18/01/2014

Maggie Stiefvater - The Raven Boys (#1), The Dream Thieves (#2)

Maggie Stiefvater má za sebou už niekoľko kníh, vrátane trilógie o vlkoch z Mercy Falls. Práve pri nej ma tretím dielom presvedčila, že vie skvele a osobito písať, no to je len zlomok z pozitív, ktoré sa dajú nájsť na jej novej tetralógii The Raven Cycle. (Mimochodom, vyjde aj v češtine, ak sa nemýlim.)

Budem síce recenzovať prvé dva diely dokopy, ako zvyčajne však bez akýchkoľvek spoilerov a anotácia sa tiež týka výlučne jednotky. 

There are only two reasons a non-seer would see a spirit on St. Mark’s Eve,” Neeve said. “Either you’re his true love . . . or you killed him.”
It is freezing in the churchyard, even before the dead arrive.
Every year, Blue Sargent stands next to her clairvoyant mother as the soon-to-be dead walk past. Blue herself never sees them—not until this year, when a boy emerges from the dark and speaks directly to her.
His name is Gansey, and Blue soon discovers that he is a rich student at Aglionby, the local private school. Blue has a policy of staying away from Aglionby boys. Known as Raven Boys, they can only mean trouble.
But Blue is drawn to Gansey, in a way she can’t entirely explain. He has it all—family money, good looks, devoted friends—but he’s looking for much more than that. He is on a quest that has encompassed three other Raven Boys: Adam, the scholarship student who resents all the privilege around him; Ronan, the fierce soul who ranges from anger to despair; and Noah, the taciturn watcher of the four, who notices many things but says very little.
For as long as she can remember, Blue has been warned that she will cause her true love to die. She never thought this would be a problem. But now, as her life becomes caught up in the strange and sinister world of the Raven Boys, she’s not so sure anymore.

Mnohokrát sa pri čítaní kníh stretnete s variáciou tisíckrát spracovaného nápadu, vzorcom v deji, klišé... Do istej miery je to pochopiteľné, veď kníh bolo napísaných veľa a každý žáner má svoje znaky. Po čase to však človeka unaví... A potom sa objaví niekto ako Maggie a napíše netradičnú skvelú YA paranormal.

Autorka nepotrebuje légiu nadprirodzených bytostí, skôr sa drží zásady "menej je niekedy viac" - nápad vystavala na nenápadných "ley lines", predpovediach budúcnosti, zvláštnych lesoch a istom mŕtvom kráľovi... (Plus snoch, v prípade The Dream Thieves.) Samozrejme má všetko má premyslené, zapadá to do seba a vytvára skutočne magickú a miestami trochu creepy atmosféru.

K zaužívaným osnovám sa neuchyľuje ani v prípade deja, príbeh sa uberá smerom, ktorý prináša hneď niekoľko nečakaných rozhodnutí a zvratov. Taktiež musím poznamenať, že dej plynie dosť pomaly, no v tomto prípade sa mi zvolené tempo zdalo vhodné.

Pýtate sa na postavy? Tie dávajú pojmom "živé, svojské, realistické" úplne nový rozmer, či už sa jedná o Blue, ktorá je inteligentná, sympatická, a predsa omylná, jej trochu šibnutú rodinu, štyroch Raven Boys - Ganseyho, Adama, Ronana, Noaha - alebo vedľajšie postavy... Všetci majú komplexné osobnosti, svoj život a hrozne mi prirástli k srdcu. Autorka sa striedavo venuje v podstate každému, hoci napríklad v The Dream Thieves mal Ronan výraznejšiu úlohu než v The Raven Boys.

Podľa anotácie (alebo žánru) by niekto mohol očakávať romantickú líniu v hlavnej úlohe, no nie je to tak - nielen dej, i vzťahy sa vyvíjajú prirodzene a nenáhlivo. V prvej knihe nie je vlastne žiadna romantika, v druhej sa síce čosi rysuje, ale všetko je logické a uveriteľné. O to silnejšie, krajšie i viac heartbreaking sú tie ojedinelé scény, ktoré sa romantickými dajú nazvať.

Všetko navyše podfarbuje výborný štýl písania, typický pre túto sériu. Keby ste dostali úryvok a za mali za úlohu určiť z ktorej knihy je, rozhodne by ste sa mali čoho chytiť.

Mám jedinú výčitku. Na výraznejšiu akciu si v oboch knihách musíte počkať až na koniec. Zatiaľ čo v prvom dieli sa mi to zdalo v poriadku, záver druhého ma akosi nestrhol, čakala som viac. Keď už spomínam koniec, Maggie síce vždy uzatvorí akúsi "epizódu" týkajúcu sa konkrétnej knihy, no stále je tam hlavná línia, veľa nezodpovedaných otázok a posledná veta, ktorá spoľahlivo naláka na pokračovanie.

