20/09/2015

Autori odporúčajú: Toto si musíte prečítať ešte tento rok


Ak vás zaujíma, čo by na otázku Ktorú knihu alebo sériu ste si v roku 2015 zamilovali natoľko, že by si ju podľa vás mal každý prečítať, ideálne ešte tento rok? A, samozrejme, prečo? odpovedali spisovatelia, ste na správnom mieste - niekoľkých z nich som totiž oslovila.

Gemma Burgess (autorka knihy Baby z Brooklynu a ďalších): Nuž! Nad touto odpoveďou som premýšľala celý týždeň! Je také ťažké vybrať si!
Pozrime sa... Práve som znovu prečítala Persuasion od Jane Austen - čítam ju každý rok. Je to úchvatný príbeh o dievčati, ktoré sa cíti nemilované a nemilovateľné a ktoré znovu nájde lásku. Nie nová kniha, ale úžasná. :)
Tento rok som si tiež zamilovala The Knockoff od Lucy Sykes Rellie a Elliott Allagash od Simona Rich-a. A páčilo sa mi Girl od Blake Nelson a pokračovanie, Dream School.



Nina Protušová (autorka knihy Čierna schránka): Fantasy knihy boli, sú, a aj vždy budú mojou srdcovou záležitosťou, no v poslednej dobe sa snažím rozšíriť si svoj obzor a čítať aj knihy z iného súdka. Vďaka tomuto rozhodnutiu som sa dostala ku knihe Šok z pádu (Shock of Fall) a k jedinečnému príbehu, ktorý skrýva. Od začiatku do konca je to skvelý čitateľský zážitok, niečo neobvyklé a zvláštne naplňujúce. Autor Nathan Filer nám ponúka pohľad do mysle, alebo skôr pohľad do duše mladého chlapca Matthewa, ktorý trpí schizofréniou. Tento fakt som vedela od začiatku čítania, a umožnilo mi to vnímať Matthewa takého, aký je. Bola som zvedavá, ako sa pozerá na svet okolo seba, ako sa vyrovnáva so stratou, ako si buduje a udržiava vzťahy s ľuďmi. Časová línia sa vymyká všetkým pravidlám, zo strany na stranu som si nemohla byť istá, kde sa ocitnem. Príbeh vo mne vyvolal príval pocitov, s hlavným hrdinom som súcitila, no na druhej strane som k nemu pociťovala akýsi obdiv, bola som dojatá aj fascinovaná. Je to jednoducho kniha, na ktorú by som mohla písať ódy na niekoľko strán, no aj tak by som ju nedokázala úplne vystihnúť. Jednoznačne stojí za prečítanie. 


Lívia Hlaváčková (autorka knihy Gwind - Nezabiješ): Z kníh, ktoré som doposiaľ v tomto roku prečítala, by som odporučila hneď dve.
Prvá je klasika od Harper Lee s názvom To Kill a Mockingbird. Táto úžasne napísaná kniha vyhrala svojho času plným právom Pulitzerovu cenu. Rozpráva príbeh z vymysleného amerického mestečka Maycomb z pohľadu 8 ročného dieťaťa, ktoré ešte tak celkom nerozumie krutosti sveta dospelých. Kniha zanecháva veľmi silný dojem a rozhodne ju odporúčam prečítať každému bez ohľadu na žánrové preferencie.
Druhou je sci-fi Marťan od Andy Weir, ktorú odporúčam napriek tomu alebo možno práve preto, že sci-fi väčšinou nečítam. Je to doslova one-man-show muža ponechaného svojmu osudu na Marse a vďaka tomu je veľmi zvláštne postavená. Svojou netradičnosťou nemusí sadnúť každému, ale rozhodne odporúčam dať tejto knihe šancu aj keď sci-fi väčšinou nečítate. A to ešte skôr, než vám Matt Damon ukáže, ako si túto knihu predstavuje filmový štáb.



Michaela Burdová (autorka knihy Posolstvo jednorožcov a ďalších): Já jsem se letos zamilovala do thrillerů a naprosto jedinečný je Krotitel od Camilly Läckberg. Je to první kniha, kterou jsem od ní četla a určitě si přečtu i ostatní! Krotitel je strhující, zcela originální dílo, ze kterého mrazí. Nejvíce mě potěšilo, že vraha by čtenář opravdu neodhadl a na konci vás to pořád nutí přemýšlet o tom, že podobné věci se skutečně dějí a hlavně že psychopati bývají skutečně lidé, do kterých byste to v životě neřekli. Děsivé. Ale úžasné. ;)


Tereza Matoušková (autorka knihy Vílí kruhy a ďalších): Naprosto jsem se zamilovala do knih Dmitryho Glukhovskeho. Metro 2033 je ještě poměrně začátečnický text, i když si právem zaslouží býti fenoménem, jakým je, protože atmosféra ruského metra má prostě tak osobité kouzlo, že se vám chtě nechtě vryje do paměti. Další úžasnou knihou od tohoto autora je Soumrak, který jsem dostala jako recenzentský výtisk, opět dokonalá Moskva, dokonalá symfonie zmaru. Momentálně jsem zvědavá na Glukhovskeho novinku Budoucnost. :)



Andy Weir (autor knihy Marťan): Odporúčam knihu "Ready Player One" od Ernesta Cline-a.


Dúfam, že sa vám článok páčil. So zbieraním odporúčaní síce nateraz končím, no ktovie, možno si to v budúcnosti zopakujeme... (Alebo mi dorazia nejaké oneskorené odpovede, hoci s tým veľmi nerátam.)

5 komentárov:

  1. Skvělé tipy :) Určitě se chystám číst Marťana a Metro 2033 :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ready Player One je niečo úplne iné než som zvyknutá čítať. Ale popravde sa mi kniha veľmi páčila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Asi to pre teba nebude šok, ale ani jednu z týchto kníh som nečítala :D Nič z toho neznie ako kniha, ktorú by som si chcela prečítať - možno až na to Metro, na to by som bola celkom zvedavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sofia: Vďaka.:)

    Aires: Marťaaaan, áno, to je geniálna kniha.^^

    alfalfa: Tak to je hlavné.:) Ja som ju nečítala.:D

    Michelle: Nie je.:D Ale Marťan by ťa možno príjemne prekvapil ako mnohých ďalších! Od autora Metra som čítala Budúcnosť, to mi stačilo...:D

    OdpovedaťOdstrániť