30/08/2014

Nina Protušová - Čierna schránka

Vydanie YA paranormálky od slovenskej autorky je podľa mňa niečo, čo si zaslúži moju pozornosť. Práve preto ma Čierna schránka od mladej Niny Protušovej okamžite upútala. S veľkou zvedavosťou sa u mňa objavili tiež veľké obavy a knihu som rozčítala veľmi neisto.

Marisa Francisová sa radí k zástupu "obyčajných dievčat", ktoré o sebe odhalia zásadné tajomstvo. Za to jej rodičia sa normálne ani nepokúšajú tváriť - sú posadnutí rôznymi poverami a niet večera, kedy by Marisa na svojom nočnom stolíku nenašla pohár s rozdrvenou šalviou vo vode ako ochranu proti nočným prízrakom.

Náhle sa však začnú v jej živote diať oveľa čudnejšie, nevysvetliteľné veci, až ju napokon rodičia s panikou v očiach a bez jedinej odpovede vyhodia z domu. Netrvá dlho a na scéne sa objaví záhadný cudzinec s rozprávaním o Lucidínoch, ktorých život je jeden veľký lucídny sen s neobmedzenými možnosťami. Lenže na Marisinu smolu sa jej nikto neobťažuje priblížiť minulosť jej nových známych či predmet ich osemročnej dohody...

Podľa mňa má Čierna schránka dve silné stránky a jednou z nich je práve nápad. S lucídnymi snami som sa dosiaľ nestretla, môžem teda s čistým svedomím vyhlásiť, že je jedinečný. Dokonca som v spojení s ním zaregistrovala jednu vážne dobrú myšlienku. Mrzelo ma akurát, že Lucidínom akoby chýbalo nejaké lepšie pozadie či pevnejšie ukotvenie, skrátka mohol byť tento dobrý nápad ešte o čosi prepracovanejší.

Druhou silnou stránkou knihy je zápletka. Hoci na mňa príbeh spočiatku pôsobil až príliš jednoducho, mýlila som sa. Autorka využila Marisu skôr ako spúšťač a súčasť niečoho väčšieho. Veľmi dôležité boli ostatné postavy a práve ich pohľady so sebou často priniesli tie najzaujímavejšie scény. Navyše ich minulosť a rozličné ciele všetko pekne skomplikovali a smer, ktorým sa príbeh vďaka tomu uberal, sa mi pozdával.

O čosi horšie je spracovanie. Nemohla som sa zbaviť pocitu, že sa všetko deje príliš unáhlene. Áno, Nina sa pokúsila napísať jednodielny, relatívne komplikovaný a zaujímavý príbeh, čo je mi maximálne sympatické, no niektoré udalosti sa zomleli prirýchlo a pôsobili neuveriteľne. To sa týkalo najmä vývoja vzťahov medzi postavami. Keď sa napríklad Marisina osobnosť otočila o 180° a ona sa začala správať naivne a hlúpo, bolo nám ponúknuté i akési odôvodnenie, no mne skrátka nestačilo.

Málokedy môžem niečo vytýkať štýlu písania a málokedy môžem povedať, že by ma kniha vyslovene nebavila. Pri čítaní Čiernej schránky som sa cítila ako na horskej dráhe. Spočiatku sa stránky obracali príjemne, všetko sa postupne zamotávalo, vynárali sa otázky... Ibaže zároveň mi každú chvíľu do očí udrelo nejaké sloveso typu "zasmial sa" či "usmial sa".

Hoci rušivý nadbytok smiechu časom vymizol, po zaujímavom úvode som sa pre zmenu začala nudiť. To sa zmenilo až ku koncu, čo je rozhodne škoda. Taktiež by mi v diele vôbec nechýbali vety ako "nevedel, čo sa malo stať/ako sa to malo zmeniť" a podobne, zdali sa mi zbytočné a umelo dramatické. Autorke sa jednoducho niektoré časti a scény podarilo napísať lepšie a iné horšie.

