23/12/2014

Garth Nix - Sabriel (#1)

Túto knihu som si už dlhšie veľmi chcela prečítať a napokon mi ju poslalo vydavateľstvo Slovart ako uvítací darček - týmto im veľmi pekne ďakujem.

Osemnásťročnej Sabriel ostávajú len dva týždne, kým skončí školu, keď sa v noci objaví mŕtvy vyslanec jej otca a odovzdá jej otcov meč a zvonce. Jej otec je totiž Abhorsen - nekromant, ktorý mŕtvych spútava a posiela do Smrti.

Sabriel verí, že otcovi dokáže pomôcť a vydáva sa ho hľadať do Starého kráľovstva, ktorému však už dlhšie nikto nevládne a kde sa to len tak hmýri nebezpečnými mŕtvymi a voľnomagickými stvoreniami. Hoci na to vôbec nie je pripravená, musí zaujať otcovo miesto a stať sa Abhorsenkou.


Obálka tvrdí, že Sabriel je "moderná klasika svetovej fantasy" a po dočítaní s týmto tvrdením úplne súhlasím. Autorovi sa totiž podarilo stvoriť nadčasový svet i postavy.

Práve tento svet ma absolútne nadchol. Je rozdelený na dve maximálne rozdielne časti. Na jednej strane Múru nájdete elektrinu, autá, školy, zbrane... Skrátka ničím zvláštne moderné prostredie. Na druhej strane sa však nachádza Staré kráľovstvo so svojou desivou atmosférou, mágiou a mŕtvymi, ktorí nechcú zostať mŕtvi. Hoci je očividné, že má Garth Nix všetko do detailov premyslené, dokáže informácie postupne dávkovať a nezahltí nimi čitateľa. Za originalitu a prepracovanosť mu teda patrí obrovský palec hore.

Pozdával sa mi i samotný príbeh. Zápletka bola síce dosť jednoduchá a priamočiara, no napriek tomu ma zaujala a ocenila som aj pomerne uzavretý koniec. Navyše som si do poslednej chvíle nebola istá, čo čakať. Knihe ale musím vytknúť, že sa vážne pomaly rozbiehala a z prvej polovice som bola dosť sklamaná.

Postáv tu bolo pomenej, no za to boli patrične osobité a príjemne sa mi o nich čítalo. Za zmienku stojí môj obľúbenec Mačiak - voľnomagické stvorenie uväznené v podobe mačky... Čiže vlastne hovoriaci kocúr! Existuje niečo lepšie? Napriek tomu sa mi postavy nedostali pod kožu, jednoducho som nemala pocit, že každú chvíľu vyskočia z papiera a budeme sa môcť porozprávať.

Často sa mi stáva, že sa kniha perfektne číta a baví ma, ale niečo jej chýba, napríklad má slabšiu zápletku. To nie je prípad Sabriel - s ňou som mala presne opačný problém. Hoci som vnímala, že sa jedná o dobrý a originálny príbeh, Garth Nix má veľmi svojský štýl písania, ktorý ma v čítaní trochu brzdil. Vie síce elegantne skladať slová do viet, ibaže v tomto prípade by som uvítala skôr čosi svižnejšie.

Po dlhom uvažovaní som sa napokon Sabriel rozhodla dať štyri hviezdičky. Za prečítanie stojí, aj keď nesadne každému. Dobrou voľbou je v prípade, že máte chuť prečítať si uzavretý fantasy príbeh a neprekáža vám trošku náročnejší štýl písania či dlhšie čakanie na poriadnu akciu.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.


Obálka z slovart.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

4 komentáre:

  1. Poslední dobou se snažím číst více Fantasy a moc knížek neznám, ale tahle mě vážně zaujala. Děkuju za super recenzi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Luu knižku úplne vychválila a ja som sa do nej hneď aj pustila a čakám, čakám, kedy sa ukáže tá perfektnosť a verím, že príde. Popri tom čakaní som si rozčítala ešte asi 4 ďalšie knihy, ale ja sa k tomu vrátim a dočítam to :D Hor sa za akciou! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Hor sa do druhej polovice hlavne, vážne je lepšia.:)

      Odstrániť