18/04/2015

Soman Chainani - Škola dobra a zla (#1)

Predpokladám, že väčšina z vás už počula o tomto netradičnom rozprávkovom príbehu z pera amerického autora menom Soman Chainani. Ak nie, rozhodne je vo vašom záujme zmeniť to! Pripomínam, že by sa celá trilógia mala dostať na filmové plátno a že je najnovšie dostupný aj preklad druhého dielu.

Sophie a Agatha bývajú v Gavaldone, zvláštnom mestečku uprostred lesov, z ktorého každé štyri roky zmiznú dve deti - unáša ich tajomný riaditeľ do Školy dobra a zla a ich tváre sa neskôr objavujú v rozprávkových knihách.

Väčšina detí sa únosu bojí, Sophie sa však už nemôže dočkať, kedy sa konečne dostane do Školy dobra, kde sa z nej stane skutočná princezná a nájde si svojho vysnívaného princa, s ktorým budú navždy šťastní.

Ibaže napriek všetkým očakávaniam sa Sophie ocitá v Škole zla, zatiaľ čo miesto v Škole dobra sa ujde svojráznej Agathe, ktorá má od princeznej na míle ďaleko. Je jasné, že došlo k omylu, krásna Sophie predsa nie je žiadna bosorka! Alebo že by predsa...?

Nápad so Školou dobra a zla sa mi hneď zapáčil a myslela som si, že viem, čo mám od knihy očakávať. Mýlila som sa. Soman Chainani totiž poňal rozprávky svojsky a priam šokujúco. Samotný nápad je o dosť komplikovanejší a premyslenejší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, a ak čakáte pokojné štúdium netradičných predmetov, radšej na tú predstavu rýchlo zabudnite. 

Na vyučovanie sa síce spolu so Sophie a Agathou pozriete, no ani jedna z nich sa nevzdáva svojej predstavy o budúcnosti a odmietajú sa len tak prispôsobiť. V konečnom dôsledku vás teda táto kniha zoberie na fascinujúcu, napínavú jazdu plnú prekvapení a ponúkne vám komplexný, zamotaný príbeh. Autor zároveň svojim čitateľom nenásilne podsúva otázky, na koľko vlastne záleží na výzore, čo je krása, či ako definovať dobro a zlo. Potešilo ma, že sa v príbehu nezabudlo ani na priateľstvo.

Akciu mám síce rada, no v tomto prípade musím priznať, že sa mi niektoré zvraty v deji zdali až príliš rýchle a prehnané. Taktiež postavy mali tendenciu vyvíjať sa závratnou rýchlosťou, čo im následne uberalo na realistickosti. No rozhodne treba zmieniť, že ma bavilo o nich čítať, aj keď majú neuveriteľný talent na frustrujúce správanie. Najväčšmi ma dokázala rozčúliť do seba zahľadená Sophie a jednoznačne najviac som si obľúbila Agathu - bola neistá, miestami trochu naivná, ale zároveň odhodlaná a celkovo sympatická. Pozdávali sa mi i vedľajšie postavy. Mrzelo ma, že nedostali toľko priestoru, koľko by si zaslúžili, no na druhej strane sa toho v knihe beztak dialo viac než dosť, takže to chápem.

Škola dobra a zla síce nie je úplne dokonalá kniha, jedná sa však rozhodne o jedinečné a pútavé čítanie s príjemným bonusom v podobe vydarených ilustrácií. Autorovi tlieskam za neobyčajný nápad a akčné spracovanie a knihe dávam zaslúžené 4 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

10 komentárov:

  1. Teraz som si po prvýkrát prečítala anotáciu k tejto knihe a musím povedať, že to znie celkom zaujímavo :D Presvedčila ma aj tvoja recenzia, takže, hmm, pokúsim sa k tomu niekedy... raz... v budúcnosti... snáď... dostať...? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No... nedá sa povedať, že by to znelo nádejne, ale budem držať palce.:D

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze, na tuhle knihu se teprve chystám, ale snad se k ní brzy dostanu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja keď som otvárala knihu, fakt som netušila, do čoho idem. Ale prekvapilo ma to. Bola som v tom, že je to rozprávka pre deti, a potom ma niektoré tie veci a zvraty dosť šokovali. A rozmýšľala som nad tým, že toto by som asi malému decku čítať nedala. Ten prehnaný vývoj postáv vadil aj mne. Menili sa z kapitoly na kapitolu, ale inak to bola super jazda a som vážne zvedavá na dvojku. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, tiež knihu nepovažujem za vyslovene detskú literatúru.:D Na dvojku som tiež zvedavá, už ma čaká na stole.:)

      Odstrániť
  4. Na tuhle knihu jsem už namotána tolika recenzemi, že si ji asi fakt přečtu :) A to jsem to původně fakt neměla v plánu, příběh mě nějak nelákal, obálka taky ne.... :D Parádní recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělá recenze :) Knížku jsem zatím nečetla, ale doufám, že se k ní co nejdříve dostanu :) Nalákaly mě na ni samé pochvalné recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka.:) Veď mňa tiež povzbudzovali práve tie recenzie.:D Tak hádam sa k nej dostaneš a bude sa ti páčiť.:)

      Odstrániť