15/11/2014

Predstavujem: Prečo sme sa vlastne rozišli (Liane Moriarty)

Základné informácie:

Prečo sme sa vlastne rozišli? je slovenská novinka, ktorá vychádza vo vydavateľstve Ikar 25. 11. 2014 s počtom strán 432. Jedná sa o tretiu knihu pre dospelých od austrálskej autorky Liane Moriarty. V origináli vyšla už v roku 2009 pod názvom What Alice Forgot.

Alice sa preberie na dlážke v posilňovni s veľkou hrčou na hlave. Myslí si, že má dvadsaťdeväť rokov a čaká prvé dieťa so svojím úžasným manželom Nickom.
Napočudovanie sa dozvie, že pri páde sa jej z pamäti vymazalo desať rokov života a že v skutočnosti je nervózna tridsaťdeväťročná žena, ktorá najradšej trávi čas náročným posilňovaním a na poradách školských výborov so ženami, aké kedysi neznášala. Ako je možné, že sa jej život tak radikálne zmenil? Prečo ju manžel zrazu nenávidí? A čo také hrozné urobila, že sa s ňou jej milovaná sestra takmer nerozpráva? Najviac ju však znepokojuje, že si absolútne nespomína na svoje tri deti.
Alice sa zrazu vidí inými očami, no nespoznáva sa. Tá nová žena sa jej vôbec nepáči. Nájde spôsob, ako byť znova tým človekom, akým bývala kedysi?
(obálka a anotácia z bux.sk)


Prečo ma kniha zaujala?

Pretože som z rôznych ohlasov nadobudla dojem, že Liane vie písať (momentálne som v polovici knihy a zatiaľ sa mi to potvrdilo).

Pretože ma zaujalo už Manželovo tajomstvo, ktoré od nej u nás nedávno vyšlo, no stále som sa k nemu akosi nedostala. Túto knihu som si teda rozhodne nemohla nechať ujsť!

Pretože ten nápad je absolútne fascinujúci! Len si predstavte, že sa jedného dňa preberiete a nepamätáte si niekoľko posledných rokov svojho života - nemusí to byť nutne desať. Koľko vecí sa odvtedy vo vašom živote, osobnosti či vzťahoch zmenilo? No a Alice je navyše knižnou hrdinkou, čiže je vysoko pravdepodobné, že jej stratené spomienky sú ešte o čosi zaujímavejšie a dramatickejšie než tie vaše...

Pretože som si zamilovala také malé čitateľské experimenty a toto je román pre ženy od austrálskej autorky - pre mňa rozhodne zmena.


Čo som sa dozvedela potom?

1. Liane Moriarty vždy chcela napísať knihu o cestovaní v čase, no zo všetkej tej logistiky okolo jej šla vybuchnúť hlava. Po prečítaní jedného článku si však uvedomila, že strata pamäti je vlastne druh cestovania v čase a prišla s nápadom na knihu o Alice.

2. Liane je najstaršia zo šiestich detí a ani zďaleka nie je jediná spisovateľka v rodine! Jej sestra, Jaclyn Moriarty, píše young adult literatúru a najmladšia Nicola Moriarty má na konte dve publikované knihy. Zrejme majú talent v rodine.

3. Pôvodne sa Liane venovala reklamnej činnosti a marketingu, chvíľu dokonca viedla aj vlastný, hoci nie príliš úspešný, podnik. Neskôr pracovala ako copywriterka. Momentálne žije v Sydney s manželom a dvomi deťmi a venuje sa písaniu na plný úväzok.

4. Okrem šiestich kníh pre dospelých vydala Moriarty tiež tri knihy určené deťom - na obálkach hľadajte meno L. M. Moriarty.

5. Jej najnovšie knihy, Manželovo tajomstvo a Big Little Lies, zožali vo svete obrovský úspech. Filmové práva na Manželovo tajomstvo zakúpili CBS Films a na filmovej verzii Big Little Lies spolupracujú Nicole Kidman a Reese Witherspoon!

6. Pravdepodobne sa dočkáme aj filmového spracovania Prečo sme sa práve rozišli - zodpovedný by zaň mal byť David Frankel, režisér skvelej komédie Diabol nosí Pradu či filmu Marley & Me. Filmová Alice by však mala mať o jedno dieťa menej.


Čo ďalej?

Ak sa chcete o autorke a jej knihách dozvedieť viac, určite navštívte oficiálny web.
Ak vás zaujíma slovenská edícia alebo si chcete prečítať ukážku, zamierte tu, na bux.sk.
Ak chcete vedieť, ako sa mi darí v čítaní, sledujte ma na goodreads.

Čoskoro môžete očakávať moju recenziu, v ktorej vám napíšem, či kniha splnila všetky moje očakávania. Po prvej polovici som však zatiaľ dosť nadšená.

Btw: Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Zaujala vás kniha? Plánujete si ju prečítať/čítali ste ju? Máte skúsenosti s inými knihami od tejto autorky?

8 komentárov:

  1. Tá anotácia mi trochu pripomína film 13 Going on 30, a keďže ten mám celkom rada, možno by som si tú knihu aj prečítala :D Znie to ako zaujímavý príbeh. V každom prípade som zvedavá na tvoju recenziu a potom uvidím, či to skončí v mojom to-read liste.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten film síce nepoznám, ale mohla by si si ju prečítať.:D Recenzia by mohla byť cez víkend.:)

      Odstrániť
  2. Manželovo tajomstvo som síce nečítala, ale chvíľu som aj rozmýšľala, že sa do toho po recenzii od Judit pustím :D no nakoniec som to nespravila. Ale toto má fakt zaujímavý námet. Možno raz... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juditina recenzia ma tiež dosť nadchla.:D Aj tá od Triss na Big Little Lies.:D Určite skús aspoň jednej knihe od autorky dať šancu.:)

      Odstrániť
  3. Obidve knihy si chcem moc prečítať a tie info, čo si zistila sú vážne skvelé. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na téhle autorce mě upřímně jako první zaujalo její příjmení Moriarty, jop. :D Ale to Manželovo tajemství si plánuji přečíst, rozhodně po tom nadšení ze strany Judit ano. :) A až tahle kniha vyjde v češtině, asi se na ni též mrknu, vypadá to zajímavě. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, to ale aj mňa!:D Mrkni, po dočítaní môžem s čistým svedomím povedať, že stojí za to.:)

      Odstrániť