25/10/2014

Miroslava Varáčková - Láska z ulice

Mirka Varáčková má na konte slušné množstvo kníh a z môjho blogu ju môžete poznať napríklad vďaka tomuto rozhovoru. Láska z ulice je jej najnovším literárnym počinom, ktorý som si napokon s malým oneskorením prečítala aj ja.

Tamara je stredoškoláčka a nachádza sa v dosť nepríjemnej situácií - jej malá sestrička umiera na rakovinu, mama sa snaží všetko zvládať a otec svoje problémy utápa v alkohole. Oporu nachádza aspoň v svojom kamarátovi Robovi.

Jedného dňa ju pred školou zrazí chlap na kolieskových korčuliach a upúta jej pozornosť tým, ako dobre vyzerá. Keď ho Tamara uvidí vojsť do budovy školy, predpokladá, že je to nový študent. Mýli sa - Noro je totiž jej zastupujúcim telocvikárom. Nezačnú síce najlepšie, no postupne sa do všetkého sa zamieša láska... A komplikácie.

Keďže som od Mirky už čítala Prežila som svet, bolo mi jasné, že bude kniha príjemne napísaná a skutočne, bola radosť ju čítať. Láska z ulice má navyše krátke úderné kapitoly, takže stránky rýchlo ubúdali i napriek tomu, že som nemala veľa času. Ďalšie obrovské plus je realistickosť. Prostredie školy, charaktery mladých ľudí aj ich vyjadrovanie boli skutočne uveriteľné, prirodzené a navyše známe, slovenské. Pre mňa to bola vítaná zmena.

Avšak aj keď hlavnú hrdinku Tamaru vnímam ako dievča, ktoré môžete pokojne stretnúť niekde na ulici, nedokázala som sa s ňou stotožniť. Jej spôsob trávenia času a neskôr zamilovanie sa do Nora mi boli úplne cudzie a príbeh pre mňa bohužiaľ trochu stratil na sile. Rozhodne som ale ocenila, že mala aj iné problémy, nielen tie spojené s Norom. Situácia v jej rodine a choroba jej sestry sa ma dotkli, hoci autorka v tomto ohľade zbytočne netlačila na pílu.

Tamarin kamarát Robo mi bol sympatický, niektoré ich spoločné scény boli vážne pekné. Oceňujem tiež, že v knihe nevznikol žiaden milostný trojuholník, hoci ma Robo zaujal oveľa viac ako chlap číslo jedna Noro.

Práve môj nedostatok očarenia z Nora sa zrejme odrazil na mojom prístupe k očakávanej romantike a vzťahu Tamary s Norom. Bol síce taký správne bláznivý a intenzívny, pomáhal dotvoriť svojskú, vydarenú atmosféru, no osobne som z nich nebola namäkko. Navyše som si jedno veľké tajomstvo, a zároveň najvážnejšiu prekážku, domyslela skôr ako Tamara, takže som bola ukrátená o moment prekvapenia.

Láska z ulice začala úplne skvele a považujem ju za vydarený realistický príbeh, no keďže ma tá zamilovaná časť úplne nepresvedčila, dávam jej napokon 3,5 hviezdičky. Zároveň ju však odporúčam ako rýchle oddychové čítanie. Nepochybujem, že sa nájdu mnohí, ktorým sadne viac ako mne.


Za poskytnutie knihy veľmi pekne ďakujem autorke.


Obálka z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

5 komentárov:

  1. Sú chvíle, kedy by som nejakú knihu chcela mať prečítanú len preto, aby som mohla napísať do komentára k recenzii niečo zaujúmavé a zmysluplné a nie len bláboly :D Ako napríklad teraz :D Keby som na to tak náhodou narazila v knižnici... ale to by som najprv musela náhodou naraziť aj na tú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DD Ty si taká trúba, vďaka, že si sa aj tak obťažovala niečo napísať.:)

      Odstrániť
    2. Si môžeš vybrať :D Hlúpe komentáre alebo žiadne komentáre, ja sa prispôsobím :D :D (a možno nie, máme predsa slobodu názoru alebo niečo také, takže smola, si odsúdená čítať moje hlúpe komentáre i naďalej :D)

      Odstrániť
    3. :D Ja si ich čítanie užívam!:D

      Odstrániť