04/10/2014

Maria Semple - Kam si zmizla, Bernadette!

Knihy s prísľubom vtipnosti, jedinečnosti a zároveň bláznivosti mám rada. Presne toto som očakávala aj od knihy Kam si zmizla, Bernadette!, ktorá len nedávno vyšla v slovenčine - navyše so zaujímavou obálkou v príjemných farbách!

Bee Branchová je inteligentné a výnimočné dievča. Je jasné, že základnú školu ukončí so samými jednotkami, a tak sa rozhodne svojim rodičom pripomenúť sľub, ktorý jej kedysi dali - že jej za odmenu splnia hocijaké želanie.

Bee však už dávno netúži po poníkovi, teraz by chcela zažiť rodinný výlet do Antarktídy. Lenže tesne pred plánovaným odchodom jej matka, geniálna a trochu vyšinutá architektka Bernadette Foxová, zmizne. Bee je odhodlaná ju za každú cenu nájsť, v čom jej pomáha tajomná zásielka plná e-mailov, listov, odkazov a iných dokumentov, ktoré postupne vytvárajú mozaiku života Bernadette a iných ľudí, ktorých životy do istej miery ovplyvnila.

Klasický text kombinovaný s rôznymi e-mailami a správami vie príbeh pekne oživiť a pridať mu akúsi dynamickosť. Skvele to fungovalo aj v tomto prípade. Hoci som bola spočiatku trochu zmätená, keďže sa autorka neobťažuje s vysvetľovaním a úvodom, našťastie to netrvalo príliš dlho a čoskoro som sa zorientovala v deji aj v postavách.

Marie čitateľom predstavuje skutočne širokú paletu rozličných postáv. Každý má svoju vlastnú prepracovanú osobnosť a ich povahy rozhodne nie sú čiernobiele. Niekoho si obľúbite viac, niekoho menej, no všetci sú jednoducho ľudia. Najčastejšie sa na dej pozeráme očami Bernadette, jej manžela Elgieho (úspešného pracovníka firmy Microsoft), jej susedky Audrey Griffinovanej (ktorá Bernadette neznáša) a Soo-Lin (priateľky Audrey a asistentky Elgieho). Všetko prepájajú a dopĺňajú pasáže písané z pohľadu sympatickej pätnásťročnej Bee, ktorá v realistickosti za ostatnými nijako nezaostáva.

Práve striedaním pohľadov autorka nádherne poukazuje na to, ako veľmi sa môže subjektívny náhľad líšiť od pravdy a čo všetko to môže spôsobiť. Do diela zakomponovala i mnohé iné situácie a udalosti, ktoré výrazne odrážali častokrát smutno-vtipnú realitu našich životov. To všetko nezabudla poprepletať a okoreniť správnou dávkou zveličovania a preháňania, čo celú knihu príjemne odľahčilo.

V konečnom dôsledku sa jedná o jedinečný príbeh, ktorý zaujme, pobaví a donúti človeka súhlasne pokývať hlavou či sa trochu zamyslieť. Hoci ma čítanie bavilo a užila som si ho, klamala by som, keby som tvrdila, že ma kniha emocionálne dostala alebo že som sa od nej nedokázala ani na chvíľu odtrhnúť. 

Osobne ju radím skôr do kategórie skvelých oddychových románov a dávam jej 4 hviezdičky. Zároveň však pripájam odporúčanie pre všetkých, ktorých láka námet alebo majú radi podobné netypické príbehy zo života. Určite sa po Kam si zmizla, Bernadette! poobzerajte, za prečítanie stojí.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem albatrosmedia.


Obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

6 komentárov:

  1. pekná recenzia :) osobne sa na Bernadette veľmi teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hezká recenze, tipů na oddychovky není nikdy dost :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak jo, je dokonáno, tohle si rozhodně přečtu, díky za recenzi :)

    OdpovedaťOdstrániť