30/09/2015

Knižný súhrn: September 2015

V septembri som prečítala...

...8 kníh, z toho 4 v slovenčine, 2 v češtine a 2 v angličtine:

1. Amy Tan: Údolí úžasu - čj
2. Nathan Filer: Šok z pádu - sj
3. Cora Carmack: Zbohom, klamstvá (#2) - sj - recenzia
4. Sarah J. Maas: Queen of Shadows (#4) - aj
5. William Styron: Sofiina voľba - sj
6. Trish Doller: Aspoň trochu normální - čj
7. Cassandra Clare & Sarah Rees Brennan: Bitter of Tongue (#7) - aj
8. *Antione de Saint-Exupéry: Malý princ - sj*

* = re-reading, knihu som už raz čítala


Neprečítala som toho síce ktovieako veľa, no mám na zozname niekoľko dlhších kníh... (A tiež niekoľko kratších, všakže.) Na blogu nájdete recenziu na vtipnú oddychovku Zbohom, klamstvá, ktorú s obľubou prirovnávam k papierovej verzii takej tej lepšej americkej romantickej komédie.

Z rozsiahleho historického románu Údolí úžasu som mala také zmiešané dojmy, nie je to úplne môj štýl, hoci sa jedná o kvalitné čítanie.

Okrem toho som prečítala napríklad aj Šok z pádu. Na tento príbeh som sa chystala už dlhšie a očakávala som, že bude neobyčajný a skvelý. Neobyčajný naozaj bol, ale inak som z neho mala dosť nepríjemné pocity. Vôbec som v ňom nenašla to čaro, čo ostatní. Na druhej strane musím uznať, že sa kniha aspoň rýchlo čítala.

Za to Queen of Shadows (aka štvrté pokračovanie epickej série Trón zo skla) ma ani náhodou nesklamala. Milujemmilujemmilujem túto sériu a štvrtý diel rozhodne nie je výnimkou. Ten geniálny svet, komplexný dej, postavy, rôznorodé a neskutočne intenzívne vzťahy... Aaaw. Zvyčajne som zástanca toho, že pokiaľ nepresvedčí prvý diel, je lepšie sériu nechať tak, v tomto prípade vám hovorím: urobte výnimku. 

Ak trochu sledujete moje knižné súhrny, možno sa pýtate, kam sa podela zvyčajná záľaha povinného čítania. No, najprv som mala malú prestávku a potom som sa pustila do Sofiinej voľby, z čoho sa vykľulo veľmi zdĺhavé a depresívne čítanie. Je to síce dobrá kniha s naozaj pôsobivými scénami a myšlienkami, ale úprimne? Väčšinu času som sa trápila.

Jeden septembrový večer som venovala Malému princovi. Keďže sa jedná o skutočne príjemné čítanie s výstižnými myšlienkami, som rada, že som si knihu po rokoch opäť prečítala (v rámci povinného čítania).

Na mojom zozname nechýba ani ďalšia poviedka z prostredia Tieňoloveckej akadémie, Bitter of Tongue. Ako zvyčajne som si ju užila, zbožňujem tento svet a postavy.

A čo ste v septembri prečítali vy? Pochváľte sa v komentároch.

2 komentáre:

  1. Z tohto výberu poznám len Malého princa. Kedysi nenávidená kniha práve kvôli povinnému čítaniu, ale teraz ju mám neuveriteľne rada. Princa mám prečítaného niekoľkokrát a naozaj sa to radí k čomusi, čo vo mne zakaždým zanechá istú stopu, zvláštny pocit...
    Ja som prečítala tuším 4 alebo 5 kníh počnúc All the Bright Places od Jennifer Niven, The Perks of being a Wallflower od Chboskeho (obe v ANJ), Starec a more od Hemingwaya (trochu klasiky) a Trón zo skla. Na pláne mám ešte niekoľko kníh povinného čítania, snáď to vyjde v októbri!
    A rada do života... nikdy nečítať všetky povinné diela až v maturitnom ročníku. :D
    Charlotte.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to je fajn.:) Ja som ho čítala dvakrát a teda na tento druhýkrát vo mne zanechal silnejší dojem.
    Aaach, Trón zo skla, dúfam, že sa ti páčil.:) S povinným čítaním ti držím palce.:)
    Tiež som v maturitnom ročníku (no... vo štvrtom na bilingválnom gyme, čiže maturujem zo sloviny a angliny), ale s povinným som začala našťastie už minulý rok (a aktívne dobiehala cez prázdniny).:D

    OdpovedaťOdstrániť