16/08/2016

Predstavujem: 2x slovenské fantasy

Vždy zbystrím pozornosť pri novinkách pre mladých od slovenských autorov. O to viac, ak ide o fantasy, takže keď Slovart nedávno oznámil, že vydá rovno dve detské pôvodné fantasy, veľmi ma to potešilo. (A zároveň som usúdila, že lepšia príležitosť na oživenie tejto rubriky už nebude.)

Ivana Jungová - Tiene nad Veligradom (#1) 
alebo aha, aj slovanská mytológia existuje!

Prvá časť trilógie Legenda o Braslavovi je oslavou priateľstva, lásky a vernosti. Po boku smrteľníkov žijú v príbehu i nadprirodzené postavy, v ktoré verili naši predkovia.
Ocitneme sa na území Veľkej Moravy v druhej polovici 9. storočia, v okolí Veligradu, hradiska obkoleseného rozvetvenou riekou Moravou. V blízkom lese Dobrogu sa na mohutnom skalnatom brale usídlilo zvláštne zviera - bájny gryf. To miesto vzbudzuje strach, nik sa tam neodváži. Jedného dňa však presvedčí syn vládnuceho kniežaťa dvoch pastierov Bojana a Rodana, aby mu k obávanému miestu ukázali cestu. Stretnutie s gryfom vyvolá celý sled udalostí, ktoré už nemožno zvrátiť. Podarí sa chlapcom zvládnuť dary od gryfa, ktoré nechtiac dostali? Utají Bojan pred ostatnými svoj nový dar rozumieť reči zvierat a Rodan schopnosť vidieť nadprirodzené bytosti? Navyše si na Veligrad už dlhú dobu brúsia zuby Frankovia. Kupecké výpravy so soľou prepadávajú lupiči a počas dlhej zimy ľudia podľahnú chorobám, strachu a neistote. Zdá sa, že jediné riešenie ponúka legenda o bájnom Braslavovi, ktorý v časoch núdze prisľúbil ľuďom pomoc. Poslovia sa však môžu vydať za ním iba vtedy, keď sa Lesná brána v Dobrogu otvorí. No tá zostáva naďalej zatvorená. (obálka & anotácia zo slovart.sk)

Čo by ste možno chceli vedieť:

-> Ivana Jungová nie je začiatočníčka, jej prvá kniha vyšla už v roku 2008. Doteraz sa venovala prevažne tvorbe pre ešte menšie deti. Možno vám niečo hovoria tituly ako O škriatkovi Bonifácovi, Čarovná starká Dobromila či Víla Anabela a vodník Vilém. Napísala tiež knihu Som človek!, ktorá je, citujem, určená "tým, ktorí radi čítajú, tvoria a zamýšľajú sa nad svetom vôkol seba! Pre deti ale i dospelých, ktorí si pamätajú, že raz boli deťmi".

-> Tiene nad Veligradom, čiže prvý diel jej novej trilógie, vychádza 30. 08. 2016. Pokračovaní (pod názvami Cesta a Sedem požehnaní) by sme sa mali dočkať vždy o rok.

-> Kniha bude mať 352 strán, pevnú väzbu a ilustrácie. Určená je primárne deťom od 9-12 rokov - aspoň to tvrdí stránka vydavateľstva. (Nás ostatných to však určite nemusí zastaviť. :D)

-> V Slovarte boli takí úžasní, že sa podelili o špeciálne recenzné výtlačky Tieňov ešte pred oficiálnym vydaním! Takže predpokladám, že vám recenzie čoskoro odpovedia na akékoľvek ďalšie otázky.

jeden "recenzák" nájdete aj u mňa doma :)

Prečo ma kniha zaujala?

-> Slovanská mytológia. Grécke či nórske mýty sú oveľa rozšírenejšie, no to vôbec neznamená, že by slovanská mytológia ponúkala menej námetov. Navyše sa v nej menej vyznám, takže sa rada takouto príjemnou formou "dovzdelám". Aha a ešte - je tam gryf! A hovoriace zvieratá. Zvieratká sú proste super a bodka.

-> Slovanská história. Ťažiskom knihy síce bude skôr legenda a nadprirodzené potvorky, ale zároveň sa odohráva na území Veľkej Moravy a ponúka nám pohľad na niektoré vtedy aktuálne problémy... A vôbec na život.

-> Anotácia sľubuje lásku, vernosť a - dramatická pauza - priateľstvo! Nemám nič proti skvele zvládnutej romantickej línii, niekedy však chcem čítať niečo, kde bude docenené práve priateľstvo... A v knihe určenej mladšiemu publiku sú moje šance o čosi lepšie.

-> Pretože niekedy má človek náladu sa tak trochu vrátiť do detstva a prečítať si pre zmenu jednoduchší, milý, dobrodružný príbeh.

Kam ďalej?


Btw, keďže mám Tiene momentálne rozčítané (hoci som len na začiatku), čoskoro môžete čakať recenziu.


