01/09/2014

Holly Goldberg Sloan - Šťastná sedmička

Zrejme ste už niekde zazreli zeleno-červenú obálku knihy s názvom Šťastná sedmička. V slovenčine vyšla v edícii YOLi koncom augusta a spustila lavínu nadšených ohlasov. Oprávnene.

Dvanásťročná Willow Chanceová je malý génius. Zaujíma sa najmä o rastliny, medicínu a má veľmi svojský vzťah k číslu sedem. Na jej smolu je príliš zvláštna na to, aby v škole zapadala, učitelia ju podozrievajú z podvádzania a musí navštevovať poradcu. Našťastie však má milujúcich adoptívnych rodičov... 

...aspoň kým obidvaja náhle tragicky nezahynú. Willow sa síce s obrovskou stratou vyrovnáva s pomocou nečakaných priateľov, no jej budúcnosť je jeden veľký otáznik.

Z tejto knihy som mala dobrý pocit už od začiatku. Tak trochu zvláštnu, no inteligentnú a príjemnú Willow som si totiž obľúbila prakticky okamžite a pozdával sa mi tiež štýl písania. Autorka sa nezameriava na zbytočné opisy a nič umelo nenaťahuje, často využíva krátke odseky, takže sa jedná o rýchle, dynamické čítanie.

Hoci je Šťastná sedmička z veľkej časti o strate rodičov, neoznačila by som ju vôbec za depresívnu. Autorka vytvorila úžasnú zmes smutných, vtipných a najmä jedinečných chvíľ a scén. Aj keď sa ma kniha dotkla, nesnažila sa mi umelo hrať na city a emocionálne ma zničiť, čo som ocenila.

Zo začiatku síce na udalosti hľadíme výlučne očami Willow, časom dostanú priestor i ostatné charaktery, ktorých pasáže sú písané v tretej osobe. Lepšie spoznáme a pochopíme napríklad jej poradcu Della či jej kamarátku Mai s rodinou. Tieto pasáže boli podľa mňa dobrý nápad, príbeh vhodne dopĺňali a rozširovali.

Zároveň sa musím pýtať - nebolo v knihe miestami až priveľa náhod? Neboli niektoré rozhodnutia a udalosti prehnané a nereálne? Bohužiaľ, zrejme áno. Taktiež sa v knihe nedočkáme výraznej zápletky alebo nebodaj akcie, v tomto je Šťastná sedmička dosť jednoduchá. Za normálnych okolností by mi to pravdepodobne prekážalo, ibaže v tomto prípade sa nemôžem zbaviť pocitu, že som si prečítala dokonale nedokonalé dielo, ktoré má skrátka osobité čaro. 

Šťastná sedmička je svojské, jedinečné rozprávanie o prekonávaní straty a zmenách v životoch niekoľkých postáv a všetko je to tak úžasne podané a napísané, že jej musím udeliť 5 hviezdičiek. Je mi jasné, že sa nebude páčiť každému, každopádne ju za seba môžem s čistým svedomím odporúčať mladším i starším čitateľom a v budúcnosti by som si od autorky určite rada prečítala ďalší román.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

9 komentárov:

  1. s recenziou úplne :) skvelo si ju napísala :)) pre mňa je táto kniha unikátnym kúskom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá recenzia :). Mne sa kniha hrozne páčila a dúfam, že preložia aj ostatné knihy od autorky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Ktovie.:D Rada by som si ich každopádne prečítala, pokojne aj v angličtine.:D

      Odstrániť
  3. Díky za super tip. Tuhle jsem ještě nečetla!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. S knihou som sa ešte nikde nestretla, no vyzerá celkom fajn. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Druhá pochvalná recenzia, ktorú na túto knihu už čítam :)
    Teším sa knihu, snáď čoskoro pribudne v knižnici :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iba druhá?:D Držím palce, hádam áno, stojí za prečítanie.:)

      Odstrániť