16/05/2015

Dmitry Glukhovsky - Budúcnosť

Budúcnosť ma zaujala okrem iného preto, že ju napísal súčasný ruský autor. Očakávala som strhujúci akčný sci-fi príbeh, pri ktorom mi vyše 500 strán uplynie ako voda... Hádam, že by som mala s takýmto odhadovaním prestať. Opäť som totiž dostala niečo úplne iné - a v istom zmysle aj čosi viac.

Nesmrteľnosť. Kedysi nedosiahnuteľný sen sa stal prirodzeným právom každého obyvateľa Európy. Večný život so sebou nanešťastie priniesol jeden zásadný problém - preľudnenie. Zo starej Európy sa rýchlo stala betónová džungľa plná gigantických mrakodrapov, vystavaných na základoch európskych miest.

Ani to však nestačilo, a preto bol zavedený Zákon voľby - ak chcete mať dieťa, jeden z rodičov sa musí vzdať života. Pochopiteľne, mnohí sa tomuto nariadeniu pokúšajú vyhnúť. Týchto previnilcov má na starosti bojový oddiel Falanga - rodiča potrestajú vpichnutím akcelerátora starnutia a protizákonne splodeného potomka odvedú do internátu.

Jan Nachtigal je pravou rukou veliteľa jednej z početných jednotiek Falangy. Akceptuje život taký, aký je a nechce veľa, len lepší plat a väčší byt. Napokon sa ale práve kvôli svojej práci dostáva do situácie, ktorá ho donúti prehodnotiť všetky svoje názory...

To, čo Dmitry Glukhovsky urobil s naším svetom, bolo brilantné. Využil zaujímavú myšlienku, že aj keby ľudia mohli žiť večne, naša Zem na to jednoducho nie je stavaná... A potom geniálne premyslel a prepracoval všetky detaily a mechanizmy. Celá spoločnosť a situácia sú vážne mimoriadne uveriteľné. No nemusíte sa obávať nezáživného uvedenia do obrazu, práve naopak - autor sa nás rozhodol hodiť rovno do deja a všetky potrebné informácie sa dozvedáme postupne po častiach.

Čítanie mi však sťažoval najmä spôsob, akým je kniha napísaná. Nájdete v nej niekoľko vážne dlhých viet, množstvo zamyslení, filozofovania a vnútorných monológov hlavného hrdinu... Spočiatku ma to dosť brzdilo, ale keď som si konečne zvykla a naladila sa na tú správnu vlnu, musela som oceniť, že autor rozobral z rôznych uhlov naozaj neľahké témy.

Spomenula som hlavného hrdinu. Rovnako ako prostredie, i Jan Nachtigal je mimoriadne realistický a vonkoncom nie je ukážkou tých najlepších ľudských vlastností. Na jednej strane je to, pochopiteľne, pozitívne, na strane druhej som si pobyt v jeho hlave bohvieako neužívala. Nevyhovovali mi ani miestami dosť nechutné opisy.

Budúcnosť sa z veľkej časti sústreďuje práve na Janov príbeh, jeho život, minulosť, pri tom však nezabúda na problémy okolitého sveta a ponúka nám možnosť zamyslieť sa nad náboženstvom, starobou, ľudstvom, deťmi... Navyše sa prostredníctvom tejto knihy stávame svedkami trochu zvláštnej, netradičnej lovestory. Poriadna akcia v nej našťastie tiež nechýba, obzvlášť na konci ma príbeh naozaj strhol.

Aby som to zhrnula, Budúcnosť vôbec nie je zlá kniha, hoci je o čosi pomalšia a náročnejšia na čítanie, ako som očakávala, a trvalo mi, kým som sa do nej skutočne ponorila. Práve preto je moje hodnotenie len 3.5*, no ak vás láka predstava realistického jednodielneho príbehu z premysleného sveta budúcnosti, ktorý vás donúti premýšľať, rozhodne dajte tejto knihe šancu.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Obálka z bux.sk

12 komentárov:

  1. Od tohto autora som čítala len Metro 2033 (či koľko) a bola to skvelá kniha. Podľa tvojej recenzie aj táto vyzerá celkom zaujímavo. Myslím, že by nebolo na škodu si ju prečítať a dať jej šancu :) Pekne napísané ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto by som si veľmi chcela prečítať. (Tlačím pred sebou riadnu hromadu toho, čo by som si chcela prečítať, asi to nie je nič nezvyčajné.) Parádna recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, hádam ti to vyjde!:) S tou hromadou to poznám.:D

      Odstrániť
  3. Metra 33/4 jsem četla, ale jinak ne. Recenze je moc pěkná, mám chuť si knihu přečíst.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to zaujímavo. Aj som nejaký čas rozmýšľala, že si knižku prečítam, ale keď som ju videla v kníhkupectve... neviem, nejako ma prešla chuť aj pri pohľade na tú hrúbku. V poslednej dobe sa mi hrubé knihy akosi nechcú čítať. :D Moja lenivosť nemá hranice. :D

    Inak brutálny dizajn. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To poznám, tiež mám na hrubé knihy náladu len niekedy.:D

      Úplne ho zbožňujem.:D Michelle je proste jednotka.:)

      Odstrániť
  5. Wow, knížku si okamžitě přidávám na seznam toho, co si chci přečíst! Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snáď sa ti bude páčiť, ak sa k nej dostaneš.:) Vďaka.

      Odstrániť
  6. Super nový vzhľad no a ku knihe... Metro 2033 sa mi od autora príliš nepáčilo a priznám sa, že som to nedočítala i keď som sa o to pokúšala viac krát. Ale táto kniha ma aj tak zaujala a keďže si ju v práci môžem zapožičať tak prinajhoršom nedočítam ani tú.
    A nechutné opisy? To ma dosť zaujalo ja mám rada nechutnosti a ak to nie je hlavne v krimi žánroch chýba mi to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Metro som nečítala, čiže knihy neviem porovnať... No, keď máš tú možnosť, stojí to aspoň za skúšku.:) Ja fanúšikom nechutností nie som, ale v knihe ich znesiem - s filmami je to horšie.:D

      Odstrániť