31/12/2014

Knižný súhrn: December 2014 (koncoročná edícia)

Významné knihomoľské udalosti roku 2014

Tento rok som sa prvýkrát v živote zúčastnila knižného zrazu v Martine. O čosi neskôr ešte zrazu v Trenčíne a rovno som jeden zorganizovala v Žiline. Boli to skvelé zážitky a skúsenosti, vďaka ktorým som spoznala veľa nových ľudí. Nesmierne sa z toho teším, dúfam, že sa znovu uvidíme a že sa pridajú ďalší!:)

Okrem toho, že som pokračovala v spolupráci s vydavateľstvom Ikar, nadviazala som dve nové spolupráce - s albatrosmedia a Slovartom, čím sa mi splnili dva blogerské sny, yay.

Taktiež som zmenila štýl recenzií, upravila systém hodnotenia, zaviedla novú rubriku, zrealizovala Prázdninové popoludnia s autormi, usporiadala súťaže,... A teraz už prejdem radšej na tradičný knižný súhrn a na záver pridám zopár čísel.


V decembri som prečítala... 

...8 kníh, z toho 7 v slovenčine, 1 v angličtine a žiadnu v češtine:

1. Stacey Kade: Stratená duša (#1) - sj
2. Elizabeth Wein: Code Name Verity (#1) - aj
3. Lisa Gardner: Ničoho sa neboj - sj - recenzia
4. Rick Riordan: Proroctvo (#1) - sj
5. Garth Nix: Sabriel (#1) - sj - recenzia
6. Eoin Colfer: Nesmelý zabijak (#1) - sj - recenzia
7. Sarah Lark: Vysnívaná krajina - Cesta za šťastím (#2) - sj
8. Hugh Howey: Silo (#1) - sj

Tento mesiac jasne prevláda slovenčina. Je to preto, že sa mi nahromadili nejaké resty z knižnice a pridali sa recenzáky - povedala som si, že ich prečítam, aby som sa mohla pustiť do anglických zlatíčok v mojej čítačke s čistým svedomím.

Medzi recenzné výtlačky patrí zaujímavá detektívka Ničoho sa neboj, ktorá vyšla v Ikare. Detektívky nezvyknem čítať, takže ak chcete vedieť, ako tento menší experiment dopadol, určite si prečítajte moju recenziu (odkaz vyššie).

Ďalším (a posledným) recenzným výtlačkom za tento mesiac je Nesmelý zabijak od Slovartu - akčné middle-grade sci-fi, v ktorom sa cestuje časom a behá uličkami Londýna. Na recenziu sa opäť môžete prekliknúť vyššie.

Zrecenzovala som taktiež nadčasovú fantasy Sabriel, na ktorú som sa nesmierne dlho tešila a ktorá sa mi konečne dostala do rúk.

Možno ste sa začudovali, čo v zozname robí Code Name Verity. Prosím pekne, je to prvá audiokniha, ktorú som si kedy vypočula! Počúvala som ju veľmi dlho, vždy po nejakých dvadsiatich minútach v autobusoch, avšak veľmi sa mi páčila. Dala som jej 4* a bola by som si pri nej možno aj poplakala... Keby som nesedela v buse.

Teraz knihy z knižnice: Stratená duša bola ľahká oddychovka, ktorá sa rýchlo čítala, bohužiaľ ma však ničím nezaujala ani nenadchla. Hodnotím ju ako priemernú (dostala odo mňa 3*) a bez ďalších dielov sa zaobídem.

Proroctvo, aka prvý diel spin-offu Percyho Jacksona, som síce ponechala bez hviezdičiek, ale inak to bola pecka! Čítanie som užila a pokračovanie si rozhodne nenechám ujsť.

Silo si odo mňa zaslúžilo 4,5*. Poslednú polhviezdičku som sa rozhodla odteraz schovávať pre knihy, ku ktorým si vytvorím nejakú emocionálnu väzbu a to sa nestalo... No napriek tomu je Silo výborná kniha - originálna, premyslená a skvele napísaná. Môžem vám ju len odporúčať.

Na záver je tu ešte jedna osobitá kategória, Vysnívaná krajina - Cesta za šťastím. Túto knihu som si kúpila ako e-book z buxu, pretože sa mi prvý diel (či skôr prvá polovica knihy, v origináli je to jedna hrubá bichľa) nesmierne páčil. Zvyšok ma nesklamal, takže ak máte náladu na nejaký historický román, Vysnívanú krajinu vám rozhodne dávam do pozornosti.


Zhrnuté a podčiarknuté...