Andrea Gregušová - Nina (Tanec v zajatí dymu)
alebo 3xT: tanec, túžba, temnota

Slovenská autorka Andrea Gregušová oslovuje tentoraz o niečo staršie čitateľky a čitateľov. Nina je príbeh o túžbe, o láske, o dospievaní.  Pôvabná a tvrdohlavá Nina nadovšetko miluje tanec, slobodu a túži po láske. Až tak veľmi, že prekročí hranice medzi dobrom a zlom, svetlom a tmou, láskou a nenávisťou. Dym, ktorý ju učí tancovať, sfarbí jej kráľovstvo do siva. Jeho lekcie nie sú zadarmo, každým tancom sa ocitá viac na strane temna. Nič už nebude také ako predtým. Nine ide zrazu o život. Aj všetkým, ktorí sú v jej blízkosti. Našťastie okrem Dymu je v Nininej blízkosti aj Svetlonos a ten sa s Dymom pustí do boja. (obálka & anotácia zo slovart.sk)

Čo by ste možno chceli vedieť:

-> Andrea Gregušová pochádza z Trnavy a vyštudovala učiteľstvo v Bratislave. Začala písať práve na vysokej škole. Doposiaľ jej vyšli tri knihy pre deti, všetky vo vydavateľstve Slovart (Červík Ervín, Operácia Orech a iné dedkoviny, Marína a povaľači).

-> Nina vychádza 05. 09. 2016. Bude mať 176 strán, tvrdú väzbu a ilustrácie (!). Kniha je určená mladým čitateľom, cca od 12 do 15 rokov. (Opäť, koho to zastaví? Mňa nie.)

-> Aj Nina sa dočkala špeciálnych recenzných výtlačkov, takže vo vzduchu cítim prichádzajúce recenzie. (Odo mňa zatiaľ nie, no časom si ju určite chcem prečítať.)

Prečo ma kniha zaujala?

-> Ja viem, ja viem... Nesúď knihu podľa obalu. Lenže táto má podľa mňa vážne roztomilú obálku a to vždy zaboduje.

-> Anotácia sľubuje tanec, tvrdohlavú hrdinku, ktorá túži po slobode, príbeh o dospievaní, poriadnu drámu... Samé dobré veci. Navyše by mal mať koncept boja s temnotou viac vrstiev - kniha sa totiž zakladá na skutočnom príbehu boja mladého dievčaťa so zákernou chorobou.

-> Mám rada knihy, ktoré nemajú pokračovanie a ani veľa strán. Veď viete, menej je niekedy viac. Hádam to tak bude i v prípade príbehu o Nine.

Kam ďalej?



Tak čo, zaujali vás knihy? Chystáte sa niektorú z nich čítať? Budem rada, keď sa podelíte o svoje dojmy v komentároch.

Informácie o Andrei Gregušovej som čerpala zo stránky slovenski-spisovatelia.blog.cz; za ostatné informácie vďačím vydavateľstvu Slovart.

8 komentárov:

  1. Obou knížek jsem si všimla u Slovartu a říkala jsem si, že je super, že se věnují propagaci i slovenských titulů a ne jen překladů. :) Navíc obě vypadají dosti zajímavě, tak jsem zvědavá, co na ně povíš, až si je přečteš. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, tiež ma teší, že nás zásobujú aj pôvodnou tvorbou. :) Recenzia na Tiene bude čoskoro, pri Nine si ešte nie som istá, kedy sa k nej dostanem.:)

      Odstrániť
  2. Kaslat na cilovou skupinu, ja taky nekdy rada ctu knihy urcene pro (mnohem) mladsi :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! :D Je to zradné a zbytočne obmedzujúce (hoci chápem, že občas možno potrebné). :D Myslím, že kým nejde o leporelá, je všetko fajn. :D

      Odstrániť
  3. Ani o jednej knihe som doteraz nepočula, čo je čudné, lebo väčšinou si slovenské fantasy všimnem. Zrejme som prespala dobu (alebo bolo málo reklamy na FB) :D
    Vyzerá to zaujíma, pri tej druhej ma prekvapil ten počet strán. Akože na jednej strane to môže byť fajn, aj keď je pre mňa záhadou, ako vie niekto na toľkých stranách vybudovať super príbeh s prepracovanými postavami a zápletkou. Ale to bude asi len tým, že ja to neviem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nejaké posty boli, ale asi sa ti nejakým spôsobom vyhli. :D
      No, určite sa to dá, keď nebuduješ tú zápletku príliš zložitú a nemáš priveľa postáv, hoci nie je ľahké, aby príbeh nepôsobil uponáhľane. :D Ten tvoj skrátka potrebuje svoj priestor. :D A ako to dopadlo v prípade Niny? To možno zistíme. :D

      Odstrániť
    2. Zrejme hej, mne sa toho vyhýba v poslednej dobe dosť :D
      To mi nič nehovorí. Meh, že málo postáv a jednoduchá zápletka... také aj vie niekto napísať? :D Lebo môj prípad to asi nebude.
      Ale tá Nina ma celkom zaujala, keď prečítaš, daj vedieť, aké to bolo. :D

      Odstrániť
    3. :D Hlavne, že si nakoniec zistila.
      Ale určite, len to nemôžeš očakávať od svojej niekoľkodielnej ságy. :D Čo teda vôbec nevadí, hlavne to pekne píš a posúvaj... O:)
      Jasne. :D Len ja nemám recenzák tak to ešte potrvá. :D

      Odstrániť