01/08/2016

Knižný súhrn: Júl 2016

V júli som prečítala...

...12 kníh, z toho 4 v angličtine, 5 v slovenčine, 2 v češtine a 1 v ruštine:

1. Jiří Kulhánek: Noční klub (#2) - čj
2. Richelle Mead: The Glittering Court (#1) - aj
3. Sara Wolf: Love Me Never (#1) - aj
4. Julie Garwood: Tajomstvo (#1) - sj
5. Lucia Švaral: Z fitka do kuchyne špeciál - sj
6. Jennifer L. Scott: Lekcie madam Chic - sj
7. L. N. Tolstoj: Anna Karenina (zjednodušená výučbová verzia) - rj
8.
Outsider (Môj dobrodružný život) - sj
10. Melissa Marr: Nebezpečně krásný (#1) - čj
11. Sabaa Tahir: Iskra v popole (#1) - sj
12. Alice Oseman: Radio Silence - aj


Noční klub 1 sa mi veľmi páčil a bavil ma, hoci bol trochu zdĺhavý. Noční klub 2 bol príliš rozťahaný a zaslúžil si o pol hviezdičku menej (čiže dostal 3,5*). Napriek tomu ide o zaujímavé fantasy so svojskými hrdinami a jedinečným zmyslom pre humor. Neľutujem, že som si knihy prečítala.

The Glittering Court začal sľubne - sympatický chalan, krásne šaty, trocha humoru,... Ku koncu však pôsobil skôr ako nezáživná historická fikcia o osídľovaní a zlatej horúčke, takže moja otázka znie: kam sa vytratilo fantasy? Nehovoriac o tom, že postavy, ktoré pôsobili zaujímavo, nedostali veľa priestoru, lebo autorka plánuje príbeh napísať ešte dvakrát - z pohľadu ďalších dvoch dievčat. Nemohla nám radšej dopriať jednu pútavú knihu zameranú na viacero postáv? V tejto podobe je to pre mňa čistý priemer. 3*.

Love Me Never, tiež známe ako Vicious Lovely, ma milo prekvapilo. Knihy plné lásky, emócií, drámy a viac-menej ničoho ďalšieho zväčša nie sú nič pre mňa... Ale táto si ma získala, napriek tomu, že má od dokonalej alebo realistickej ďaleko. Autorka sa nebojí písať o rozporuplných postavách či využiť prekvapivé (a trochu šialené) zvraty. A navyše kniha nebola vôbec presladená! 4*.

Tajomstvo = môj pokus prečítať si romantickú historickú oddychovku. Šlo o príjemné čítanie, autorka nezabúda na humor. Niečo tomu však chýbalo a tak skoro podobný experiment opakovať nebudem.

Ďalej nasleduje ukážka toho, čo môžete čítať, keď čítať vlastne akosi nechcete. Mala som problém ponoriť sa do nejakého príbehu... Tak som si dala pauzu a popritom som si prešla recepty v knihe Z fitka do kuchyne (špeciál), dočítala lifestyleové Lekcie madam Chic a vyskúšala si čítanie komixu
Nebezpečně krásný na prvý pohľad pôsobí ako najtypickejšia YA paranormálka na svete. Ona je (takmer) obyčajné dievča, on je kráľ vílieho Letného dvora a musí ju presvedčiť, že je jeho osudom predurčená kráľovná, aby spoločne zastavili zlú zimnú kráľovnú. Zmena je v tom, že hlavná hrdinka naozaj premýšľa. Víl sa bojí, dotieravého kráľa odmieta... Takto nejako by to mohlo vyzerať, keby boli víly skutočné. Bohužiaľ, príbeh nie je podaný veľmi strhujúco, takže 4*.

Určite ste už zachytili aspoň jeden chválospev na knihu Iskra v popole. Kniha v podstate neponúka nič, čo by ste predtým v nejakej forme nečítali, ale za pozornosť stojí. Postavy totiž vôbec nie sú ploché, autorkin svet je zaujímavo inšpirovaný Rímskou ríšou... Navyše celý príbeh poňala o čosi temnejšie ako býva zvykom a pridala pár prekvapivých zvratov. Opäť 4*.

Alice Oseman si ma získala svojou prvotinou Solitaire, takže som si veľmi chcela prečítať aj jej novú knihu, Radio Silence. Dostala som netypické postavy, ktoré skutočne žijú v dnešnom svete, kopu popkultúrnych odkazov, pútavý a stručný štýl písania a svojskú atmosféru. V knihe nechýba priateľstvo, rodina, láska... Za to v nej chýba predvídateľná lovestory, čo je len dobre. Radio Silence je síce trochu divné čítanie, no ak sa pýtate mňa, jednoznačne v dobrom zmysle slova.

Čo ste prečítali v júli vy? Zhodneme sa na niečom?

10 komentárov:

  1. Pěkné číslo :) Myslím, že ani jednu knihu jsem neměla v ruce, nebo si to nepamatuju, ale asi se polepším :)
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, ale tak - časť z nich nie sú klasické knihy.:D

      Odstrániť
  2. Obdivujem ťa, že si sa pustila do čítania v ruštine. Ja sa na to prehováram už takmer dva roky a stále nič :D Z týchto kníh som čítala len Nebezpečně krásný a síce ja víly nemusím bola som prekvapená, že sa mi to celkom páčilo :D Teda ak by tam neboli také vzťahy medzi určitými štyrmi osobami, tak by ma to nebavilo :D A navyše to skončilo úplne inak ako som si myslela :D Len neviem či sa mám pustiť do pokračovania :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, aj mne to tak nejako dlho trvalo.:D Takže zlom môže prísť každú chvíľu.:D Momentálne sa prehrýzam HP1 v ruštine. :D

      No, tie vzťahy boli prakticky jediná náplň, ale tým, že boli také netypické, sa mi to páčilo.:D Čo som zachytila niečo o deji v pokračovaní a hlavne ohlasy... osobne sa doň pokračovať radšej nejdem.:D Veď jednotka bola celkom ukončená.:D

      Odstrániť
  3. Z uvedených kníh som nečítala nič, no Love me never vyzerá celkom dobre :)

    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný2/8/16 14:07

    A já si myslela kolik jsem nepřečetla knih s pouhými sedmi. ^▽^
    An Ember in the Ashes si chci přečíst už poměrně dlouho, ale pořád jsem se k tomu nedostala. Vždy se objeví něco jiného, po čem sáhnu. Ztrácím chuť číst YA "fantasy" knihy a spíš se k nim přemlouvám, až moc často se zdají být tak nějak... stejné. Ale potom na ty jedinečné nenarazím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 7 je náhodou pekné číslo, toto mi naháňajú také knihy-neknihy, zas tak veľa som v júli nečítala.:D

      Rozumiem, niekedy to hľadanie vie byť ťažké.:) Držím palce, aby sa ti s ním darilo... A teda, ak hľadáš niečo výnimočné, Iskra to asi skôr nebude ako bude.:D

      Odstrániť
    2. Anonymný4/8/16 21:05

      Je to zapeklité, obzvlášť, když se Mistborn nic nevyrovná. ^▽^ Zatím nejvíc důvěry jsem měla ve Vicious, ale zrovna dnes jsem zjistila, že je pod V.E.Schwab, takže je řazená do adult. Život knihomolů je těžký! ^.~

      Odstrániť
    3. To poznám, niektoré knihy/série sú také dobré, že dlho po prečítaní človek nedokáže nájsť nič, čo by sa im vôbec priblížilo.:D Konkrétne Mistborn som ešte nečítala, ale mám to v pláne, takže rada počujem chválu.:)

      Odstrániť