14/03/2015

Cora Carmack - Zbohom, nevinnosť (#1)

Cora Carmack má na konte už niekoľko kníh. Zbohom, nevinnosť (známe tiež ako Losing it) je prvý diel voľne nadväzujúcej trilógie. Kniha bola pôvodne self-published, no vďaka svojmu úspechu si rýchlo našla cestu aj k tradičnému vydaniu. Keďže sa jedná o jednu zo skorších a dosť obľúbených "new adultiek", rozhodla som sa rozšíriť si obzory a dať jej šancu v čerstvom slovenskom preklade.

Bliss Edwardsová je vysokoškoláčka, ktorá študuje herectvo a má jeden veľký problém - ešte stále je panna! Rozhodne sa, že to jednoducho musí zmeniť a ako riešenie jej má poslúžiť románik na jednu noc.

Nanešťastie pre Bliss, veci nejdú úplne podľa plánu. V poslednej chvíli totiž spanikári a utečie s katastrofálnou výhovorkou, nechávajúc v posteli nahého, zmäteného sexy Brita. A ako by to nebolo dosť trápne, na ďalší deň sa dozvie, že je to jej nový učiteľ... Bliss s Garrickom sa síce rýchlo zhodnú na tom, že sa budú správať, ako keby sa nič nestalo, ale naozaj to dokážu? (Pomôcka: Samozrejme, že nie, veď o čom by sme inak čítali?)

Na začiatok by som rada zmienila, že úplne chápem, prečo je Cora Carmack obľúbená. Dokáže písať naozaj nesmierne čitateľne. Jej štýl je síce skôr jednoduchý, no knihu som doslova zhltla a to je pre mňa pri oddychovej literatúre dôležité.

Áno, Zbohom, nevinnosť rozhodne klasifikujem ako oddychovku, ibaže veľmi príjemnú. Pozdával sa mi nápad so štúdiom herectva, ktorý je síce v pozadí, no bola mu venovaná viac než jedna veta i reálny, neprehnaný pohľad na život mladých ľudí. Navyše v knihe nechýbal humor, ktorý správne odľahčoval  atmosféru a dotváral celkový zážitok z čítania.

Hlavná hrdinka Bliss je sympatické, pohodové a také správne šibnuté dievča. Nedokázala som sa s ňou síce stotožniť, ale obľúbila som si ju. Čo sa týka nášho hlavného hrdinu Garricka, má u mňa plusové body za britský prízvuk, inak ma bohužiaľ nijako zvlášť neoslovil. Na druhej strane - ani ma neiritoval, čo je tiež úspech, a mnohé ďalšie čitateľky si ho zamilovali. Bliss na mňa z ich dvojice pôsobila ako tá uveriteľnejšia, Garrick bol miestami azda až príliš bezchybný. Ich vzťah sa rozvíjal prijateľným tempom, a hoci si milovníci romantických chvíľok i menších klišé prídu na svoje, autorka sa našťastie vyvarovala prílišného "presladenia".

Tváriť sa, že celý príbeh nie je veľmi jednoduchý a priamočiary by bolo zbytočné. Zbohom, nevinnosť je skrátka dobre napísaná love-story s niekoľkými vtipnými prvkami, ale bez nejakej väčšej zápletky. Autorka do nej nezahrnula ani žiadne "dramatické tajomstvá" či "temnú minulosť", čo môže v tomto žánri na slovenskom trhu zapôsobiť ako vhodné osvieženie.

Pokiaľ máte teda podobné príbehy radi alebo skrátka túžite vypnúť pri niečom nenáročnom, a zároveň nie hlúpom, Zbohom, nevinnosť je bezpochyby dobrá voľba. Osobne knihu považujem za fajn čítanie, no nedokážem jej udeliť viac ako pekné 3 hviezdičky. Každopádne, verím, že svoju cieľovú skupinu si nájde a popritom možno niektorých príjemne prekvapí.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

4 komentáre:

  1. Veľmi pekná recenzia. :)
    Knihu mám už dlhšie vyhliadnutú, aj keď väčšinu čitateľov úplne neohúrila a hodnotili ju podobne ako ty, ale ja si myslím, že mne to postačí. Mám rada také oddychové knihy, pri ktorých sa aj zasmejem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Konečne kniha, ktorú som čítala! :D Aj keď si ju teda detailne už nepamätám, s tvojím hodnotením v podstate súhlasím a aj v počte hviezdičiek sme sa zhodli :P

    OdpovedaťOdstrániť