31/03/2015

Knižný súhrn: Marec 2015

V marci som prečítala...

...15 kníh, z toho 12 v slovenčine, 3 v angličtine a žiadnu v češtine:

1. František Švantner: Malka - sj
2. *Zuzka Šulajová: Džínsový denník 2 (#2) - sj*
3. Alice Oseman: Solitaire - sj - recenzia
4. Cora Carmack: Zbohom, nevinnosť (#1) - sj - recenzia
5. Ivan Stodola: Bačova žena - sj
6. Július Barč-Ivan: Matka - sj
7. Rick Riordan: Neptúnov syn (#2) - sj
8. Ivan Bukovčan: Kým kohút nezaspieva - sj
9. Richelle Mead: The Fiery Heart (#4) - aj
10. Douglas Adams: Stopárov sprievodca galaxiou (#1) - sj
11. Franz Kafka: Premena - sj
12. Sofokles: Antigona - sj
13. Dušan Dušek: Kufor na sny - sj
14. Richelle Mead: Silver Shadows (#5) - aj
15. Cassandra Clare: The Lost Herondale (#2) - aj


Môj knižný marec sa niesol v znamení povinného čítania a krátkych kníh (poviedok, noviel, divadelných hier). Práve preto je zoznam prečítaných kníh dlhší ako zvyčajne a výrazne v ňom prevažuje slovenčina.

Čo sa týka povinného čítania, úspešne som prečítala Malku (divná záležitosť), Bačovu ženu, Matku, Kým kohút nezaspieva (pozitívum drámy: minimum opisov), Premenu (bolestivých tridsať strán...), Antigonu (prekvapivo fajn) a poviedkovú zbierku Kufor na sny (ešte väčšie trápenie než Premena). 

Okrem toho som si dala re-reading druhého Džínsového denníku, ktorý sa, podobne ako prvá kniha, zaradil medzi moje sladké guilty pleasures. Nasledovalo contemporary z úplne iného súdka, Solitaire, viac sa dočítate v mojej recenzii.

Potom som sa opäť na nejakých dvesto strán vrátila k romantike - prečítala som jednu zo starších new adult kníh, Zbohom, nevinnosť. Považujem ju za perfektnú oddychovku a ocenila som najmä zmysel pre humor, ktorý autorke rozhodne nechýba. Viac si môžete prečítať v recenzii.

Rick Riordan ma v marci znovu presvedčil o tom, aký je geniálny spisovateľ. Prečítala som totiž druhý diel Bohov Olympu s názvom Neptúnov syn. Nemám veľmi čo dodať, hádam len, že sa teším, kedy sa mi do rúk dostane tretí diel!

Po dlhom odkladaní prišiel rad i na sériu Bloodlines od Richelle Mead. Úspešne som prečítala štvrtý a o čosi neskôr aj piaty diel. The Fiery Heart a Silver Shadows majú dosť spoločné - v oboch prípadoch som bola celý čas mierne sklamaná a môj dojem vylepšil až záver. V päťke mi dokonca začal liezť na nervy môj bývalý miláčik, Adrian. Úprimne sa obávam, čo si pre nás Richelle prichystala vo veľkom finále...

Pred nedávnom som usúdila, že by nebolo zlé prečítať si občas niečo staršie a známe. Za obeť mi padla kniha Stopárov sprievodca galaxiou. Po prečítaní môžem povedať, že chápem, čo sa ľuďom na sérii páči - je taká správne šialená a vtipná. Do čítania som sa však musela nútiť a bez pokračovania sa zrejme zaobídem.

Ako poslednú som prečítala novú poviedku z Tales from the Shadowhunter Academy, The Lost Herondale. Po prvej poviedke som mala pomerne vysoké očakávania, ktoré tento príbeh úplne nesplnil, ale stále platí, že mi poviedka z môjho obľúbeného sveta Tieňolovcov dokáže zlepšiť náladu.

Aký bol váš knižný marec, čo zaujímavé ste prečítali?

11 komentárov:

  1. Ja som v marci prečítala až dve knihy (shame on me, hlavne že desať ďalších mám rozčítaných :D) a v tvojom zozname sa zhodujeme až v troch knihách, dve z nich sú povinné čítanie :D :D Počítala by som aj Dušeka, ale od toho sme čítali len vybrané poviedky a úprimne si nespomínam, z ktorej z tých jeho tisíc zbierok boli :D Inak mne sa Faking it páčilo asi takisto ako Losing it, ak si dobre spomínam, ale aj tak som zvedavá na tvoj názor, ak sa rozhodneš prečítať si to :) A ospravedlňujem sa za ten zmazaný komentár, ale bola v ňom chyba :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha, kým sa neprebojujem cez povinné čítanie, budeme mať aspoň niečo spoločné.:D Ja som dúfala, že budeme mať tiež vybrané poviedky. Tak som sa na to pýtala slovenčinárky a ona že "hm, prečítajte si to celé, sú krátke"... -_-
      Uvidím, nie je to nejaká šialená priorita, ale prečítala by som si to, prečo nie.:)

