01/05/2015

Knižný súhrn: Apríl 2015

V apríli som prečítala...

...8 kníh, z toho 5 v slovenčine, 3 v angličtine a žiadnu v češtine:

1. Gemma Burgess: Baby z Brooklynu - Pia (#1) - sj - recenzia
2. Jandy Nelson: I'll Give You the Sun - aj
3. Marissa Meyer: Fairest (#3.5) - aj
4. Jozef Cíger Hronský: Jozef Mak - sj
5. Cassandra Clare & Holly Black: The Iron Trial (#1) - aj
6. Soman Chainani: Škola dobra a zla (#1) - sj - recenzia
7. Shane Kuhn: Zabi svojho šéfa (#1) - sj - recenzia
8. Jozef Cíger Hronský: Pisár Gráč - sj


V apríli sa mi s čítaním veľmi nedarilo, hlavne ku koncu mesiaca som prepadla novej seriálovej mánii, ktorá ma oberala o čas na knihy - začala som pozerať Reign. Napriek tomu sa mi podarilo prečítať a zrecenzovať perfektný príbeh zo života Báb z Brooklynu, konkrétne prvý diel Pia; prekvapivo dobrú a správne bláznivú knihu Škola dobra a zla & nápaditý, vtipný, akčný a zároveň šokujúci thriller Zabi svojho šéfa. Linky na recenzie nájdete o kúsok vyššie.

Trošku som tiež pokročila v povinnom čítaní, z môjho zoznamu sa mi podarilo vyškrtnúť dve diela od Hronského - Jozefa Maka a Pisára Gráča. Obe knihy mali lepšie aj horšie momenty, výsledný dojem bol však jednoznačný: konečne to mám za sebou a už sa k nim rozhodne nechcem vrátiť.

Našla som si čas i na niekoľko anglických kníh. Jednou z nich je I'll Give You the Sun. Na túto knihu som čítala veľa pozitívnych ohlasov a ostala som nepríjemne zaskočená tým, že sa mi spočiatku absolútne nepáčila. Našťastie som si postupne zvykla na autorkin netradičný štýl písania a dokázala som sa do tohto jedinečného príbehu ponoriť. Kniha odo mňa napokon dostala až 4*.

Za to krátka novela zo série The Lunar Chronicles, Fairest, získala len 3.5*. Marissa vie dobre písať a poskytla nám zaujímavé informácie, takže to bolo príjemné čítanie na (necelé) jedno popoludnie, ibaže ma príbeh nijako špeciálne neuchvátil a nenadchol.

Poslednou knihou, ktorú chcem zmieniť je The Iron Trial od Cassandry Clare a Holly Black. Jedná sa o skvelý štart do sľubnej middle-grade fantasy série. Kniha si odo mňa zaslúžila 4* - príjemne sa čítala, nápad, postavy a odhalenie na konci boli vážne vydarené, akurát sa takmer do polovice nič poriadne nedialo. Keďže v máji vychádza jej slovenský preklad, je možné, že o nej ešte budete počuť.

Takže, napíšte mi do komentárov, aký bol váš knižný apríl a užite si predĺžený víkend & stay tuned!

13 komentárov:

  1. Všetko najlepšie k tretiemu roku blogovania :) Len tak ďalej.
    Školu dobra a zla závidím, musím si ju už zaopatriť..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Je to vážne super čítanie, takže určite do toho.:)

      Odstrániť
  2. Všetko najlepšie :) I'll Give You the Sun som začala čítať aj, ale po pár dňoch som ju odložila, pretože som sa poriadne nevedela začítať. Možno jej ešte dám šancu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka.:) Do nejakých 30% som si ani ja nebola istá, či ju vôbec čítať, ale potom sa to zmenilo...

      Odstrániť
  3. Všechno nejlepší. :) Závidím Školu dobra a zla. :/ :D
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Všetko najlepšie prajem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. HA! Ja som tento mesiac prečítala až šesť kníh! To bude určite môj rekord. Ale zase je pravdou, že NA knihy sa čítajú dosť rýchlo, mám dojem, že tento rok toho veľa iného ani neprečítam, lebo som taká leniváááá :D Teším sa s tebou, že už máš Hronského za sebou a som zvedavá, aké ďalšie knihy máte na tom zozname a či som z toho niečo čítala :D Ale možno ani nie, lebo nám vyberala na čítanie samú pochybnú, sexistickú, depresívnu a násilnú literatúru - a potom že prečo ma slovenská klasika nebaví, keď ma odradia takými hrôzami :D A blahoželám k narodeninám! Dúfam, že vám to ešte pekných pár rokov vydrží! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha, gratulujem.:D To aby som začala viac čítať NA.:D Vieš čo momentálne sa ešte chystám na Živý bič a Zločin a trest.:D To bude všetko za tretí ročník... Ibaže musím dohnať prvý a druhý.:D
      Uf.:D Tak vďaka za povzbudenie, budem si ceniť, že tá moja je len príšerne nudná!:D
      Ďakujem, tiež v to dúfam.:)

      Odstrániť
    2. No vyzerá to tak, že vy čítate klasiku a my sme čítali výber z nenormálností v slovenskej literatúre :D Vieš čo? Radšej to s tou NA nepreháňaj, lebo ešte zlenivieš rovnako ako ja a už nebudeš mať silu prečítať si niečo náročnejšie :D

      Odstrániť
  6. Na anglické knihy si ešte veľmi netrúfam, takže za to ťa obdivujem .D Maka som začala čítať, ale po pár stranách (50) som to vzdala, rozhodne to nie je môj šálok kávy :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už v angličtine čítam dlhšie, takže to ani neriešim, je to dosť o zvyku.:D
      Ani môj, ver mi.:D

      Odstrániť