA ehem.:D Ale Nikdykde je zaujímavý názov.:D A s tými slovenskými sa ti teda nedivím... Ktorá sa ti páčila?:O

      Hehe aj tebe všetko najlepšie do nového roku, nech sa ti darí a dokážeš si nájsť čas na písanie, pretože - hovor si čo chceš - píšeš úžasne.:) A pri tej challenge so mnou pokojne už teraz počítaj.:DD

      Odstrániť
  2. Fangirl si rozhodně plánuji přečíst co nejdříve :) Mám obavu, že se v ní uvidím :) Jinak spoustu knih ze seznamu jsem nečetla, ale valnou většinu z nich znám a chystám se na ně, takže tak :)

    Pěkný výběr!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hádam sa ti budú páčiť.:) A tá Fangirl, prečo obavu?:) Podľa mňa to nie je na škodu.:D

      Odstrániť
  3. Cat Clarke má úžasné obálky kníh 8) Hneď ma zaujali 8)
    Blood of Eden a Majku sa chystám čítať 8)
    Šťastný Nový rok 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však? Aj mne sa páčia.^^
      Tak snáď sa k nim dostaneš a budú sa páčiť.:)
      Aj tebeee.^^ Hlavne veľa zdravia.:)

      Odstrániť
  4. Niekoľko z týchto kúskov by som hneď brala. FanGirl som už videla viackrát, ale vôbec by som nepredpokladala, že je to až také dobré. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je!:) Ale ak sa nemýlim, Luu ťa už nadobro presvedčila, takže... Hádam sa ti bude páčiť.:D

      Odstrániť
  5. Už hodně dlouho přemýšlím nad tím, jestli se mám pustit do nějaké té knihy od Cat Clarke. Dost z vás ji chválí, ale já se trochu bojím, jestli to není třeba moc depresivní. Co bys mi od ní případně doporučila číst jako první? :)
    Jsem hrozně na vážkách, jestli mám Překroč svůj stín vůbec číst. :D Ty to chválíš, naopak třeba Luu má na to negativní názor. Uf. No, uvidím. :D :)
    Na Finishing School se už fakt moc těším a i na to Havraní bratrstvo jsem opravdu zvědavá. Už aby ty knížky u nás vyšly. :)
    Přemýšlela jsem, že bych si The Immortal Rules časem přečetla. Má to hodně těžkou angličtinu? :)
    A Fangirl čtu a doufám, že z ní budu nadšená stejně jako ostatní. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taak ako prvé ďakujem za krásny dlhý komentár.:3
      Cat Clarke nepíše síce práve optimistické knihy, ale myslím, že by si to zvládla.:) A na začiatok by som ti odporučila asi Entangled, tým som aj ja začala. Torn sa mi zdalo o čosi temnejšie a depresívnejšie a jej ďalšia kniha, Undone, mi až tak nesadla.

      No, neviem, ono niečo asi bude na tom, čo tvrdí Luu, keď na to hľadím objektívne, ale ja som sa do príbehu dostatočne zažrala, že mi nič neprekážalo a charakterom som fandila.:) Závisí to asi aj od nárokov, nálady, v akom rozpoložení sa do knihy pustíš... Možno by si si mohla prečítať aspoň kúsok a posúdiť, či je to niečo pre teba alebo nie.:)

      To sa nečudujem, sú vážne úžasné.:)

      Yay, prečííítaj, skús. Angličtina, ehh, myslím, že taký priemer. Určite sú aj jednoduchšie písané knižky, ale ani nejaká obzvlášť zložitá nebola.:)

      Dúfam aj ja.:D

      Odstrániť
  6. Cat Clarke má svoje muchy, ale tak to vynahradzuje svojím štýlom, že jej to človek aj odpustí. Napr. Entangled bola podľa mňa strašne predvídateľná, ale Cat zo mňa vyžmýkala snáď všetky emócie, aké existujú. Takže... 5* ako vyšitých :D Fangirl, och Fangirl! Toľko k tomu :D A aj k PtL sa vyjadrím - tiež ju mám rada a dokonca veľmi, ale jednoznačne to nie je žiaden skvost. No... číta sa to dobre a ja som bola spokojná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha, komentár od Stormy, vďaka zaň.:)
      No... ja predvídam toho iba málo (takže to už musí byť fakt prvoplánové :D), čiže som nemala ani tento problém.:D Každopádne s tým štýlom máš úplnú pravdu.:)
      Hej, objektívne človek proste musí súhlasiť s väčšinou kritiky, ale tiež som bola spokojná, skrátka mi sadla.:D

      Odstrániť