24/05/2014

Brandon Sanderson - Ritmatik (#1)

Ritmatik je prvý diel YA série známeho fantasy autora Brandona Sandersona, ktorý u nás len nedávno vyšiel vďaka vydavateľstvu Slovart (ktorému týmto zároveň veľmi pekne ďakujem za poskytnutie recenzného výtlačku). Mnohí z vás o ňom zrejme už počuli...

Pre každý prípad však prikladám i anotáciu: Z pera majstra svetovej fantasy prichádza príbeh o šestnásťročnom Joelovi, ktorého jediným snom je stať sa ritmatikom a byť tak vyvoleným, čo môže vdýchnuť život krieduchom a slobodne sa priúčať magickému umeniu. No Joel je len synom prostého výrobcu kriedy na Armediovej akadémii a študentom ritmatiky môže len ticho závidieť. Až do dňa, kým si ho za asistenta nevyberie profesor Fitch, aby mu pomohol pri vyšetrovaní záhadných únosov študentov. Na mieste činu nachádzajú len neznáme ritmatické čiary a krv unesených. Joel sa spolu so študentkou Melody ocitne na stope nečakaného objavu, ktorý navždy zmení chápanie ritmatiky i fungovanie ich sveta.

Ritmatik ma očaril doslova na prvý pohľad, keďže obálka vyzerá naživo neskutočne dobre. Rovnako nadšená som bola z ilustrácií vnútri knihy, to však nebolo nič v porovnaní s nápadom. Dospeli sme síce do štádia, kedy je naozaj ťažké prísť v literatúre s niečím novým, no našťastie ešte stále existujú autori ako Brandon Sanderson, ktorí to dokážu, a ja mu tlieskam.

Ritmatika je niečo úžasné, komplikované a veľmi ťažko definovateľné, v podstate sa jedná o akýsi špeciálny druh mágie prepojený s geometriou. Autor má všetko premyslené do najmenších detailov a dokáže to navyše zaujímavo podať ďalej. Akoby to nestačilo, vymyslel svoju vlastnú alternatívnu verziu sveta s prepracovanou históriou a špeciálnymi vynálezmi, ktorá poteší všetkých steampunkových nadšencov.

Ďalšou silnou stránkou knihy sú ľudské a svojské postavy. Hlavnými postavami sú Joel a Melody. Oceňujem kontrast medzi nimi - on má všetky predpoklady, aby bol skvelým ritmatikom a z celého srdca po tom túži, no napriek tomu ním nie je; ona v ritmatike vôbec nevyniká a najradšej by bola obyčajný človek. Oboch som si obľúbila a bavilo ma sledovať, ako sa postupne spoznávali. Ich vzťah zostal v kamarátskej rovine, čo bolo vzhľadom na krátky časový úsek, v ktorom sa príbeh odohráva, a ich povahám úplne vyhovujúce. Za zmienku rozhodne stoja aj vedľajšie postavy, taktiež sú skvele napísané.

Zrejme ste si domysleli, že som si užívala každú vetu a dialóg už od prvej strany a vôbec som sa nenudila. Napriek tomu mám voči knihe jednu výhradu. Dosť dlho sa v nej nič nedialo, udalosti nabrali poriadny spád až niekde v poslednej tretine. Tam sa zároveň vyriešila kriminálna zápletka a odpoveď ma napokon prekvapila, lenže... Čakala som čosi zložitejšie, akčnejšie, tak by bol Ritmatik po dejovej stránke rovnako "wow!" ako po všetkých ostatných.

Z tohto dôvodu knihe udeľujem 4 hviezdičky a zároveň pripájam jedno obrovské odporúčanie. Ritmatik je iný, skvelý a myslím si, že by nemal ujsť žiadnemu YA fantasy nadšencovi. Mne teraz neostáva nič iné, len sa tešiť na pokračovanie.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

6 komentárov:

  1. Obálka je opravdu krásná. :) Ale ta geomterie! :D Proč? -_- mně to stačí už ve škole! :D
    Moc pěkná recenze, podívám se po knížce. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Zase tak veľa jej tam nie je.:D Ja mám práveže matiku rada, takže u mňa sa to stretlo s nadšením...:D
      Ďakujem.:))

      Odstrániť
  2. Jsem moc ráda, že se ti Ritmatik líbil! :) Já sama se na něj moc těším, jen asi počkám s pořízením až do srpna, až vyjde Metalurg, abych si to mohla objednat najednou, jop. :D :) A doufám, že teď se dostaneš i k Mistbornu. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja!:D To je dobrý nápad.:) Metalurga si tiež chcem prečítať... aaaa Mistborn hádam tiež, rozhodne má Brandon nábeh stať sa mojím obľúbeným autorom.:)

      Odstrániť
  3. Zatiaľ len samé pozitívne recenzie na túto knihu. Tak sa teším, keď si ju konečne prečítam. :-)

    OdpovedaťOdstrániť