20/03/2016

Garth Nix - Lirael (#2)

Slovenské vydanie Lirael si síce dalo trošku načas, no čakanie sa vyplatilo - táto kniha je krásne graficky spracovaná (tá modrá!), hrubšia ako Sabriel a... Podľa mňa aj lepšia. Ale nepredbiehajme.

Lirael je Clayrka... Minimálne by ňou mala byť. Medzi ostatné Clayrky však nezapadá, okrem iného totiž ešte stále nezískala Zrak - vrodenú schopnosť všetkých Clayriek vidieť budúcnosť. Ako sa čoskoro ukáže, osud má pre Lirael pripravené čosi iné.

Práve s osudom má na opačnom konci kráľovstva problém princ Samet. Je predurčený stať sa nekromantom ako jeho matka, ale vôbec sa do toho nehrnie... V Starom kráľovstve navyše povstáva mocný nepriateľ. A áno, uhádli ste - práve Lirael a Samet sa mu budú musieť postaviť.

Ibaže nie hneď. Garth Nix sa nikam neponáhľa a to je niečo, čo by ste mali vedieť, ak ste si sériu v mysli stihli prepojiť s inými súčasnými YA fantasy sériami. 

Kniha nám najprv predstavuje Lirael, následne Sameta a na pozadí sa medzitým črtajú veľké problémy. Pochopiteľne, nechýba ani menšia akcia, no za napínavú by som Lirael neoznačila. Ani štýl písania nie je taký ten tradičný "rýchlo to očami prebehnem a aha, hneď je sto strán za mnou", napriek tomu sa však kniha číta príjemne.

Ďalší, možno mierne prekvapujúci, fakt: Láska sa tu vyskytuje v podobe lásky medzi priateľmi a rodinou, ale klasickú romantickú lásku by ste hľadali márne. Úprimne, v tejto knihe ani nechýba.

Hoci ma väčšinu času nič vyslovene nenútilo čítať ďalej a Lirael sa mi nedostala pod kožu ako iným... Bezpochyby sa jedná o skvelý príbeh. Obrovským plusom série je napríklad úžasný svet. Nix pozná ten správny spôsob, ako uspokojiť čitateľovu zvedavosť a zároveň nenudiť. Navyše nám jasne naznačuje, že Staré kráľovstvo a jeho okolie netvoria celú planétu, čo je milý detail. Koncept Života a Smrti (a nekromantov) je fascinujúci, no v Lirael taktiež dostáva viac priestoru mágia, ktorú autor spracoval geniálne a očarujúco.

Okrem prepracovaného prostredia nechýba zaujímavý námet a vydarené postavy. Či už Lirael alebo Samet, obaja sú naozaj realistickí hrdinovia s komplexnými charaktermi. Páčilo sa mi, že Samet na rozdiel od väčšiny hlavných postáv o svoj osud naozaj nestojí. Na druhej strane mi občas liezol na nervy. Za to Lirael som si veľmi obľúbila - celý život sa snaží vyrovnať s tým, že nezapadá, je nadaná, zvedavá, odvážna a... Pracuje v knižnici. V tajuplnej magickej knižnici plnej podivných miestností. Čo môže byť lepšie? Odpoveď: iba voľnomagické tvory.

Za najdôležitejšie vedľajšie postavy považujem práve dve voľnomagické potvory - jedna má podobu hovoriacej sučky (robí spoločnosť Lirael) a druhá hovoriaceho kocúra (áno, spolu so Samom sa v knihe objaví i Mačiak, ktorého môžete poznať zo Sabriel). Už kvôli nim by ste si túto knihu mali prečítať, vnášajú do nej totiž príjemný humor.

Možno sa pýtate, nakoľko je druhý diel prepojený s prvým. Lirael sa odohráva niekoľko rokov po udalostiach Sabriel. V podstate sa bez prečítania Sabriel zaobídete, avšak ak ste ju čítali, niektoré scény si lepšie vychutnáte. Za to tretí diel by mal priamo nadväzovať na otvorený koniec dvojky - dúfam, že sa v ňom dočkám tej správnej dávky drámy a napätia. Lirael, ktorá v tomto smere celkom nenaplnila moje očakávania, udeľujem 4 hviezdičky (silnejšie než tie, ktoré dostala Sabriel) a pripájam odporúčanie.


Pokiaľ sa chcete o knihe dozvedieť viac alebo si ju rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad tu, na slovart.sk.
Za poskytnutie recenzného výtlačku výmenou za úprimnú recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Obálka z slovart.sk

2 komentáre:

  1. Výborná recenzia! :) Ja osobne som začala Sabriel, ale nejako sa do nej neviem dostať, no tvoja recenzia ma nabudila na jej dočítanie, pretože by som strašne rada mala túto sériu kompletnú, keď hodnotíš pozitívne pokračovanie. :) Navyše - tie obálky sú tak nádherné!!
    P.S.: Prepáč, musela som si vymazať komentár, pretože som sa v ňom otrasne pomýlila :'D
    Bookotania

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:) Som rada, že som ťa trochu povzbudila do čítania, možno si aj tebe Lirael získa viac ako Sabriel.:)
      Nevadí.:D

      Odstrániť