17/11/2015

Martin Jurík - Projekt Zenta

Keby nebolo Luu, zrejme by som si túto knihu nikdy nevšimla a to by bola vážne škoda, keďže sa jedná o originálne slovenské (!) sci-fi.

Predstavte si situáciu: 28. jún 1914. Gavrilo Princip mieri na arcivojvodu Františka Ferdinanda d'Este, vystrelí a... netrafí.

Rok 2014. Slovensko je ešte stále súčasťou Rakúsko-Uhorska, neodohrala sa prvá ani druhá svetová vojna a svetové mocnosti veselo kolonizujú vesmír. 20. storočie sa považuje za obdobie prosperity, mieru a rozmachu.

Čo keby sa však všetko odohralo inak? Čo keby bol atentát na následníka trónu úspešný? Práve tieto otázky rozoberá vysokoškolský profesor Karl Jetting vo svojej novej knihe Pomýlené storočie, ktorá sleduje rozpad monarchie i zničujúce vojny. Toto dielo upúta pozornosť verejnosti, kritikov a dokonca aj samotných Habsburgovcov... Jetting sa nestihne ani poriadne spamätať a ocitá sa vo víre náhlych udalostí. Jeho kniha je totiž zrejme nejakým spôsobom spojená s prísne tajným projektom Zenta.

Po tom, ako som si prečítala tento fascinujúci námet, ma už od čítania nemohlo nič odradiť. Alternatívnych verzií budúcnosti je totiž všade dosť, ale alternatívna minulosť, kde navyše Európa nehrá len akési druhé husle? Áno, prosím! Autor má navyše všetko perfektne premyslené - či už alternatívnu históriu celého storočia alebo rôzne technické a vedecké detaily spojené s novými technológiami, ktorých je tu neúrekom. Napriek tomu som sa necítila týmito faktami zahltená alebo nebodaj unudená.

Priznám sa, že najväčšie obavy som mala o čitateľnosť a pútavosť knihy. Našťastie sa ukázali byť zbytočné. Projekt Zenta má síce pomalšie tempo a veľká pozornosť je venovaná oboznámeniu sa s realitou, v ktorej sa nachádzame, no napriek tomu sa číta príjemne a rýchlo.

Karl Jetting sa mi ako hrdina pozdával, najmä kvôli tomu, že očividne netúžil po žiadnych problémoch či dobrodružstvách a nebol na ne ani stavaný. Naozaj osviežujúci prístup hlavnej postavy. Čo sa týka vedľajších postáv, boli dostatočne rozmanité a niektoré ma zaujali, hoci sa im nedostalo ktovieako veľa priestoru. Holt, postavy a ich vzťahy popri neustále sa vynárajúcich otázkach a záhadách ustupovali na druhú koľaj. Niežeby mi to prekážalo.

Väčšina knihy nie je príliš akčná, avšak vynahrádzal mi to neustály pocit zvedavosti a fascinácie. Samozrejme, ku koncu dej nabral na obrátkach, všetko sa vysvetlilo, prišlo rozuzlenie... A práve tu kniha prišla o plný počet hviezdičiek. Skrátka som čakala čosi epickejšie a dramatickejšie.

Projekt Zenta teda skončil v kategórii fajn kníh, ktoré sa dobre čítajú, no z môjho pohľadu im k dokonalosti niečo chýba a dávam mu 4 hviezdičky. Pokiaľ vás kniha aspoň trochu zaujala, určite jej dajte šancu, už len kvôli tomu jedinečnému (a geniálnemu) nápadu.


obálka z goodreads.com

1 komentár: