29/07/2014

Enja Rúčková - Risknem to s punkerom

Slovenská autorka Enja Rúčková má na konte dosť kníh (napríklad novinku Karambol), no napriek tomu, že som ju registrovala, dlho som si od nej nič neprečítala. Zmenila to až kniha Risknem to s punkerom, ktorá síce vyšla už v roku 2011, ja som si ju však z knižnice požičala iba nedávno.

Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi veľmi úspešne zatajil. K Tine je však od samého začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj o tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?

Prvé, čo musím zmieniť a pochváliť, je štýl písania. Hneď po prvých stránkach mi totiž bolo jasné, že nech už sa v knihe nedeje čokoľvek, rada ju dočítam, pretože je napísaná jednoducho, ľahko a príjemne. Z tohto dôvodu tiež v budúcnosti plánujem siahnuť po nejakej ďalšej knihe od Enji.

Celkovo je Risknem to s punkerom hlavne oddychová záležitosť - na napätie, záhady, akciu či väčšiu zápletku môžete rovno zabudnúť. Kniha sa zaoberá prevažne vzťahom medzi Tinou a Ďžonym, v kombinácii s jeho minulosťou, ktorá ho ovplyvňuje, nejakými tými nedorozumeniami, lepšími i horšími kamarátmi a punkovou hudbou.

Nezvyknem čítať vyslovene romantické knihy, tentoraz som to však dokázala a ani ma nerozboleli zuby. Pýtate sa, ako je to možné? Kniha má dve silné stránky. Prvou je už spomínaná téma punku a hudby - príbehu to dodáva špecifickú atmosféru, robí ho to odlišným a zaujímavejším. 

Nuž a potom je tu realistickosť. Autorka nám podáva obraz každodenného života úplne obyčajných mladých ľudí, zaobíde sa bez idealizovania a prikrášľovania, ani samotná romantika nie je prehnaná. I postavy pôsobia veľmi reálne a rozmanito, či už hlavná dvojica alebo vedľajšie postavy, ktoré boli naozaj sympatické.

Niekedy sa však jednoznačné plus môže zmeniť tak trochu na zápor... Pretože hoci je mi jasné, že hrdinky ako Tina (nevýrazné, nestoja si za svojím) a chalani ako Džono (náladoví, miestami so sklonmi k agresivite) určite existujú a viem, že drvivá väčšina ľudí si pod pojmom zábava nutne predstaví flákanie sa po nociach a opíjanie... Mne to nič nehovorí a Tinu ani Džona som si nedokázala obľúbiť. Ich správanie a rozhodnutia som často nechápala a zdali sa mi hlúpe.

Risknem to s punkerom mi teda výborne poslúžila ako oddychové čítanie, no kvôli osobnému dojmu z hlavných postáv a nedostatku udalostí jej skrátka nedokážem dať viac než lepšie 3 hviezdičky. Napriek tomu, ak je tu niekto, kto má chuť na dobre napísaný príbeh zo života s ústrednou témou láska a ešte knihu nečítal, odporúčam ju.


Anotácia a obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

4 komentáre:

  1. pekná recenzia :) so všetkým súhlasím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Nezvyknem čítať vyslovene romantické knihy, tentoraz som to však dokázala a ani ma nerozboleli zuby." - :D To mňa zuby rozboleli. Podľa mňa to bolo presladené až-až.
    Som prekvapená, že sa ti kniha páčila. Sto ľudí, sto chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, no, celkom páčila, čosi áno, čosi nie...:) Ale vieš čo, taká presladená mi ozaj neprišla, sú aj horšie.:D

      Odstrániť