Čierna schránka má obrovský potenciál byť skvelým, svojským príbehom a Nina Protušová má podľa mňa potenciál ju tak raz napísať. Bohužiaľ, zatiaľ sa mi dostal do rúk príbeh s množstvom svetlejších i tmavších bodov, ktorý si odo mňa zasluhuje 2 a pol hviezdičky. Odporúčam ju menej náročným či mladším čitateľom, mohla by sa im páčiť. Čo sa týka ostatných - ak ste na knihu zvedaví, za skúšku nič nedáte, hlavne sa vyvarujte priveľkých očakávaní. Ktovie, možno práve vy ju oceníte ako príjemnú oddychovku.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

17 komentárov:

  1. Ja som dala presne rovnaké hodnotenie . Mrzelo ma to tiež, pretože ten potenciál aj nápad tam bol a od knihy som čakala veľa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Videla som.:) Čo už. Ja som zase očakávania radšej nemala, ale aj tak...

      Odstrániť
  2. Súhlasím :) kniha bola ako na húsenkovej dráhe, rozhodne by som si od autorky ešte niečo prečítala, pretoze som zvedavá, či sa zlepší a dá si na dalšom príbehu viac zálezat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lucídne sny sú sviňa, poznám ľudí ktorým sa dejú a úprimne, keby to zažijem sa asi poseriem od strachu :D
    Ale kniha vyzerá zaujímavo, hlavne ten nápad a má krásnu obálku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja s nimi nemám skúsenosti.:D Myslím.:D
      Jop, obálka sa mi tiež pozdáva.:)

      Odstrániť
  4. Knihu by som si chcela prečítať, avšak nie vždy sa domácim autorom podarí fantasy, avšak chcela by som to aspoň vyskúšať :) Super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. too much avšak :D pardon.

      Odstrániť
    2. Skúsiť určite treba.:D Fantasy slovenským autorom hlavne zas tak veľa nevydávajú, povedala by som.:D

      Odstrániť
  5. Tak som navštívila tetu Wiki, aby som zistila, čo to to lucidné snívanie vlastne je a teraz rozmýšľam, ako veľmi vedomé snívanie to musí byť, aby sa to tak dalo nazvať :D Lebo minule sa mi snívalo, že som videla na oblohe tri uf... ufá? tri ufo? :D no mimožemšťanov :D a som si povedala: "Nevadí, toto sa mi iba sníva." Bol to teda vedomý sen? :D Myslím, že kvôli tomu nápadu by som si to aj prečítala, ale zrejme tým nebudem strácať čas, vzhľadom k tomu, aká som ja pri čítaní kníh vyberavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, aký podnetný komentár! Teraz ma normálne zaujíma, že čo už je vedomý sen a či je ufo nesklonné.:D
      Ale inak - poznám už trošku tvoje počty prečítaných kníh a vkus a myslím si, že by to pre teba ozaj nemalo zmysel čítať.

      Odstrániť
    2. Až na to prídeš, daj vedieť, lebo by to celkom zaujímalo aj mňa :D A tiež si myslím, že by to bolo zbytočné, radšej by som mala ísť dočítať knihy, ktore mam už rozčitane vyše roka :D

      Odstrániť
  6. Zápletka? Aká zápletka? Ja som žiadnu nenašla :D :D Postavy tam neustále iba uvažovali a kecali. Malo tam byť viac akcie a keby to bolo ešte aj zamotané, hneď by sa mi to páčilo viac. Takto som tam nenašla nič, čo by ma šokovalo a prekvapilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akcia tam chýbala, nie že nie.:D Ale očividne som to nevnímala až tak zle ako ty.:D Zápletkou som myslela tú linku s Jaskyňou a Gregoryho zámery.:D

      Odstrániť
    2. Aha, no dobre :D ale to ja za zápletku asi veľmi nepočítam :D Na to, koľko tam bolo postáv, som čakala, že budú mať všetky nejakú úlohu v epickom finále. A prd z toho.

      Odstrániť