Napriek miernemu nedostatku akcie som si The Raven Cycle absolútne zamilovala, bolo to iné, osviežujúce, balzam na dušu - prvej knihe udeľujem 5 hviezdičiek, druhej 4.5 hviezdičky a pripájam veľké odporúčanie. Maggin štýl a pomalšie tempo zrejme nebudú vyhovovať každému, ale za skúšku to stojí.



Anotácie a obálky z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

16 komentárov:

  1. Maggie :3 Beru jako svou povinnost si tohle co nejdřív přečíst - hlavně, když říkáš, že tentokrát tolik netlačí na romantiku.. v Mercy Falls mi Sammie&Gracie časem děsně lezli na nervy :c :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne a v tomto sú tieto dve série absolútne protiklady, takže...:) S tou povinnosťou úplne súhlasím.^^

      Odstrániť
  2. Tuhle knížku si někdy budu muset přečíst. Vypadá dost dobře. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chystám sa na ňu už nejaký ten a tvoja recenzia ma ešte viac navnadila, takže musím rýchlo dočítať ostatné a pustiť sa do toho, lebo Meggien štýl písania mám veľmi rada :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to veľmi rada počujem, snáď sa bude páčiť.:3 :D

      Odstrániť
  4. Od tejto autorky som ešte nič nečítala (hanba mi), ale teraz si ma presvedčila, že si musím súrne prečítať aspoň toto jej dielo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nad prečítaním prvej časti som uvažovala, už keď som o nej prvýkrát počula - čo už bolo tak dávno, že by som na to aj zabudla, ak by mi to stále niekto svojou chválou nepripomínal :D Rada by som sa k tomu dostala a teraz ešte asi radšej ako kedykoľvek predtým, keď sa to tebe tak páči, ale... no, ale ja :D

    A radšej ani v mojom prípade nezdôrazňuj slová "na tvoje odporúčanie", lebo mám dojem, že moje odporúčania si vždy maximálne na prd... Ale aj tak s tým neprestanem a budem odporúčať :D Čo sa týka Nadpozemskej, prvá časť sa mi naozaj maximálne nehorázne zaryla do srdca, no obávam sa, že séria ako taká už taký úspech mať nebude :/ A neviem, prečo sa tak veľmi obávaš, že sa ti Kate nebude páčiť, nie je to až také drastické čítanie, ako sa ti zdá, hoci zrejme ak by si chcela začať s týmto žánrom, skôr by som ti odporúčala (uhm, nehovorila som? :D) Mercy Thompson, tá nie je ani taká "drsná" ako Kate, ale číta sa skvelo :) Oh, a Neverwhere určite, to je čosi super :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budúci rok si trebárs miesto v to-read na ňu nájdeš.:D Patrilo by sa... O:) :D

      To je vždy škoda, keď je prvý diel super a potom sa séria pokazí... V tomto prípade si hlavne chcem spraviť vlastný názor, keďže Nadpozemskú čítal asi každý okrem mňa.:DD
      Neviem, celkovo sa bojím adult kníh.:D Ale trebárs sa odvážim.:D Raz. Každopádne beriem na vedomie tvoje ďalšie odporúčanie a ubezpečenie.:D

      Odstrániť
    2. V mojom to-read liste si nájde miesto hocičo, ale pravdepodobnosť, že sa to dostane do read listu je tak 50 na 50 :D

      Ja som napríklad s Anitou začínala keď som bola v prvom na strednej a prežila som to, adult knihy nehryzú, ak si vyberieš správne :D Do Neomillnerovej sa zrovna púšťať nemusíš, ale Mercy je taký primeraný úvod ;) A hej, asi si jedna z mála, čo Unearthly nečítali a mňa zase teší, že som bola medzi prvými, lebo inak by som po nej asi nikdy nesiahla, stáva sa mi, že mám problém s knihami, ktoré sú všade :D

      Odstrániť
    3. :D Väčšia ako keď to tam nie je vôbec.:D

      :DD No neviem, možno mňa budú hrýzť.:D Okej, beriem to na vedomie a hádam skúsim.:) Soon enough.:D Aha.:D Ja hento ani veľmi neriešim.:D

      Odstrániť
  6. Já si počkám na ten český překlad a pak se na to mrknu. :) Jsem na tu knížku upřímně zvědavá - moc se mi líbí, jak Maggie píše. I když Vlky jsem nedočetla, přečetla jsem první díl (který byl fajn a vlastně by mi úplně stačil jen on), s druhým dílem jsem to pak vzdala - z části proto, že mě to nebavilo a z části proto, že jsem na to neměla čas. Kdo ví, možná se k tomu někdy ještě jednou vrátím. Ale mezitím dám šanci dalším knihám této autorky, jop. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hádam nesklame.:) Mňa zase nebavil prvý diel a ďalšie dva áno.:D

      Odstrániť
  7. Ahoj, nevíš kdy náhodou vyjde 2. díl v češtině/slovenštině? :)

    OdpovedaťOdstrániť