04/01/2015

Brandon Sanderson - Metalurg (#1)

Brandon Sanderson je veľmi multifunkčný autor - podujal sa na dopísanie fantasy ságy Koleso času, má rozpísaných niekoľko fantasy sérií pre dospelých a nováčik nie je ani v oblasti literatúry pre mladých. Minulý rok u nás vo vydavateľstve Slovart vyšla jeho skvelá YA fantasy kniha Ritmatik. Ak si však myslíte, že Metalurg sa nesie v podobnom duchu, mýlite sa.

Pred desiatimi rokmi sa na oblohe objavila Katastrofa v dôsledku čoho sa niektorí ľudia začali meniť. Získali nadprirodzené schopnosti a začali si hovoriť Epici. Zabudnite však na predstavu dobrých superhrdinov, ktorí ochotne a oduševnene pomáhajú ľuďom. Epici sú skazení, sebeckí zloduchovia, ktorým je ťažké vzdorovať, pretože sú príliš silní.

Napriek tomu sa nájde organizácia, ktorá boj o slobodu ešte nevzdala. Nazývajú sa Pomstitelia a práve k nim chce patriť hlavný hrdina David. Davidov jediný zmysel života je pomsta - chce zabiť Metalurga, neporaziteľného Epika, ktorý mu kedysi zavraždil otca. Verí, že to dokáže, lebo ako jediný pozná Metalurgovo tajomstvo - videl ho krvácať a je rozhodnutý vidieť to znovu.

V Ritmatikovi nám autor predostrel nesmierne originálny, fascinujúci svet a systém mágie, no na poriadnu akciu či dychberúce zvraty by ste čakali zbytočne. Metalurg je pravé akčné post-apokalyptické sci-fi, takže ak si namiesto prepracovaného prostredia potrpíte skôr na poriadne rýchlu divokú jazdu, táto kniha je pre vás ako stvorená. Ak vám vyhovujú obe alternatívy, rovnako ako mne, pokojne dajte Sandersonovi šancu presvedčiť vás, že zvládne excelentne napísať oboje.

Nápad, na ktorom je vystavaný Metalurg, možno nie je od základu výnimočný, ale autor ho ozvláštnil vlastnými detailmi i novými pojmami, čiže sa v konečnom dôsledku nie je na čo sťažovať. Tie najdôležitejšie informácie sú nám podsúvané postupne a len tak mimochodom, vôbec nespomaľujú dej. Žiadne časti s obšírnymi vysvetleniami sa v texte nevyskytujú.

Márne by ste hľadali aj rozsiahle pasáže zamerané na vzťahy medzi postavami, zdĺhavé opisy či filozofické úvahy, to pre príbeh skrátka nie je dôležité. Metalurg je plný akčných scén a môžete sa tešiť tiež na niekoľko skvelých prekvapivých zvratov. Dej plynie veľmi svižne, stránky ubúdajú jedna radosť a na nudu skrátka neostáva priestor.

O to úžasnejšie je, že sa autorovi popri všetkých tých udalostiach podarilo zároveň stvoriť zaujímavé, rozmanité postavy, ktoré vôbec nepôsobia plocho. Príbeh je písaný z pohľadu hlavného hrdinu Davida, ktorého som si obľúbila a vždy ma pobavili jeho nevydarené metafory i prirovnania. Vďaka nemu a ostatným sa v diele sem-tam vyskytol ľahký, príjemný humor. Vhodne odľahčil inak serióznu atmosféru a všetko príjemne oživil.

Môžete si povedať, že je Metalurg "len ďalšie sci-fi", prípadne, že "si radšej pozriete podobne ladený film", no bola by to chyba. Brandon je skúsený autor a vytvoril inteligentný, vyvážený príbeh, ktorý sa nesmierne ľahko číta a obsahuje akurátnu dávku prekvapení i humoru. V konečnom dôsledku podľa mňa s ostatnými YA post-apo knihami nesplýva. Otázkou je, či máte na tento žáner náladu.

Knihe dávam 4,5* s tým, že ešte donedávna by to bol plný počet. (Poslednú polhviezdičku som si začala schovávať pre knihy, ktoré ma výrazne emocionálne zasiahnu.)


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Knihu mi poslalo vydavateľstvo Slovart ako uvítací darček - týmto im veľmi pekne ďakujem.

Obálka z slovart.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

21 komentárov:

  1. Pěkná recenze. A hodně ji mě potěšila, že je právě na tuhle knihu, která mě zaujala, už v tvém knižním souhrnu :D. Docela ráda bych ji u nás sehnala... třeba na ní někde narazím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, ďakujem, som rada, že som ťa mohla takto potešiť.:D Bude vychádzať aj u vás, takže skôr či neskôr sa k nej hádam dostaneš... Ale podotýkam, že naše vydanie vyzerá skvele!:D

      Odstrániť
  2. Super recenzia. Teraz už si len musím zohnať knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Stále neviem, či po knihe siahnúť. :) Nejako sa obávam témy, no nevyzerá zle.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňa Metalurg veľmi zaujal, tak sa k nemu snáď raz dostanem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja zase pre zmenu nepoznám Den Trifidů.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja by som sa k Metalurgovi mala najbližšie dostať, minimálne kvôli tomu spracovaniu obálky a strán, v kníhkupectve som sa nemohla vynadívať :D Ja určite raz za čas takéto akčáky vo vlastnom svete môžem, skvele sa pri tom odreagujem a verím, že tomu nebude inak ani pri tuto Metalurgovi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyzerá skvele a aj sa príjemne číta, nie ako niektoré anglické paperbacky.:D Nemalo by.:)

      Odstrániť
  7. Vypýtala som si na Vianoce 8) Teším sa na ňu, vyzerá super 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pěkná recenze, rozhodně se na to teď těším zase o kousek víc. :) Doufám, že to u nás vydají nejdéle do toho února, bylo by fajn, kdybych si to mohla pořídit k narozeninám, jop. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada.:) Tak budem držať palce, aby ti ten plán vyšiel a kniha ti sadla.:)

      Odstrániť
  9. Páni, ta vypadá dobře! :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Knihu neznám, ale vypadá moc dobře, včetně té krásné obálky!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Knížku neznám, ale zaujala mě :) Má krásnou obálku a i anotace vypadá slibně :)

    OdpovedaťOdstrániť