22/12/2014

Sarah J. Maas - Throne of Glass (#1, #2, #3)

Popravde, túto sériu som dlho neplánovala vôbec čítať a prekvapilo ma, ako veľmi som si ju napokon obľúbila. Práve preto sa s vami chcem podeliť o svoje dojmy z prvých troch kníh série - samozrejme bez spoilerov.

Osemnásťročná Celaena Sardothien, notoricky známa nájomná vrahyňa z Adarlanu, si odsluhuje svoj trest v tvrdých podmienkach pracovaného táboru Endovier. Má tam stráviť celý zvyšok života, čo v soľných baniach Endovieru nikdy nie je dlho.

Potom sa však objaví kapitán Chaol Westfall a dovedie ju pred korunného princa Doriana, ktorý jej ponúkne dohodu - po niekoľkých rokoch vraždenia pre kráľa bude slobodná. Aby sa ale stala kráľovskou nájomnou vrahyňou, musí najprv zvíťaziť v turnaji ako princova šampiónka.

Celaena sa chytí svojej šance a odchádza na dvor, kde ju čaká veľa trénovania s Chaolom a, samozrejme, samotný turnaj. Problém nastane, keď niekto začne brutálne vraždiť súťažiacich...

...no táto pomerne jednoduchá zápletka je len úvodom do veľkého príbehu kráľovstiev, ktoré si podmanil tyranský kráľ z Adarlanu. Ako séria pokračuje, objavuje sa veľa nových postáv, množstvo podvodov, mágie, tragédií a odhalení, ktoré by ste na začiatku rozhodne nečakali.

Už na začiatku prvého dielu však bolo jasné, že mi maximálne vyhovuje štýl, ktorým Sarah J. Maas píše. Je jednoducho úžasný, do jej slov som sa dokázala ponoriť a napriek tomu, že sa v knihe veľa nedialo, vôbec som sa nenudila. Áno, bol tam nejaký turnaj, povraždení súperi a nechápte ma zle, záverečná akcia bola skvelá, ale...

Throne of Glass ma spočiatku očarilo najmä fascinujúcim svetom, postavami a vzťahmi medzi nimi. Tie sa totiž vyvíjali pomaly, boli uveriteľné, romantická línia nebola prehnaná, autorka sa vyhla tradičnému milostnému trojuholníku a navyše tu svoju úlohu zohrávalo aj priateľstvo.

Viem, že mnohí majú problém s hlavnou hrdinkou, pretože sa im zdá príliš dokonalá alebo otravná. Netvrdím, že je Celaena bezchybná protagonistka. Sarah ju napísala tak, že ma to skrátka netrápilo a držala som jej palce. Ak vás to však povzbudí, ona i všetci ostatní prejdú v priebehu série výrazným vývojom.

Pri čítaní druhého dielu, Crown of Midnight, som sa opäť nesmierne bavila a nadchýnala prepracovaným jedinečným svetom. Nesklamal ma ani vývoj vzťahov medzi postavami, práve naopak. Ako som už spomínala, celá zápletka začala naberať na hĺbke a komplikovanosti. Do toho prirátajte jeden dramatický zvrat, ktorý som vážne nečakala.

Napriek tomu som knihe udelila "len" 4,5*, pretože tentoraz som už naozaj očakávala viac akcie a isté dôležité odhalenie, ktoré sa malo postarať o šokujúci záver, som čakala.

Moju miernu nespokojnosť ale úplne vymazal tretí diel, Heir of Fire. Ani náhodou to nie je krátka kniha, no hltala som každé slovo. Tvrdila som, že v dvojke je všetko komplexnejšie? Tak tu to platí dvojnásobne! Sarah nás spolu s Celaenou vzala do nových kútov svojho sveta, dočkali sme sa mnohých napínavých chvíľ, zásadných zmien a navyše sa rozšíril okruh postáv a zväčšil počet pohľadov.

Práve k postavám sa ešte musím vyjadriť. Keď som sa v jednotke zoznámila s Dorianom a Chaolom, bola som šokovaná, že niekto dokázal napísať dvoch mužských hrdinov, ktorí sú úplne odlišní, vôbec nie sú dokonalí a pritom som si ich oboch zamilovala. Potom prišlo Heir of Fire a Sarah priviedla na scénu Rowana, ktorý ma dostal hádam ešte viac. (Celaena má našťastie vo svojich pocitoch jasnejšie než ja a nikoho nevodí za nos.) Nehovoriac o tom, že v tomto prípade sú skvelé aj ženské hrdinky...

Skrátka, ak ste túto sériu ešte nečítali, dajte jej šancu. Podľa možností aj druhému dielu. Ak nečítate v angličtine, nevadí - prvý diel vyjde budúci rok v slovenskom preklade u vydavateľstva Slovart a v českom preklade u CooBoo!




Obálky z goodreads.com
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

12 komentárov:

  1. S hodnotením úplne súhlasím, aj keď nechápem, prečo si o Celaene myslia, že je otravná :D podľa mňa je super :D Ja mám takéto hrdinka rada.
    Trojka sa mi tiež celkom páčila, len tie kapitoly s Manon má nebavili a niektoré som iba prelistovala, ale inak fajn. Neviem sa dočkať štvorky a som fakt naštvaná na autorku za to, čo spravila Dorianovi :(:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj podľa mňa je super, ale čítala som už dosť sťažností.:D
      Manom ma niekedy tiež až tak nebavila, ale časom som si zvykla.:D Tiež sa neviem dočkať štvorky a to s Dorianom bolo proste kruté.:/

      Odstrániť
    2. Čo ja viem, ja som si na Manon postupne ešte viac odvykala :D divné, nie? :D Nemusela by byť v štvorke tak často, nebude mi chýbať :D

      Odstrániť
    3. Ktovie, ako bude vyzerať štvorka.:D

      Odstrániť
  2. super recenzia, tak teraz som fakt na sériu navnadená :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak jo, já ten první díl prostě musím zvládnout do konce roku přečíst, fakt jo! :D Nebo aspoň za to volno. Musím, musím a musím! :D Hlavně na to mám i obrovskou chuť, obzvlášť po tvé recenzi, že budu pekelně naštvaná, pokud se konečně neseznámím s těmi postavami, které jsou podle všech tak boží. :D Tak mi drž palce, ať se k tomu dostanu! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ánoo, to je správny prístup.:D Rozhodneš musíš a palce ti držím.:) Som rada, že ťa moja recenzia povzbudila.:D
      Nezabudni ma potom informovať! Len dúfam, že sa ti to bude páčiť.:D

      Odstrániť
  4. Budúci rok si už musím prečítať aspoň prvú časť. Musím! Najlepšie ešte kým vyjde v preklade, lebo potom to bude úplne všade a mňa tá chuť prejde, aj keď kniha ako taká môže byť dobrá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak sa mi to páči!:D Rozhodne by bola škoda, keby si ju nečítala iba kvôli rozruchu, ktorý podľa mňa príde...:D Takže do tohoo.:D (Snáď mi tú sériu zase neofrfleš, ehem.:DD)

      Odstrániť
    2. To už zaručiť neviem, lebo ja som očividne čitateľ-ničiteľ :D :D Ale veeeeeeeeľmi nerada by som to ofrflala, lebo to znie konečne ako niečo naozaj kvalitné, len sa odhodlať a pustiť sa do toho :)

      Odstrániť
    3. Že čitateľ-ničiteľ...:D Ale si.:DD No začínam sa modliť.:D Veď by si aj teraz mohla, keď si sa dotrápila s Lick či?O:)

      Odstrániť