27/02/2016

Erika Johansen - Invázia do Tearlingu (#2)

Prvý diel tejto série, Kráľovná Tearlingu, vo mne zanechal skôr priemerné dojmy. Knihu som vnímala ako príjemné čítanie, ktoré - ako som písala v mojej recenzii - malo svoje silné stránky, no zároveň dosť slabších.

Na druhý diel som teda bola vcelku zvedavá, nemala som však žiadne prehnané očakávania. Ak ste nečítali jednotku a nestojíte o spoilery, preskočte nasledujúce dva odseky a pokračujte priamo recenziou.

Kelsea, nová kráľovná Tearlingu, je síce mladá, no rozhodne so sebou nenechá zametať - jasnú správu vyslala aj do Mortmesnu, keď zastavila zásielky otrokov a rozzúrila tak nebezpečnú Červenú kráľovnú. V dôsledku tohto rozhodnutia sa na hraniciach Tearlingu zhromaždila ničivá nepriateľská armáda.

Ibaže blížiaca sa invázia nie je jediný problém, ktorému musí Kelsea čeliť. Aby toho nebolo málo, nadobudne tajomné spojenie s minulosťou. Dostáva sa do hlavy Lily, ženy, ktorá žila v období pred Prechodom. Otázne je, či poznanie minulosti dokáže Kelsey nejako pomôcť... A či bude mať vôbec čas spoznať celý príbeh.

Pri Kráľovnej Tearlingu som mala pocit, že sa autorka ešte celkom nerozhodla, akou cestou sa pri písaní svojho príbehu bude uberať. Minimálne ja som si nebola istá, čo vlastne čítam. Po prečítaní Invázie do Tearlingu môžem s istotou tvrdiť, že ide o dystópiu skombinovanú s fantasy, a hoci je kniha určená mladým čitateľom, nesie sa v temnejšom duchu. O to sa starajú okrem udalostí a celkovej atmosféry najmä nadávky a otvorené sexuálne narážky. Skrátka, autorka si rozhodne nedáva servírku pred ústa.

Navyše sa pustila do rozprávania pomerne komplikovaného príbehu, hlavne vďaka svetu, v ktorom je zasadený. V Invázii sa konečne dozvedáme viac o Prechode, no celkové fungovanie mágie ostáva nevysvetlené a, úprimne povedané, celé to prepájanie prítomnosti a minulosti ma trochu zmiatlo.

Na druhej strane sú prostredie i celková zápletka zaujímavé. Erika Johansen navyše dobre píše a knihu som napriek jej hrúbke mala rýchlo prečítanú. Určite by jej však neuškodilo viac akcie - v tomto prípade je totiž názov veľmi zavádzajúci. Ťažiskom knihy sú skôr osudy jednotlivých postáv a zoznamovanie so svetom a jeho minulosťou, nie vojna.

Hlavná hrdinka Kelsea si od začiatku série prešla výrazným vývojom. Na jednej strane to chápem a oceňujem, je predsa logické, že keď sa dostanete k takej moci ako ona, zmení vás... Lenže na druhej strane vďaka tomu Kelsea postupne strácala moje sympatie. Našťastie sa počas príbehu dostávame tiež k pohľadom iných postáv, takže tým kniha pre mňa výrazne neutrpela.

K starým známym postavám sa pridávajú nové. Aj keď sa v súvislosti s niektorými z nich zodpovie dosť otázok, kopa ich ostáva nezodpovedaných. Ak dúfate, že sa niečo dozviete o Fantómovi alebo nebodaj, že sa kniha zvrhne v sladkú romantiku, musím vás sklamať. Fantóm sa v knihe objavuje len zriedka a o Kelseu očividne nemá záujem. Osobne mi to neprekáža, skôr naopak - páči sa mi, že séria ide svojou cestou a nie tou očividnou.

Aby som to zhrnula, Invázia do Tearlingu čitateľom ponúka zaujímavý a jedinečný príbeh, ktorému však chýba poriadna akcia. Mne osobne navyše veľmi nesadol ani svojím "drsnejším" nádychom, preto jej udeľujem 3,5*. Je možné, že vás nadchne viac - ak ste si po jednotke neboli istí svojimi dojmami, určite dajte autorke šancu ukázať, čo má vlastne pre svojich čitateľov pripravené.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na Bux.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Obálka z bux.sk

8 komentárov:

  1. Ajaj... jednotka sa mi ohromne páčila, ale keď čítam tvoju recenziu, o dvojke si už nie som taká istá. Nepáči sa mi, že je tam menej akcie, aj že to bolo občas mätúce a nepáči sa mi, že tam nebude romantika. Som sa tááak tešila. No nič to. Prečítam, uvidím, aj keď už od knihy neočakávam tak veľa, ako predtým. Vďaka za názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno práve vďaka tým zníženým očakávaniam ťa kniha nakoniec milo prekvapí a bude sa ti aj tak páčiť. :)

      Odstrániť
  2. No, taky tak... těšila jsem se hodně, ale ted nevím. U vás je to Fantom u nás Koštěj... čekala jsem, že bude mít v druhém díle více prostoru, ale asi ne. A vůbec by mi nevadilo, že ta romantika tam nebude, jen by mohl mít více prostoru, aby se o něm čtenář něco dozvěděl! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne? Ani som nevedela, aký máte preklad jeho mena. :) No, možno nám to autorka vynahradí v trojke. :)

      Odstrániť
    2. Ano, Koštěj... i když ten Fantom se mi líbí víc, a myslím, že i vic odpovida jeho popisu. Koštěj, jmeno jak pro Koště. :D

      Odstrániť
  3. To ma dosť naštvalo, že sa tam Fantóm ukázala iba dvakrát :D Autorka s nami dobre vybabrala a ak to bude takto pokračovať aj v trojke, asi to už nezvládnem. Namiesto všetkých tých pohľadov tam mohla dať radšej jeho. Podľa toho, koľko neplechy im napáchal v Mortmesne, by bolo určite zaujímavé sledovať jeho dejovú líniu. :D
    Inak Kelsea sa mi celkom pozdávala, menila sa na dosť takú... povedala by som, že až mrchu, ale hodilo sa mi to k nej, keďže bola kráľovná.
    Aj keď sa mi ten záver náramne páčil, stále mám z knihy pocit, že z nej cítiť ten syndróm druhej časti, hlavne zo začiatku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to bolo úprimne vcelku jedno.:D Hlavne som bola zvedavá na dejovú líniu Lily a Prechod. :D Ale verím, že v trojke už bude Fantóma dostatok, to by bolo fakt divné rozhodnutie, keby nie...:D

      Hej, aj mne sa to k nej hodilo, ale aj tak som ju mala o dosť menej rada.:D

      Asi máš pravdu, aj keď možno je to syndróm tejto série, tuším, že jednotka tiež nebola plná akcie.:D

      Odstrániť
    2. Tak ja to pokladám za divné rozhodnutie už aj v dvojke :D pri trojke by ma to už asi ani fakt nešokovalo :D ale viem si predstaviť, že by som na to asi dosť pindala :D Toto by nám mala autorka vynahradiť.

      Odstrániť