25/08/2015

Blogerky odporúčajú 1/2: Toto si musíte prečítať ešte tento rok


Asi každý knihomoľ má poriadne dlhý zoznam toho, čo si chce prečítať, no povedzme si na rovinu - nečítame väčšinou aj tak niečo úplne iné? Podľa mňa dobrých odporúčaní nikdy nie je dosť, takže som sa rozhodla obrátiť na niekoľko českých & slovenských blogeriek s touto otázkou: Ktorú knihu alebo sériu ste si v roku 2015 zamilovali natoľko, že by si ju podľa vás mal každý prečítať, ideálne ešte tento rok? A, samozrejme, prečo?  


Neliss z The Bookland: Nemyslela by som si, že vám budem odporúčať práve new adult sériu, keďže tento žáner nevyhľadávam, no Baby z Brooklynu (aka Brooklyn Girls) od Gemmy Burgess za to jednoducho stoja. Namiesto traumatickej minulosti a svalov hlavného hrdinu sa v tejto sérii totiž rieši priateľstvo, rodinné vzťahy, hľadanie práce... A, samozrejme, nechýba ani láska, akurát v tej správnej miere a bez pridaného cukru. Baby z Brooklynu sú realistické, dynamické a vtipné čítanie z prostredia New Yorku, ktoré som si absolútne zamilovala. Zatiaľ sú vonku len prvé dve knihy, ale už teraz je mi jasné, že bude každá z nich svojská a originálna rovnako ako ich hlavné hrdinky.


Naty z World of books by Naty: Tak séria je Throne of Glass. Lebo ten svet je absolútne perfektný, premyslený, v príbehu sú skvelí hrdinovia a Chaol. Už len kvôli nemu by som to väčšine odporučila. Ale milovníci fantasy si fakt prídu na svoje, pretože tam nie je núdza o nadprirodzené tvory, niekedy sú aj dosť strašidelné, ďalej je tam plno akcie a všetci budú chcieť s Celaenou zažívať jej príbeh a postupne odhaľovať jej tajomstvá. Autorka vie, čo robí, takže pekne si všetci kúpte Throne of glass (Trón zo skla, ak chcete) a šup šup do čítania. :D



Luu z Little Ramblings: Čítala som tento rok knihy, ktoré prekvapili, ktoré boli úžasné, ktoré som chytila a nepustila od prvej strany po poslednú... ale to je všetko niečo iné, ako keď sa do knihy zamilujete.
Najprv to vyzerá ako príjemné stretnutie: The Miseducation of Cameron Post je fajn napísaná, hrdinka je sympatická, a jej osudy ako lesbičky v kresťanskom mestečku počiatkom deväťdesiatych rokov zaujímavé...
A potom si zrazu uvedomíte, že ste v tom až po uši. Že všetko to, čo prežíva hlavná hrdinka, prežívate spolu s ňou, a s každou ďalšou kapitolou sa zamilovávate viac a viac. Je to krásne, je to smutné, je to romantické, melancholické, trpkosladké, čarovné a magické...
Až nakoniec jediné, čo chcete, je osudom doráňanú Cameron vyobjímať a povedať jej, že všetko bude fajn.
Lebo si možno ani neuvedomíte, že je to len kniha.


Charrlie z Lost in pages: Vzhledem k tomu, že letos jsem tomu čtení tolik nedala (ano, stydím se) - nebylo vybírání zas tak těžké. Stejně tu mám ale dva favority a nemůžu se rozhodnout, která je lepší, a která si to doporučení zaslouží víc. Ta první kniha je Vypravěčka od Jodi Picoultové. Myslím si, že takových knih není nikdy dost. A zároveň je strašně těžké takovou knihu napsat. Knihu, ve které se jemně a lehce skloubí patřičné množství historie, dramatu a slzavého údolí. Ale Vypravěčka má všechno. Druhou knihou je Ještě jsem to já od Lisy Genovy. Je to kniha, která vás zavede do trochu jiného světa, než na který jste zvyklý. Do světa, kde včera neexistuje - do světa Alzheimera - do světa, o kterém se často a rádi tváříme, že neexistuje. Doporučuji všemi deseti, a ještě přidávám.



Majka z Lyn_von_Nightlight: Medzi knihami, ktoré vo mne tento rok zanechali asi najväčší dojem, sa rozhodne nachádza The Orphan Queen. Princezná Wilhelmina prežila útok Indigového kráľovstva na jej domov. O desať rokov neskôr sa jej za pomoci ďalších sirôt podarí infiltrovať do paláca pod falošným menom, kde dúfa, že nájde spôsob, ako previesť svoj dlhoročný plán na opätovné získanie trónu.
Príbeh má rozhodne svoje muchy a nie je to niečo, čo sme tu ešte nemali, ale vždy rada siahnem po knihe plnej záhad, palácov, princov a bojov o trón. Wil je silná a samostatná hrdinka, ktorá si ide tvrdohlavo za svojím cieľom. Našťastie, dostávajú pri nej miesto na vývoj aj ostatné rozmanité postavy. Autorka sa výborne pohrala s opismi a dialógmi, vďaka čomu som nenatrafila na žiadne nudné časti. Najviac sa mi však na knihe páčila zápletka podobná seriálu Arrow. Po meste sa zakrádal tajomný strážca Black Knife v maske a zachraňoval nevinných pred pozostatkami mágie (wraith), ktoré robili z ľudí fakt poriadne príšery. Wil mu začala po nociach pomáhať a aj keď je od začiatku jasné, kto sa skrýva pod maskou strážcu mesta, každú scénu s ním a Wil som si náramne užila. Hlavná zápletka je prepletená s niekoľkými vedľajšími a pri žiadnej postave som si nebola istá, či je dobrá, alebo zlá. Kniha sa končí obrovským cliffhangerom, ale rozhodne to čakanie na dvojku bude stáť za to. Ak ste si obľúbili Throne of Glass alebo Snow Like Ashes, táto knižná perlička vám nesmie chýbať do zbierky.


