22/06/2015

Fredrik Backman - Muž menom Ove

Oveho som zaregistrovala krátko po vydaní v Česku vďaka niekoľkým nadšeným recenziám. Napriek tomu som sa knihu nechystala čítať. Potom som si však všimla, že vychádza aj u nás a v anotácii sa zmieňoval kocúr... Skrátka, rozhodla som sa jej predsa len dať šancu. Bolo to skvelé rozhodnutie, pretože sa jedná o naozaj jedinečné čítanie. Na Oveho počesť by som chcela trochu odlišne poňať i túto recenziu.

"Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce." Práve preto o ňom chcete čítať. Je zábavný  a svojský. Hoci by ste mu niekedy najradšej vrazili.

"Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života." Aby vám malo čo priebežne lámať srdce. Aspoň trošku. Po kúskoch.

"Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného.
Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí." V ktorom sa dokonale spoja už spomínaná jedinečnosť, zábava a smútok.

"Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život." Vidíte, kocúr! A ako oni zmenia život jemu. Skrátka na vás čaká príbeh, ktorý má potenciál vás maximálne osloviť alebo nechať úplne chladnými. Mňa oslovil, ale to ste si už zrejme domysleli.

Je jasné, že teenagerom sa môže páčiť literatúra pre dospelých a dospelí môžu nadšene hltať príbehy pre mladých... No je tu ešte jedna špecifická kategória akýchsi nadčasových kníh, v ktorej len minimálne záleží na veku hlavných hrdinov či žánrovej preferencii čitateľa, jednoducho stoja za prečítanie. Práve do tejto kategórie podľa mňa patrí Muž menom Ove.

Fredrik Backman sa rozhodol Oveho príbeh podať ľahko čitateľným, pútavým a zároveň osobitým štýlom. Už na úvodných stranách sa dá postrehnúť trpko-sladká atmosféra celej knihy a jej nevtieravý svojský humor. Trúfam si povedať, že pokiaľ vás oslovia úvodné strany, bude sa vám páčiť celý príbeh.

Čo sa týka deja, v knihe sa striedajú spomienky na Oveho predchádzajúci život a pomaly vytvárajú pestrú mozaiku, ktorá nám postupne objasňuje i niektoré jeho súčasné činy či rozhodnutia. Okrem Oveho osudu sledujeme do istej miery tiež osudy jeho susedov, o rozmanité postavy teda nie je núdza. Kniha síce nie je typicky akčná a myslím, že nikto pri nej infarkt nedostane, nenudila som sa však ani najmenej. Po celý čas som bola zvedavá, čo sa ešte dozviem a ako sa všetko vyrieši.

Hlavný hrdina Ove je rázny, jedinečný, protivný a... veľmi ľudský a uveriteľný. Nie vždy som s ním súhlasila, no autor urobil maximum preto, aby sa doňho čitateľ aspoň trochu vžil a pochopil ho... Rozhodne som si ho rýchlo obľúbila. V prepracovanosti nezaostávajú ani vedľajšie postavy, Fredrik Backman skrátka vie písať.

Pokiaľ si chcete prečítať jeden netypický a dobre vymyslený životný príbeh, ktorý vám dokáže vyčariť úsmev na tvári aj vohnať slzy do očí, Muž menom Ove je výborná voľba. Kniha netlačí na pílu, nejedná sa o prehnane náročné čítanie, no má svoje čaro a ponúka veľmi zaujímavý náhľad na svet okolo nás. Dávam jej 5 hviezdičiek a pripájam vrelé odporúčanie - skúste aspoň začať.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka a anotácia z bux.sk

15 komentárov:

  1. Ove je opravdu nádherná kniha a zatím jsem se nesetkala s nikým, komu by se příběh nelíbil. Zrovna jsem v polovině "Babička pozdravuje a omlouvá se" a to je snad ještě o stupeň lepší. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To rada počujem, tú knihu by som si tiež celkom rada prečítala.:)

      Odstrániť
  2. Túto knihu si prajem "za vysvedčenie", tak dúfam, že sa mi ju podarí dostať ;) :)) Krásna recenzia, vďaka ktorej sa na knihu naozaj teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce, aby áno a aby sa ti páčila.:) Ďakujem.:)

      Odstrániť
  3. Oveho som aj ja zaregistrovala, keď vychádzal v Česku, no nejako som mu nevenovala pozornosť. Vďaka tvojej recenzii mi ale pripomenul storočného starčeka, ktorý sa mi vážne veľmi páčil, takže túto knihu si určite musím prečítať. :) Ďakujem za tip a spríjemnenie večera. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že by sa ti mohol páčiť.:) Vôbec nie je za čo, ja ďakujem.:)

      Odstrániť
  4. Jsem moc ráda, že se ti knížka líbila tolik jako mně! :) Názor na tuhle knihu mám vesměs stejný jako ty, jop. A teď se moc těším na Babičku - patrně si o ni napíšu k recenzi, takže ji budu číst v blízké době a doufám, že se mi bude líbit aspoň trochu tolik jako Ove. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, že sa zhodneme.:) A na prípadnú recenziu na Babičku budem netrpezlivo čakať.:)

      Odstrániť
  5. Ďakujem.:) Tiež ma zaujíma, aká je Babička, hádam sa k nej niekedy dostanem.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekná recenzia, no kniha ma stále neláka. :D

    btw: naozaj krásny nový design :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:D Mňa tiež dlho nelákala, ale nakoniec neľutujem, možno by si bola príjemne prekvapená.:D

      Odstrániť
  7. Ove je najsympatickejší hundroš, s akým som sa mohla "stretnúť". Škoda, že kniha Babička mala už inú kvalitu :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne.:D Niektoré postavy by som v reálnom živote neznášala, ale v knihe fungujú perfektne.:)
      Videla som tvoju recenziu na Babičku.:( Ktovie, možno si ju raz prečítam a uvidím, či ma tiež sklame.

      Odstrániť
  8. Úžasná kniha. Skvele pobavila, a páčilo sa mi, že neskončila typickým happy endom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, že sa ti páčila.:D Jop, celá bola svojská, od začiatku až po koniec.:)

      Odstrániť