12/08/2014

Andy Weir - Marťan

Marťan bol pôvodne self-published, tento rok však znovu vyšiel vo vydavateľstve Crown a o slovenský preklad sa postaral Ikar - týmto im veľmi pekne ďakujem za poskytnutie recenzného e-booku. To, že kniha zožala veľký úspech, potvrdzuje napríklad hodnotenie na goodreads či fakt, že by sme sa v roku 2015 mali dočkať jej filmového spracovania.

Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse.
Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie.

Marťan sa odohráva v období, kedy ľudské misie na Mars už nie sú žiadna vzdialená hudba budúcnosti. Hlavný hrdina, Mark Watney, je súčasťou jednej z výprav na túto planétu. Spolu so zvyškom posádky pristane na Marse a spolu s ňou má z neho zase odísť...

Lenže potom ich zastihne piesočná búrka, kvôli ktorej musí byť misia predčasne ukončená, a v ktorej Mark takmer príde o život. Keď sa napokon preberie, je nútený čeliť krutej pravde - zvyšok posádky Mars opustil v domnení, že je mŕtvy, komunikačné zariadenia sú zničené a nemá ani zďaleka dosť potravín na to, aby vydržal do príchodu ďalšej plánovanej misie (aj za predpokladu, že by sa vôbec nejako dokázal dostať na poriadne vzdialené miesto ich pristátia).

Ešte predtým, než som knihu vôbec začala čítať, ma nadchol samotný nápad. Veď koho by nefascinovala predstava letu na Mars a osud človeka, ktorý na tejto nehostinnej planéte musí bojovať o prežitie? Jedná sa skutočne o jedinečný a skvelý námet, z ktorého sa dá vytrieskať naozaj veľa - a to Andy Weir urobil.

Prvá časť knihy pozostáva výlučne z Markových zápisov a už po pár stranách sa mi zapáčil autorov štýl písania. Dokáže totiž do príbehu zaujímavo a s ľahkosťou zakomponovať veľké množstvo rôznych vedeckých a technických poznatkov bez toho, aby text pôsobil nudne.

Ďalšou silnou stránkou celej knihy je humor. Áno, Mark sa nachádza v absolútne katastrofálnej situácii, ktorá sa mnohokrát zlepší... Aby sa potom zase zhoršila a vynorili sa ďalšie prekážky. Napriek všetkému sa však nenecháva premôcť zúfalstvom, zúžitkuje svoju inteligenciu a vedomosti a zachováva si svojský prístup k životu, zahŕňajúci napríklad vtipné poznámky.

Marťan má jednoznačne komplexného a realistického hlavného hrdinu, ktorému som držala palce a obľúbila si ho. Napriek tomu som sa trochu obávala, ako autor vyrieši problém s (očividne limitovanými) dialógmi a počtom postáv. Našťastie sa opäť ukazuje, že má Andy všetko naplánované a časom nám poskytuje viac uhľov pohľadu.

Ďalšie postavy (maximálne ľudské so všetkým, čo k tomu patrí, či už sú to nadávky, zlyhania alebo rôzne povahy) príbeh príjemne osviežili, urobili ho ešte lepším, zaujímavejším a napínavejším. Napätia a komplikácií je totiž v Marťanovi viac než dosť, spolu s nečakanými zvratmi, do detailov premysleným vedeckým pokrokom (ani sa mi nechce veriť, že všetka tá technológia zatiaľ neexistuje) a, ako som už spomínala, vtipmi na správnych miestach.

Andymu Weirovi sa podarilo napísať dokonale vyvážený román, ktorý sa síce z väčšej časti odohráva na Marse, no zároveň doslova dýcha realistickosťou. Takýto úžasný čitateľský zážitok som pravdu povediac vôbec neočakávala a knihe dávam zaslúžených 5 hviezdičiek. Rozhodne vám ju odporúčam, či už ste fanúšikmi sci-fi alebo skrátka máte chuť poriadnu jazdu - smer Mars!


Pokiaľ sa chcete o Marťanovi dozvedieť viac alebo si knihu objednať, môžete to urobiť napríklad tu, na Bux.sk, práve dnes vychádza.
Nájdete tam 12-stranovú ukážku či tento minitrailer:



Rada by som tiež pripomenula, že mi autor poskytol krátke interview.

Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

26 komentárov:

  1. Táto kniha ma nezaujala ani obálkou ani anotáciou a teraz to ľutujem. Vyzerá naozaj skvelo! Mám rada vtipných hrdinov, ktorý si vedia poradiť. :) A ten trailer!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super recenzia, teraz sa na knihu teším ešte viac! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne napísaná recenzie. Kniha vyzerá vážne super! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Přiznám se, že napoprvé mě ta kniha ani moc nezaujala a tak trochu jsem si říkala, jestli to nebude nuda. Nu, po tvé recenzi bych se na ni nejradši hned teď vrhla. :D Rozhodně si mě na knihu nalákala. Nejsem si jistá, jestli vyjde v češtině, ale mám takové tušení, že jo, takže si počkám na překlad a pak se do ní pustím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa toho trošku obávala, našťastie zbytočne.:D To rada počujem, hádam sa ti bude páčiť, ak sa k nej naozaj dostaneš.:)

      Odstrániť
  5. obalka je fakt o nicom ale recenzia je napisana super :)
    velmi pekny clanok :)

    das mi prosim like tu? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=767792893264192&set=p.767792893264192&type=1&theater dakujem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. skvelá recenzia :) knihu si určite niekedy kúpim a tvoja recenzia ma utvrdila v tom, že to môže byt skutočne originálny príbeh

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Když jsi o knize mluvila prvně, tak mě vůbec nezaujala, ale teď... sakra, musím si ji přečíst! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrá recenzia. Priznám sa, že o knihe som toho veľa nepočula, ale nápad to má ozaj zaujímavý. Možno si to raz prečítam. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Určite skús, podľa mňa za to stojí.:D

      Odstrániť
  9. A veruže si to musím prečítať... niekedy. :D Moc ma to zaujalo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Přesně jak píšeš, líbí se mi ten nápad a docela by mě zajímalo, jak by vypadal film.. knihu si určitě přečtu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. No, tak tohle vypadá jako zatraceně zajímavá knížka. Myslím, že si ji budu muset sehnat... =D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krásna recenzia. Až tak si ma nadchla, že chcem hneď ísť do kníhkupectva a kúpiť si knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, si zlatá.:) To bol rozhodne zámer, bola super.:D

      Odstrániť
  13. vyzerá to super, určite ju pridám do môjho to-read zoznamu. Ďakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť