25/04/2015

Shane Kuhn - Zabi svojho šéfa (#1)

V zahraničí je tento thriller známy pod dvomi názvami - The Intern's Handbook (Príručka stážistu) a Kill Your Boss (Zabi svojho šéfa). Osobne sa mi viac páči názov The Intern's Handbook - je pre mňa zaujímavejší a výstižnejší. Každopádne, názov nie je to, na čom pri knihe skutočne záleží a dielu Shana Kuhna na kvalite rozhodne neuberá.

John Lago je skúsený a zručný nájomný vrah. Pod záštitou fiktívnej spoločnosti Ľudské zdroje, a. s., sa ako stážista infiltruje do rôznych firiem - stážisti sú totiž prakticky neviditeľní a na ich mená by si nikto nespomenul ani omylom. To im umožňuje rafinovane odstrániť vysokopostavených skorumpovaných šéfov.

Vo veku dvadsaťpäť rokov však Lago stojí pred svojou poslednou úlohou. Kvôli nej sa stáva stážistom v prestížnej advokátskej kancelárii na Manhattane. Jeho cieľom je jeden z trojice majiteľov, no nevie ktorý. Navyše John vo firme nie je jedinou osobou s falošnou identitou - do cesty sa mu postaví agentka FBI.

Hádam, že je načase vysvetliť, prečo by som hlasovala za názov "Príručka stážistu". Z jednoduchého dôvodu - práve tým totiž kniha je. Hlavný hrdina John Lago nerozpráva len o súčasných udalostiach, ale zároveň spomína na mnohé predchádzajúce úlohy, hodnotí veci z pohľadu skúseného nájomného vraha a dáva tipy svojim potencionálnym nasledovníkom. Táto netradične zvolená forma sa mi veľmi páčila a dodávala príbehu akúsi šťavu a odlišnosť. Shane Kuhn navyše píše naozaj dobre, takže som nemala problém začítať sa.

John Lago rozhodne nie je typický kladný hrdina a vykonal mnoho strašných vecí, ktoré sa podľa mňa len ťažko dajú ospravedlniť jeho minulosťou. Skrátka, od perfektného má ďaleko. Napriek tomu nie je úplne stratený prípad a práve to mi umožnilo si ho svojím spôsobom obľúbiť. Jeho charakter je tiež dostatočne komplexný a prepracovaný, čo platí aj o ostatných postavách.

Hoci by mal byť tento príbeh v podstate jednoduchý, nenechajte sa zmiasť anotáciou. Autor nám totiž svoje spisovateľské schopnosti dokázal nielen skvelým štýlom písania, netradičných nápadom a vydarenými postavami, ale tiež poriadnymi zvratmi. Dokázal šikovne dodať dôležitosť veciam, ktoré som pôvodne považovala za úplne nepodstatné a všetko poriadne zamotať.

V tejto knihe nájdete veľa akcie, bojov, krvi i smrti, no tiež pokojné scény a svojský humor. Nechýba ani netypická zápletka spojená s láskou. Najväčšmi ma však potešilo veľké prekvapenie pred koncom, ktoré poriadne okorenilo poslednú časť knihy. So samotným záverom som tiež spokojná. Vzhľadom na to, že sa jedná o sériu, nie je Johnov príbeh úplne uzavretý, no kniha rozhodne ukončila určitú etapu jeho života a to mi stačilo.

Ako ste mohli postretnúť, nemám prakticky žiadne objektívne výhrady. Zabi svojho šéfa je kvalitne napísaný thriller, ktorý zaujme fanúšikov tohto žánru a zároveň má potenciál osloviť aj iných čitateľov. Napriek všetkému som sa rozhodla dať knihe 4,5*, pretože ma emocionálne nezasiahla a nedokázala si tak úplne získať moje čitateľské srdce - hádam, že thrillery pre mňa jednoducho nie sú to pravé orechové.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

9 komentárov:

  1. Tak toto je určite niečo pre mňa. Ja trilery zbožňujem a keď si ty, ktorej obľúbený žáner to nie je, dala knihe skoro plný počet, musí to byť kvalitný príbeh, ktorý si idem hneď pridať do poličky na goodreads :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si myslím, že by sa ti kniha mala páčiť, tak snáď sa k nej dostaneš.:)

      Odstrániť
  2. Já jsem nedávno viděla Šéfy na zabití a docela se mi to s toutou knížkou spojilo:) :D I když je to vlastně o něčem úplně jiném. ^^
    Jinak knížka vypadá velmi dobře a příběh mě opravdu zaujal, i když nevím, jak moc by mě bavil- stejně jako ty, thrillery nejsou můj šálek kávy:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha vypadá hodně zajímavě, nejspíš ji přidám na seznam knih, které si chci přečíst :)
    Pěkná recenze.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělá recenze :) O knížce jsem do teď neslyšela, ale vypadá zajímavě :) A na nějaký thriller mám zrovna chuť, tak se po ní podívám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vďaka, snáď sa k nej naozaj dostaneš a bude sa ti páčiť.:) Haha, self-help sa mi s ňou nespojilo, ale chápem, prečo ti to napadlo!:D

    OdpovedaťOdstrániť