27/09/2015

Cora Carmack - Zbohom, klamstvá (#2)

Kniha Zbohom, klamstvá voľne nadväzuje na Zbohom, nevinnosť (moja recenzia), takže ak ste si obľúbili autorkin štýl alebo postavu Cada, zbystrite pozornosť. Pokiaľ ste aj prvý diel nečítali, nič sa nedeje - Zbohom, klamstvá bez problémov funguje ako samostatný príbeh.

Max nemá s rodičmi práve najlepší vzťah a vždy si pred stretnutím s nimi rýchlo prefarbí vlasy a zakryje tetovania. Problém nastane, keď sa ju rozhodnú prekvapiť neočakávanou návštevou a rátajú s tým, že ich Max zoznámi so svojím milým a zodpovedným priateľom... Zatiaľ čo ona chodí s potetovaným Maceom z jej kapely.

Zúfalé časy si žiadajú zúfalé riešenia, takže keď Max zbadá v kaviarni Cada, obráti sa naňho so šialenou prosbou, aby zahral jej priateľa. Cade, budúci herec so zlomeným srdcom, súhlasí. Svoju úlohu však zvládne až príliš dobre a tak sú svoj vzťah nútení predstierať oveľa dlhšie, ako plánovali... A, ako inak, čoskoro vlastne ani veľmi nepredstierajú.

Zbohom, klamstvá ponúka jednoduchý príbeh, ktorý nezaberá dlhý časový úsek v živote hrdinov a nezaberie ho ani v tom vašom. Je totiž vážne dobre napísaný a vďaka kombinácii množstva dialógov s neveľkým počtom strán ho prečítate naozaj rýchlo.

Na rozdiel od prvého dielu sú kapitoly písané striedavo z pohľadu oboch hlavným hrdinom, vidíme teda do hlavy Cadovi aj Max. Nedá sa povedať, že by boli postavy prepracované extrémne do hĺbky, na druhej strane to zrejme ani nie je cieľom. Obaja mi boli sympatickí, sú naozaj podarený pár (podľa hesla protiklady sa priťahujú), takže sa nemám na čo sťažovať.

Okrem chytľavého štýlu písania je autorkinou silnou stránkou humor. Nápad a situácie v tejto knihe boli síce miestami nereálne a tak trochu šibnuté, no v tomto prípade to nijako neprekážalo, skôr naopak. Bavila som sa a užívala si jazdu.

Dej sa točí najmä okolo vzťahu Cada a Max. I v ňom sa vyskytuje už spomínaná nereálnosť, na môj vkus sa zamilovali príliš rýchlo a príliš intenzívne... Na druhej strane však nechýba kopa vtipných dialógov, ktoré mi to vynahradili. Na svoje si prídu tiež romantické duše pri sladkých momentoch. V pozadí sú okrajovo naznačené nejaké rodinné problémy či problémy spojené s neistou budúcnosťou, no autorka v tomto prípade netlačí na pílu.

Zbohom, klamstvá je skrátka milá, vtipná, romantická knižka, ktorá sa nehrá na niečo, čím nie je (a to si cením). V podstate neurazí ani nenadchne (minimálne mňa nie), ale vôbec neľutujem tých pár hodín, ktoré som jej venovala - boli príjemne strávené a zabavila som sa. Považujem ju za jeden z tých lepších kúskov svojho žánru a za ideálny oddychový materiál. Páčila sa mi dokonca o kúsok viac ako jednotka, preto jej dávam 3,5*. Zároveň ju odporúčam fanúšikom Cory Carmack a komukoľvek, kto by sa chcel odreagovať pri americkej romantickej komédii aj bez zapnutia televízora.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Ikar, čo však nijako neovplyvňuje úprimnosť mojej recenzie.

Obálka z bux.sk

2 komentáre:

  1. Čítala som to už tak dávno, že ani neviem porovnať svoj názor s tvojim, ale v hodnotení sme sa asi tak nejako zhodli, takže je to ok :D Inak som zvedavá, ako preložia tretí diel :D Chápem, prečo preložili Losing it ako Zbohom nevinnosť a ešte aj v prípade Faking it sa to dá brať ako iná verianta toho istého, aj keď asi by to chcelo iný preklad, ale nenapadá mi nič na Finding it... Zbohom čo? Help me! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm... Zbohom, hľadanie?:D Netuším.:D Necháme sa prekvapiť.:P

      Odstrániť