Tento rok som prečítala 94 kníh, z toho 60 v slovenčine, 32 v angličtine a 2 v češtine. 17-krát to bol re-reading a na goodreads sa mi ich ráta iba 91. Nedočítala som 3 knihy. V konečnom dôsledku som prečítala menej ako minulý rok, no neprekáža mi to. Väčšmi ma trápi, že klesol počet prečítaných anglických kníh... Na druhej strane som lepšie držala krok s novinkami u nás. Tak či tak, musím si na anglické tituly urobiť viac času.

Svoje knižné naj za rok 2014 spíšem ešte tento týždeň, čiže stay tuned... A samozrejme - prajem vám krásneho Silvestra (ja idem zase spať) a šťastný nový rok!

Btw: Nezabudnite mi napísať, aké knihy vám pribudli v decembri a koľko ste ich prečítali za celý rok.

13 komentárov:

  1. Pěkný článek, rozhodně mě zaujala kniha Metalurg, má úžasnou obálku. Dále gratuluji k navázání spolupráce :), já si na ně ještě netroufám :D.
    Jo a kvůli tvé recenzi na Nesmělého zabijáka jsem si koupila jinou knihu od stejného autora, tak jsem zvědavá, jaká bude :D.
    Jinak přeji hodně štěstí do Nového roku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, má a má aj úžasné okraje.:) Hádam bude super aj obsah, zatiaľ som prečítala len prológ, ale ten sa mi páčil.
      Opäť ďakujem.:) Tak možno tento rok.:)
      :D Tak to som aj ja zvedavá, snáď sa ti bude páčiť.:D
      Aj tebe.:)

      Odstrániť
  2. Pekne si to zhrnula! :)
    Prajem ti všetko dobre v novom roku :)
    Vera

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hezké shrnutí! A 94 je skvělý výkon! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) No od minulého roku je to celkom výrazné zhoršenie, ale bála som sa, že ich bude ešte menej.:D

      Odstrániť
  4. Velmi hezký článek, myslím si, že letošní rok můžeš považovat za velmi úspěšný. A do nového roku ti přeji spousty dalších blogerských úspěchů :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To rozhodne môžem.:) Ďakujem, aj tebe všetko dobré do nového roku!

      Odstrániť
  5. Gratuluji k doposlouchání Code Name Verity! Já se na tu knížku moc těším, už aby byl překlad! :)
    A jsem ráda, že Proroctví se ti líbilo. :)
    Samé krásné knížky ti přibyly! Metalurga ti závidím, ale snad by mohl v lednu vyjít i v češtině a i když rozhodně nebude ta knížka tak pěkná jako vaše vydání, asi si spíš pořídím ten český překlad. Pokud to má stejnou překladatelku jako ostatní knihy od Sandersona, tak už jsem na to zvyklá a sedí mi. Plus to snáze seženu. :)
    A páni! 94 knih, to je naprosto úžasný! Já jich mám 86, ale jsem ráda, protože na počet stránek toho mám dokonce i o kousek víc než loni, i když loni jsem měla těch knih víc. :)
    V angličtině jsem přečetla 13 knížek + povídku od Riordana. A jsem moc spokojená vzhledem k tomu, že až letos jsem se do toho začala pořádně dostávat. Na příští rok bych toho ráda stihla v AJ víc, ale úplně mi bude stačit, když zvládnu každý měsíc aspoň jednu knihu nebo minimálně těch 12 knih celkově, jop. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hádam nesklame, ale podľa mňa sa ti bude páčiť.:D
      Aj ja a hlavne, že už som sa k nemu konečne dostala.:)
      Úplne ťa chápem a možno bude tiež vyzerať super.:)
      Tiež pekné číslo.:) Takže si sa pustila do hrubých kníh?:D
      Držím palce.:) Ja som práveže minulý rok čítala najviac v angličtine, preto som ostala zaskočená z takéhoto výsledku.:D

      Odstrániť
  6. Pekne ty! :D Jááj, tá spolupráca so Slovartom! Tým by som nepohrdla ani ja :D A človek by ani nepovedal, že ten prvý zraz bol ešte tento rok (teda... tento akože 2014) :D A ak by som mohla skloniť poklonu, tento posledný sa mi páčil najviac :D Len sme sa tam nejako nemali moc možnosť pokecať viac my dve (akurát ku koncu v Panta Rhei) :D Ale nabudúce, nabudúce :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi sa z nej teším.:) Hej, mňa to tiež prekvapilo! Joj, ďakujem ďakujem, to rada počujem.:D Hoci porovnávaš až dva.:D Jop, to ma mrzí. -_- Ale presne ako vravíš, nabudúce.:D

      Odstrániť
  7. Anonymný29/1/15 18:35

    Pekne ale aj ja by som sa chcela pochváliť s mojim počtom prečítaných kníh za rok 2014 ich bolo 151 :D aj keď som začala až neskôr čítať, niektoré som dokonca prečítala viac krát lebo ma ich dej uchvátil.

    OdpovedaťOdstrániť