      Odstrániť
    2. Tak naša bola často veľkorysá a na zoznam nám vypísala nejakých 5 konkrétnych poviedok a k tomu + desať podľa vlastného výberu :D Ale interpretovať dvojstranovú poviedku na päť strán nie je až taká sranda :D A som zvedavá, čo ďalšie ešte máte na tom zozname a v čom sa ešte zhodneme :D

      Odstrániť
  2. Mně ten březen vlastně utekl neuvěřitelně rychle a tak nějak mi splývá dohromady. Uf.
    Jinak jsi toho teda přečetla vážně dost! Proměnu ti nezávidím, z té jsem měla hroznou depresi, když jsem ji četla. Že se ti líbil Neptunův syn, to jsem moc ráda! :) Já sama se hodně těším, až budu mít čas a budu si moci přečíst ten poslední díl. Sice jsem si myslela, že to stihnu dřív, než vyjde v češtině, ale co se dá dělat. :D
    Losing it je fakt milá oddechovka, já sama jsem se u ní upřímně bavila. Ráda si časem přečtu pokračování. :) O vydání v češtině sice nic nevím, ale vždycky můžu sáhnout po té angličtině, že jo. :)
    Já jsem toho v březnu zas tolik nepřečetla. Důvodů jsem k tomu měla víc, ale určitě za to mohl i nedostatek času. Nejlepší knihou měsíce pro mě bylo Zmizení od Soukupové, to bylo hrozně dobré. A líbilo se mi i Příliš mnoho Kateřin, díky té knížce se určitě podívám na další knížky od Greena. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak depresiu som zase nemala, ale nepríjemné pocity rozhodne.:D Držím palce, aby si si na ten posledný diel našla čím skôr čas.:) A ja na tretí.:D
      Tiež by som sa k nemu časom rada dostala.:) Hm... prvý diel u vás vyšiel, nie? Dvojka nebude? :O
      To rada počujem, Greena zbožňujem.:) Konkrétne na Kataríny sa ešte len chystám, možno ma popoženie vydanie v slovenčine.:D

      Odstrániť
  3. To si toho stihla dosť :D Inak, Premena zabíjala aj mňa, ale Malka je pecková, zbožňujem prózu naturizmu :D
    Inak, tebe sa tie obálky na Zbohom nevinnosť a Klamanie páčia? Lebo akože nie sú najhoršie, ale neviem si zvyknúť :D
    Môj mesiac sa niesol v znamení high fantasy, ešte stále čítam Red Queen a hoci je to výborná kniha, už to čítam trochu dlhšie a mám chuť na niečo jednoduché pri čom vypnem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, ja som s naturizmom tak celkom nesadla... Keď už, viac sa mi páčili Tri gaštanové kone alebo Drak sa vracia.:D
      Hm, tak nejaký skvost to nie je ani v jednom prípade, ale sú mi sympatickejšie ako originálne.:D
      High fantasy by som sa chcela tiež trochu viac povenovať.:) Chápem.:D

      Odstrániť
  4. Ej, ej!! Kde berieš ten čas toľko čítať?? Ja som rada, keď sa doplazím po škole domov a spím viac ako 7 hodín. (Ako, ja viem, že som na výške, ale bez 8 hodín spánku som mimo). Fakt, daj mi nejaké tipy na time-management. :D Inak na Zbohom nevinnosť sa chystám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým spánkom ťa chápem, ja potrebujem skoro 9 hodín, aby som bola úplne šťastná.:D
      Haha, tipy na time-management...:D Neviem, skrátka využívam každú voľnú chvíľu, aby som čo najrýchlejšie pohla s povinnosťami do školy, všetko robím pravidelne a priebežne, snažím sa čo najmenej strácať čas zbytočnosťami a po večeroch mi vždy ostane čas čítať si. Plus keď viem o nejakej voľnej hodine v škole, vezmem si knihu/čítačku.:D A samozrejme - víkendy to istia. Napriek tomu nemám pocit, že čítam nejako závratne veľa, marec bol skôr výnimkou a prečítala som dosť veľa krátkych diel.:)
      Tak hádam sa ti bude páčiť.:)

      Odstrániť
  5. som rada že niesom jediná ktorá miluje džínsový denník. Aj ja ho dokážem čítať stále dokola TheBookLady

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ja som ho čítala druhýkrát len preto, lebo som si ho nepamätala a hlavne som bola vtedy dieťa s úplne iným vkusom...:D Ale je rozhodne fajn.:)

      Odstrániť