Freckles z Freckles's books: Vybrat jen jednu nejlepší knihu je tradičně tak trochu problém. Nakonec jsem z užšího výběru kandidátů zvolila Made You Up od Francescy Zappii (chystá se v překladu v češtině i ve slovenštině). Alex trpí schizofrenií, což znamená, že nikdy neví, co je skutečné a co si jen „vymyslela“. Zní to trochu dramaticky, ve skutečnosti je to docela lehké čtení, Alex je skvělá hrdinka a já se při čtení dost bavila. A nemohla jsem přestat číst. Protože je to čtivé a protože autorka podle a lstivě zvolila název „Vymyslela jsem si tě“. A vy nechcete, aby byl vymyšlený. Ale bojíte se – co když je jenom vymyšlený? A do poslední strany nevíte, jestli teda je nebo není. Prosím, nebuď vymyšlený! Beru zpátky to lehké čtení. Vlastně je to docela o nervy.



Kristie z Yours Fantasy: Letos jsem sice zatím nepřečetla tolik knih, ovšem přečetla jsem hned několik, které si mě opravdu získaly - například Babička pozdravuje a omlouvá se od Fredrika Backmana či komiks Sága od Briana K. Vaughana a Fiony Staples. Nicméně knihou, kterou jsem si opravdu zamilovala a která podle mě není u nás tolik známá, přestože v zahraničí se v podstatě řadí mezi klasiky ve svém žánru, je Howlův putující zámek od Diany Wynne Jones. Pokud vám jméno Howl něco říká, i když jste knihu nečetli, patrně jste viděli film Zámek v oblacích od Miyazakiho, pro který byla kniha předlohou. Ke knize jsem byla dovedena právě díky filmu a doporučení mých knižních přátel a jsem strašně ráda, že jsem se do té knihy pustila, jelikož to pro mě byl neskutečných čtenářský zážitek. Kniha je sama o sobě hodně jiná než film, avšak oboje je opravdu skvělé. Proč si myslím, že byste si to měli přečíst, ideálně ještě letos? Já osobně vím, že si Howlův putující zámek rozhodně opět přečtu, pravděpodobně ještě letos a poté mnohokrát znovu, a to je určitě důkaz toho, jak moc jsem si knihu užila - proč bych chtěla zase číst něco, co se mi nelíbilo? Ten svět, který v knize paní Jones představila, je strašně nápaditý a v průběhu čtení se pořád dozvídáte něco nového. No a ty postavy! Jestli si neoblíbíte kouzelníka Howla, tak jste bezcitní. Howl je skvěle popsaná, komplikovaná osobnost, to samé platí i o hlavní hrdince Sofii. A nechtějte, abych začala mluvit o Kalciferovi! No a Michal je také strašně milý. O příběhu se snad radši nebudu rozepisovat, protože to bychom tu byli opravdu dlouho. Pozvednout musím ještě i český překlad, který je fakt neuvěřitelně povedený a i díky němu si čtenář může knihu skvěle užít. Zkrátka a dobře si Howlův putující zámek sežeňte a přečtěte! Já sama ho půjdu asi opět vytáhnout z poličky a ponořit se do toho překrásného příběhu.


Annie z The Bookland: Kniha… Závoje princezny Salome. 600 stran historie, reálných i trošku přimyšlených událostí, všechny se točící okolo jedné jediné postavy, okolo jejího vzestupu a pádu. S mým odporem k dějepisu jsem si myslela, že mě to nemůže snad ani bavit. Omyl. Mě to nebavilo – mě to naprosto strhlo a tu knížku jsem si po dočtení koupila. A přečetla znovu. A v současnosti ji mám rozečtenou potřetí. Potřebujete snad víc?

Ak vás aspoň jedna zo zmienených kníh zaujala, potom tento článok splnil svoj účel. :) Budem rada, ak sa vyjadríte v komentároch - pokojne pripojte vlastné tipy! Mimochodom, s odporúčaniami ešte nekončíme. V piatok sa budú odporúčať filmy a seriály...

6 komentárov:

  1. Skvely clanok :) tesim sa na piatok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na Vypravěčku se chystám. Mamka ji zrovna čte a prý je to skvělé, takže jakmile dočte a já nebudu mít nic rozečteného, jdu na ni. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kopa kníh, o ktorých som ani nepočula, nieto ich ešte čítala (až na Throne of Glass :D). Baby z Brooklynu sú teraz akosi všade, možno by som aj mohla zvážiť, že si ich prečítam. V každom prípade do maybe-to-read mi aktuálne pribudlo The Miseducation of Cameron Post a The Orphan Queen :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Baby z Brooklynu by sa ti teoreticky mohli páčiť.:) Bolo by super, keby si ich skúsila.:D
    The Orphan Queen by som si tiež chcela prečítať, zrejme, keď budem trpieť absťákom po Queen of Shadows.:D

    OdpovedaťOdstrániť