14/12/2014

Lisa Gardner - Ničoho sa neboj

Detektívky, krimi a thrillery veľmi nevyhľadávam. Napriek tomu som sa už dlhšie pohrávala s myšlienkou, že si nejakú detektívku prečítam a pri slovenskej novinke Ničoho sa neboj sa mi naskytla skvelá príležitosť.

Hoci vám nedokážem podať skúsený názor milovníka žánru, ani knihu porovnať s ďalšími, pokúsim sa vám ju čo najlepšie priblížiť a podelím sa s vami o svoje dojmy z čítania.

V Bostone niekto zavraždí ženu, po smrti ju zohaví a ako odkaz po sebe zanechá fľašu, putá a ružu. Keď sa detektívka D. D. Warrenová po zotmení vráti na miesto činu, stretne sa s vrahom. Okrem zapraskania podlahy a tichej uspávanky si neskôr na nič z tej noci nespomína. Vystrelila však zo služobnej zbrane a pri páde zo schodov si vážne poranila ľavú ruku.

Zoznamuje sa s psychiatričkou Adeline Glenovou, ktorá je odborníčkou na bolesť - až na to, že ju pre svoju genetickú dispozíciu sama vôbec necíti. Navyše je dcérou mŕtveho sériového vraha Harryho Daya a sestrou smutne preslávenej vrahyne Shany Dayovej, odsúdenej na doživotie.

Vrah čoskoro udrie znova a spojenie s vraždami Harryho Daya je neprehliadnuteľné. D. D. sa síce ešte nevrátila do práce a nevládze vziať na ruky vlastné dieťa, no je rozhodnutá vraha s ružou dostať...

Dej knihy sa začína priamo na mieste činu, na zdĺhavý úvod nezostáva čas. Namiesto toho čitateľa zasiahne pochmúrna, trochu desivá atmosféra, kopa otázok a niekoľko nechutných detailov. Žiaden zo zmienených aspektov nezmizne ani v ďalších častiach knihy.

Lisa Gardnerová je skúsená autorka, ktorá dokáže písať jednoducho, čitateľne a nenudí.  Na vyrozprávanie tohto príbehu si zvolila dva pohľady. V tretej osobe sa zameriava na detektívku D. D. a jej snahu vyrovnať sa so všetkým, čo sa na ňu zosypalo, a zároveň nám pomocou prvej osoby dáva možnosť nahliadnuť do hlavy Adeline Glenovej. Na vystupňovanie zvedavosti a dotvorenie atmosféry slúžia krátke úryvky spojené so samotným vrahom.

Práve postavy boli podľa mňa obrovským kladom knihy. Páčilo sa mi, že boli veľmi prepracované. Všetci mali svoje nedokonalosti a v mnohých prípadoch mali od normálnosti ďaleko, no dokázali sa mi dostať pod kožu a ich osudy ma zaujímali. 

Fascinovala ma Adeline so svojou zvláštnou poruchou a detstvom, ktoré ju navždy poznačilo. Ešte o čosi viac ma fascinovala jej sestra Shana, manipulatívna, unudená a deprimovaná psychopatka, pri ktorej nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Dokázala príbeh poriadne osviežiť a zamotať. Sympatickú detektívku D. D. som si však obľúbila úplne prvú a celý čas som jej držala palce.

Dobre vykreslené postavy nie sú jediným pozitívom knihy. Ako som už spomínala, Lisa rozhodne vie, čo robí. Zápletka pozostáva z viacerých línií a je veľmi dobre premyslená. Okrem pokojných pasáží plných domnienok a otáznikov zakomponovala autorka do príbehu tiež akčné scény a, samozrejme, všetko vystupňovala vo veľkom finále.

Aj keď sa kniha čítala rýchlo, bola som nadšená postavami a zvedavá na rozuzlenie, priznám sa, že ma inak nechala emocionálne chladnou. Rozhodne som si od napätia netrhala vlasy a od samotného záveru som čakala čosi... iné. Nehovoriac o tom, že som mala chvíľu problém naladiť sa na tú správnu vlnu, a hoci sa autorka - našťastie pre mňa - v nechutných podrobnostiach zbytočne nerýpala, spočiatku mi boli trochu nepríjemné.

Môj výsledný dojem teda nie je natoľko nadšený, aby som pri hodnotení použila štyri hviezdičky, no kniha má rozhodne mnoho silných stránok a bolo to zaujímavé čítanie. Udeľujem jej teda 3,5* a verím, že sa nájdu ľudia, ktorým sa bude páčiť viac než mne.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.

Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

7 komentárov:

  1. Knížka vypadá zajímavě, sama jsem zatím moc pochmurných knížek nečetla. Až někdy na něco podobného budu mít chuť, třeba se k ní dostanu, díky za tip. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Po pravdě jsem se v anotaci lehce ztrácela, ale příběh jako takový mě rozhodně zaujal. Je neobyčejný a dobře napsané postavy jsou v každé knížce zkrátka základem :)) hezká recenze ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) To ma mrzí, že si sa strácala, ja som oficiálnu anotáciu popravde pochopila až po prečítaní knihy.:D Snažila som sa teda dej priblížiť vlastnými slovami čo najpochopiteľnejšie, ale asi to tak úplne nevyšlo.:D

      Odstrániť
  3. Tie nechutné detaily by som z knihy najradšej vyškrtla.
    Skoro som zistila, kto je vrah, takže ja som to čítala iba kvôli tomu, lebo som chcela zistiť, prečo to robil. Niežeby tam žiadne napätie nebolo, no aj ja som čakala viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja že vadia len mne.:D
      Aha.:) Tak mne to zase nedošlo.:D

      Odstrániť
  4. Pre mňa osobne to bola jedna z najlepších detektívok, čo som čítala. S čím si to porovnávala, keď pre teba "len" nadpriemerná? :)
    Mne sa páči, keď má v sebe detektívka kopec psychológie, aj keď uznávam, že to nemusí baviť 100% každého :)

    OdpovedaťOdstrániť