16/08/2015

Liane Moriarty - Veľké malé klamstvá

Liane Moriarty je úspešná austrálska autorka a jej meno nie je neznáme ani na Slovensku. Vo vydavateľstve Ikar jej vyšli už tri knihy a teraz prišiel rad na Veľké malé klamstvá. Osobne som zatiaľ čítala iba Prečo sme sa vlastne rozišli, a keďže ma príbeh i autorkin štýl oslovili, rozhodla som sa pustiť aj do jej ďalšej tvorby.

Jane je slobodná matka, na prvý pohľad nenápadná sivá myška, ktorá však v sebe dusí nepríjemné tajomstvo. Keď sa so synom Ziggym presťahujú na Pirriweeský polostrov, problémy na seba nenechajú dlho čakať - krátko po nástupe do školy je totiž Ziggy obvinený zo šikanovania spolužiačky. Ziggy obvinenie popiera a Jane mu zúfalo túži veriť, no nedokáže sa úplne zbaviť pochybností...

Našťastie si Jane v pestrej komunite mamičiek nájde aj priateľky - bohatú krásnu Celeste a čerstvú štyridsiatničku Madeline so záľubou v konfliktoch. Ako výstižne hovorí anotácia, "Román Veľké malé klamstvá je zaujímavou výpoveďou o exmanželoch a druhých manželkách, o matkách a dcérach, škandáloch na školských dvoroch a nebezpečných malých klamstvách, ktoré si hovoríme, aby sme prežili."

Liane píše jednoducho úžasne. Dokáže bez námahy navodiť tú správnu atmosféru a to bez zbytočných zdĺhavých opisov. Jej knihy sa čítajú prakticky samy a navyše veľmi rýchlo - text vás natoľko vtiahne do deja, že sa ani nenazdáte a už ste v polovici.

Okrem toho dokáže autorka verne zachytiť ľudskú povahu - jej kladné aj záporné odtiene. Všetky postavy sú realistické a prepracované, nezáleží na tom, či majú v knihe väčšiu alebo menšiu úlohu, či snáď koľko majú rokov... Liane si vo Veľkých malých klamstvách úspešne poradila s charaktermi detí, našich troch mamičiek i zvyšných vedľajších postáv. S Madeline, Celeste ani Jane sa síce nestotožňujem (a nie je to iba kvôli výraznému vekovému rozdielu), no nijako mi to nezabránilo ich aspoň trochu chápať a držať im palce.

V príbehu striedavo sledujeme osudy hlavných hrdiniek, ktoré postupne smerujú k jednému dňu a pomedzi to sú vsunuté neurčité komentáre osôb k danej udalosti z novinového článku. Väčšiu časť knihy teda viete iba to, že sa na kvízovom večierku niečo stalo, netušíte však čo alebo komu, hľadáte súvislosti, hádate... A pomedzi to si užívate kopu rôznych situácií z každodenného života troch úplne rozdielnych žien, ktoré majú spoločné akurát toľko, že ich deti nastupujú do školy.

Napriek tomu, že kniha nebola vyslovene napínavá, nenudila som sa pri nej. Dokázala ma pobaviť, tak správne frustrovať a, samozrejme, moja zvedavosť sa stále stupňovala... V istom bode som sa začínala pýtať, kedy už dôjde na to veľké odhalenie a či toho naťahovania nie je priveľa, ibaže potom som sa konečne dočkala a zmohla som sa len na nemý úžas. Tá chvíľa, keď všetko začalo dávať zmysel a zapadla do seba tisícka malých drobností, bola skrátka úžasná.

Veľké malé klamstvá v sebe skrývajú naozaj prepracovaný a výborne napísaný príbeh, v ktorom je oveľa viac, než by ste čakali. Tajomstvá, hádky, bežné rodinné problémy, závažné problémy... A to všetko v podaní skúsenej pani spisovateľky.

Nechcem zbytočne zachádzať do detailov a pripraviť vás o prekvapenia, no knihu vám s čistým svedomím odporúčam. Nevyvolala vo mne síce silné emócie, možno mohla byť o kúsok kratšia a sadla mi o čosi menej ako spomínané Prečo sme sa vlastne rozišli (keďže mala takú pochmúrnejšiu, ťažšiu atmosféru), ale jednoznačne sa jedná o kvalitné dielo. Udeľujem jej 4 hviezdičky.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

6 komentárov:

  1. tak toto si musím určite prečítať, raz :D alebo sa do knihy vrhnem v eforme :) super recenzia :) Liane fakt píše úžasne a čitateľ sa pri jej knihách nenudí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, určite prečítaj, myslím, že by sa ti mohla páčiť.:)

      Odstrániť
  2. Ja už som to videla na GR, že to čítaš. Celkom ma tam zaujala obálka, ale teraz ma už zaujal aj obsah! Naozaj super napísané. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Recenzia je napísaná fakt kvalitne a pekne, ale kniha ma, bohužiaľ, nezaujala. Rada by som si však od autorky prečítala Manželovo tajomstvo, tak uvidíme, ako sa mi bude páčiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) No, sto ľudí, sto chutí. Práve Manželovo tajomstvo som nečítala, ale rada by som to napravila... Snáď sa ti zapáči.:)

      Odstrániť