02/05/2015

Soman Chainani - Život bez princov (#2)

Len nedávno som recenzovala prvý diel tejto originálnej nie-až-takej-detskej série a teraz vás chcem informovať o tom, ako na mňa zapôsobilo pokračovanie. Pokiaľ ste ešte nečítali prvý diel, preskočte nasledujúce dva odstavce a pokračujte rovno recenziou - nie sú v nej žiadne spoilery.

Po návrate Sophie a Agathy do Gavaldonu je síce na chvíľu všetko ideálne, no záujem o ne rýchlo opadne, čo Sophie vôbec neteší. Potom sa navyše objavia záhadní neľútostní nepriatelia, ktorí sa nezastavia pred ničím, pokiaľ im nevydajú Sophie.

Čoskoro sa teda obe priateľky ocitajú späť v Škole dobra a zla - až na to, že teraz proti sebe bojujú dievčatá a chlapci a rozprávkovému svetu vládne chaos. Ako by to nestačilo, túto situáciu má zrejme na svedomí Agatha, ktorá si neopatrne priala šťastný koniec so svojím princom. Ani Tedros však už nie je tým, kým bol predtým...

Soman Chainani je skrátka jednotkou vo vymýšľaní bláznivých a neopozeraných nápadov. Situácia v Škole dobra a zla je zase raz extrémna a to mu umožňuje zobrať svojich čitateľov na ďalšiu nezabudnuteľnú jazdu a zároveň ich nenápadne donútiť zamyslieť sa nad určitými vecami.

Podobne ako pri čítaní prvého dielu, i tentokrát ma celý nápad milo prekvapil. Dej bol slušne zamotaný a miestami nepredvídateľný, riešila sa láska, priateľstvo, staré známe dobro a zlo, šťastné konce... Navyše som vôbec nemala priestor nudiť sa. Život bez princov je nielen príjemne a pútavo napísané dielo, ale je tiež nabité udalosťami. Hlavné hrdinky rozhodne nesedia na zadku a nevyčkávajú, čo sa stane, takže je o zábavu (a akciu) postarané.

Ďalším pozitívom je, že sa z knihy vytratil násilný a unáhlený vývoj postáv typický pre jednotku. Vzťahy aj názory Sophie s Agathou sa síce naďalej menia, no tentoraz sú to pomalšie a uveriteľné zmeny. Obe dievčatá mi taktiež o čosi viac prirástli k srdcu, napriek tomu, že ma občas svojimi rozhodnutiami privádzali do zúfalstva. Potešilo ma tiež to, že niektoré sympatické vedľajšie postavy dostali viac priestoru.

Život bez princov je rozhodne vydarené pokračovanie a jasný dôkaz toho, že autorovi vonkoncom nedochádzajú nápady. Jedná sa o originálne a napínavé čítanie, ktoré nesklame. Podobne ako v jednotke, i tu nájdete ako bonus krásne ilustrácie. Napriek tomu, že som si knihu užila, tejto sérii akosi chýba niečo, čím by ma výraznejšie citovo zasiahla a čo by ma donútilo udeliť jej plný počet hviezdičiek. Knihe teda dávam 4 hviezdičky a pridávam srdečné odporúčanie pre fanúšikov aj potencionálnych nových čitateľov.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na albatrosmedia.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem albatrosmedia.

Obálka z albatrosmedia.sk
Autorka hviezdičiek: MAKY.OREL

10 komentárov:

  1. Doma mám jednotku po anglicky, no ešte som sa k nej nedostala. Trčí na konci môjho zoznamu "Prečítaj si ma" kníh :D
    Každopádne, pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Do toho byhc se taky chtěla pustit, ale asi to potrvá, než si udělám čas a navíc, nevím, kde jí seženu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, v knižnici by sa nedalo?:D Alebo teda kúpiť... Budem držať palce, aby si sa k nej dostala & páčila sa.:)

      Odstrániť
  3. Výborná recenze :D Já se ještě k této sérii nedostala, ale snad brzy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som akurát dnes na tú knihu písala recenziu a s tými rozhodnutiami Sophie a Agathy, že ťa privádzali do zúfalstva tak ja som mala presne to isté. Veľmi pekne si to napísala.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pridávam sa do klubu koho rozčuľovali ich konania :D

    OdpovedaťOdstrániť